vrijdag 15 juli 2022

Der SuS Steenfelde gewinnt das Heimspiel gegen die DJK aus Papenburg

Der SuS aus Steenfelde kann wirklich gut Fußball spielen, obwohl es anfangs schwierig war gegen die Eintracht etwas daraus zu machen. René Boltjes traf früh zum 0:1 und Stefan Venekamp erzielte, nachdem sein Team einen Elfmeter verschossen hatte, nach 38 Minuten den Ausgleich. Es war also mehr drin und das zeigten die Gastgeber nach der Pause sehr deutlich: Der SuS Steenfelde spielte gut und bekam Chancen um zum 2:1 zu treffen. Es lief anders, denn nachdem mehr als eine Stunde gespielt war brachte Jens Wieckmann die Emsländer wieder in Führung.

In der Schlussphase lief es dank großem Durchhaltevermögen, gepaart mit Qualität und der großen Unterstützung des Publikums noch gut für den Kultklub, denn André Grünefeld glich aus und Henning Hessenius fühlte sich nach dem Siegestor deutlich wie Superstar Christiano Ronaldo als der sein Team zum Champions-League-Sieg schoss.

Es ist eigentlich eine tolle Leistung der Heimmannschaft, die sehr gerne in die Ostfrieslandklasse A aufsteigen will. Zuerst gibt’s noch einige Testspiele worin die Spieler zeigen können wie gut sie sind. 



Pure cult in Ostfriesland bij SuS Steenfelde 

Niet zo gek ver over de grens ligt een waar voetbalmekka, namelijk net boven de stad Papenburg waar je de Landkreis Leer in Ostfriesland via de B70 binnenrijdt. Een dorpje van een paar honderd inwoners, meer is Steenfelde zichtbaar niet, toch wonen er nog ruim tweeduizend, is er een bedrijventerrein en als je de B70 niet zou verlaten dan zou je denken dat het 'veel is'. De realiteit is anders, want in de dorpskern ligt een prachtig sportcomplex waar pure cult regeert, namelijk het voetbalveld van de Sport- und Spielverein (SuS) Steenfelde. Een stip op de kaart, het voetbalniveau is op papier niet heel hoog, maar de betrokkenheid van de dorpelingen des te groter en met elkaar zijn ze een heel grote familie. En dus kwamen er op een gewone maandagavond in juli enkele honderden mensen op zomaar een oefenpotje af. Veel bier, veel gezelligheid en vijf goals: drie voor de 'Hausherren' en twee voor de bezoekers uit Papenburg, namelijk de Katholieke vereniging DJK Eintracht Papenburg.

Het ging nergens om, maar van die kreet willen ze in het voetbalgekke Steenfelde niets weten. De goal die Henning Hessenius drie minuten voor tijd maakte werd op een manier gevierd als ware het team kampioen geworden. Een supporter van de bezoekers uit Papenburg, dat vijf kilometer verderop ligt, viel het ook al op: "Zijn ze kampioen geworden ofzo?" Ja, je moet het begrijpen en voelen hoe het voetbal hier leeft. Het is ongekend en zo ontzettend mooi.

Dat dit team het grootste toeschouwersaantal bij thuiswedstrijden in de Ostfrieslandklasse B, vergelijkbaar met de derde klasse in Nederland, trekt is niet zo gek: het sportpark met zijn knusse en grote horecagelegenheid is een veredelde dorpskroeg waar ook niet-voetballiefhebbers op afkomen en dus is zeker een kwart van de toeschouwers liefhebber van vooral bier. Na afloop vragen ze hoe de wedstrijd is geëindigd. Al hikkend reageert een andere liefhebber van het geel-witte goedje dat hij het ook niet weet. Wat hij wel weet is dat hij heeft genoten en met hem vele anderen. Er zijn er ook die echt voor het spelletje komen en dan onder of net naast de prachtig aangelegde overkapping gaan staan. Daar staat een bord met de kreet 'Wir sind stolz auf unser Dorf'. Ze zijn trots op hun dorp levert een vertaling in het Nederlands op.

Dit was slechts een oefenpotje, maar als de competitie gaande is dan is er nog veel meer volk en worden er steunende leuzen gezongen en wordt er op de in grote getalen aanwezig reclameborden geslagen, net als bij het wielrennen, maar daar hebben ze in Ostfriesland geen interesse in. Voetbal des te meer en vooral als het om hun club gaat: SuS Steenfelde, dat in een werkelijk prachtig tenue speelt. Er staat van alles op: een shirt in de kleuren van de Duitse vlag met wat blauw, een logo met allerlei wapens en in koeieletters de kreet 'moin' dat Noord-Duits voor 'hoi' of 'hallo' is. Groningers en Drenten zeggen 'moi', dat hiermee te vergelijken is. Dat shirt is te koop, maar nog veel meer in het prachtige verkooppunt van de club: mokken, petten, mutsen, sweatshirts, joggingbroeken, het kan niet op. En allemaal met het logo van de club erop. En dus zijn we overal bekend: van Noord-Duitsland tot ver het land in en uiteraard ook in Nederland. Wie iets met St. Pauli heeft, kent deze club. Pure cult!



Voetballen kunnen ze echt wel, al was het begin tegen het een klasse hoger spelend 'Eintracht' lastig. René Boltjes scoorde al rap, maar Stefan Venekamp schoot na 38 minuten de gelijkmaker binnen nadat zijn ploeg een strafschop miste. Er zat dus meer in en dat bleek na rust wel: een aanvallend Steenfelde dat geen loon naar werken leek te krijgen, want na iets meer dan een uur spelen schoot Jens Wieckmann de ploeg uit het Emsland weer op voorsprong. In de slotfase kwam het dankzij een geweldig doorzettingsvermogen, gecombineerd met een stukje kwaliteit en de geweldige steun van het publiek toch goed voor de cultclub: André Grünefeld maakte gelijk en Henning Hessenius moest zich heel even Cristiano Ronaldo hebben gevoeld toen hij zijn ploeg ooit naar de winst in de Champions League schoot.

 

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...