vrijdag 1 juli 2022

Etappe drie Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier werd een prooi voor een Zuid-Hollander

 Afgelopen avond stond de derde etappe van de Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier op het programma. In een knotsgezellig Leek waar de hele dag al genoeg was te doen met een braderie, een hardloopwedstrijd, de vrouwenkoers en als klap op de vuurpijl de heren die voor de winst in de koers over tachtig kilometer streden. In het Groningse Leek was het podium erg gemelangeerd: een Zuid-Hollander die won, een Tukker die tweede werd en een ervaren rot uit Friesland legde beslag op de derde podiumpek, ofwel winst voor Sten Verzijl, plek twee voor de Nederlands kampioen voor de elite-renners zonder contract, Jelle Johannink en Sneker Harry Sweering als nummer drie.

Geen Groninger dus, maar wel een rasechte Groninger als leider in het klassement: Rick Ottema, de geboren en getogen Muntendammer werd negende en behaalde daarmee genoeg punten om zijn leidende positie te behouden. Vanavond zal hij in De Wilp strijden om zijn derde eindwinst in deze meerdaagse te behalen. Het zou een grootse prestatie zijn en het rekenwonder Ottema weet dat hij er erg dicht bij is. De winst in Leek was dan wel niet voor hem, maar dat maakt de inwoner van Leeuwarden niets uit; het is hem om de eindwinst te doen.


En dus kon het gebeuren dat een man uit Berkel en Rodenrijs won: Sten Verzijl. Hij reed weg uit de kopgroep en kwam alleen over de meet. Erg knap, want het tempo was in de slotfase moordend met de teller tegen de zestig in het uur. Ottema stond het toe. Hij zag toe dat alles naar wens verliep en duldde er nóg zeven voor zich. Genoeg immers om mogelijk met een kopie van de klassering van 'Leek' in De Wilp zijn handen omhoog te mogen houden en dan ook in de gele trui.

Het doet een beetje aan Miguel Indurain denken, maar dan anders: de Spanjaard deelde een tik uit in de tijdritten in de Tour de France en volgde daarna om de eindwinst vijf keer te pakken. Ottema won de eerste rit in Nieuw-Roden en reed 'kort' in de overige twee ritten door te volgen. Hierbij wel een kanttekening, want dat volgen is niet zomaar even gedaan. Als Ottema echt wil dan kan hij de rit in De Wilp nog winnen ook en dan zou zijn eindzege nog meer glans krijgen.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...