maandag 11 juli 2022

RWH Cup is lekker voetballen aan de boorden van de Ems

Ieder jaar vindt in Heede, net over de grens bij het Groningse Bourtange, een mooi toernooi plaats, namelijk de RWH Cup, door SV Rot-Weiß Heede georganiseerd. Het betreft een toernooi voor teams uit de nabije regio. Vroeger deden er ook wel Nederlandse clubs aan mee, maar dat is al enkele jaren niet meer het geval. Hoe graag de organisatie het anders ziet, ze schitteren steeds weer door hun afwezigheid.

Het toernooi begon afgelopen maandag 4 juli jl. met het duel tussen SV Rot-Weiß Heede 2 en SG Lehe-Neulehe 2. Ja, er mogen ook tweede teams aan meedoen. In Duitsland is dat heel anders dan bij ons, want tweede, derde en lagere teams kunnen 'gewoon' promoveren naar competities waaraan eerste elftallen meedoen. Het komt ook voor dat tweede teams beter zijn dan eerste, dus de kreet 'gedevalueerd toernooi' is verre van toepassing. Wat heet: ieder jaar weer slaagt de organisatie erin een mooi deelnemersveld te realiseren. Dit jaar is het niet anders.

Na twee coronajaren waarin het toernooi zijn doorgang wel vond is het dit jaar groot feest, want naast de wedstrijden met volop gezelligheid eromheen is op vrijdagavond 8 juli de Rot-Weiße Vereinsnacht. De feesttent stond afgelopen avond al klaar en een dag later gaat het los. En als dat nog niet genoeg is dan is een week later het Heeder Schützenfest. Het toernooi zit er dan op, want de finale is op vrijdagavond 15 juli a.s. Om die te bereiken moet de eerste ronde en de halve finale worden overleefd. Acht duels in de eerste ronde en de halve finales op 12 en 13 juli en dan de grote finale in het dorp aan de Ems. Een bedevaartsoord waar ieder jaar heel veel mensen naartoe gaan. Het knusse stadionnetje van SV Rot-Weiß Heede ligt aan de Ems en zal komend seizoen mogelijk bomvol zitten, want het vlaggenschip promoveerde naar de Kreisliga, toch een behoorlijk niveau.

Echte clubmensen die over het geldkistje waakten hebben er maar al te veel zin in en vertelden over hun jaren in het eerste van de club: "Dat was een jaar of veertig geleden. We speelden toen nog Bezirksklasse en dat ging erom weg toen. Ik herinner me nog een 7-0 overwinning in Löningen. Geweldig! Mooi dat ons eerste team Kreisliga gaat spelen." De club verdient het ook, want is goed bezig met een sportpark dat er echt keurig uitziet en waar men er met elkaar voor zorgt dat het er altijd spik en span uitziet en de organisatie van het toernooi is ook geen kleinigheidje. Bovendien zijn er enkele jaren heel mooie, nieuwe lichtmasten gekomen en is er een fonkelnieuwe sporthal gerealiseerd. Tel daarbij het kampioenschap van afgelopen seizoen bij op en de rood-witten staan echt op de kaart.

Of het eerste het toernooi wint? Dat zou best kunnen, want met 10-0 winnen van SG Lehe/Neulehe telt! Christoph Andrees scoorde vijf keer en dus kon oom Rainer zijn naam bij de vleet omroepen. Titelverdediger SG Wippingen/Renkenberge speelt vanavond tegen SV Blau-Weiß Dörpen, een andere grote titelkandidaat en na afgelopen avond telt ook SV Viktoria Ahlen-Steinbild mee. Dat team won met 2-1 van SV Herbrum. Best verrassend, al speelt de winnaar van de dag een klasse lager dan de Herbrumer, SV Herbrum speelde aanvallend goed, kreeg veel kansen, maar was niet al te zeker in de achterhoede en na een sterke eerste helft moest de doelman twee keer vissen. Totaal onnodig, maar wie de kansen niet maakt? Dat verhaal. Steffen Zeppenfeld en Lukas Klasen troffen doel. Na rust deed Dominik Ahlers dat voor SV Herbrum.



Na vanavond zit de eerste ronde erop en gaan ze eerst feestvieren. Dinsdag gaan ze verder met de halve finales. Een bezoekje aan Heede loont zich echt, want wie van gezelligheid, een lekker potje voetbal, een bezoek aan het dorp en een wandeltocht rondom de Ems houdt, zit gebeiteld.

 

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...