zaterdag 9 juli 2022

Björn Bakker de beste in jubileumeditie Lus van Roden

Rick Ottema deed niet mee en dus was de weg vrij voor de Fries Björn Bakker. De absentie van de winnaar van de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier was hem vrij gauw duidelijk. Dat liet Bakker zich geen twee keer zeggen en dus dacht hij 'hier moet ik bij zijn' en na honderd kilometer koers trok hij dan ook aan het langste eind. Sjors Dekker en Adne Koster legden beslag op de tweede en derde plaats.

Daarmee kreeg de jubilerende 'Lus' een prachtpodium met de man die goed reed in de Wielermeerdaagse die een week eerder werd afgerond op het hoogste schavot, Björn Bakker dus, de Andijker Dekker op de zilveren plek en Rodenaar Koster die derde werd. Dekker heeft er een lange schorsing opzitten, maar liet zich dus weer gelden. Hij was erg fanatiek en was constant in de aanval. Een rood nummer kwam hem dus wel toe, maar Bakker was dermate sterk in de eindsprint dat de Noord-Hollander het nakijken had.

Thuisrijder Koster is de 'Koning van de Col du Vam' en reed die 'berg' ooit driehonderd keer op een dag op. Bijna negenduizend hoogtemeters en vergelijkbaar met het bedwingen van de hoogste berg op aarde, de Mount Everest. En dus een podium met mensen met een verhaal. Het maakt wielerkoersen zo leuk. In Roden is het al een halve eeuw knotsgezellig als de Lus wordt verreden. Veel volk langs de kant, veel vertier ook en na twee coronajaren eindelijk weer als vanouds. Drie keer toeteren was toegestaan, zo meldden borden in het dorp, want een jarige mag het weten. En die heeft het geweten: heel Roden en mensen die van ver daarbuiten naar het dorp kwamen genoten van deze Lus van Roden die bol stond van de spanning en er werd loeihard gereden.




Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...