woensdag 20 februari 2019

Sterrenensemble Pelikaan S kent geen genade met hoofdklasser Staphorst

Fenomenaal, zo mag de prestatie van zaterdag tweedeklasser Pelikaan S wel worden genoemd. De formatie van trainer Freddy Strating presteert dit seizoen geweldig met een stevige eerste plaats in de zaterdag tweede klasse J. Promotie naar de eerste klasse is aanstaande en daarmee komt een van de doelen van voorzitter Wim Bulten uit: zijn Pelikaan S uit zijn Oostwold richting de top van het amateurvoetbal. Wie de ploeg gisteravond op eigen veld tegen Staphorst zag spelen zou denken dat de tweedeklasser ‘gewoon’ hoofdklasser zou zijn: de ploeg won overtuigend met 4-0 van de Overijsselers en bekert dus door.

Het bestuur van Staphorst zei het in de rust al: “Jullie kunnen zo mee in de hoofdklasse”. Zij zijn het al jaren gewend en wisten dus waarover ze spraken. Een mooi compliment voor de ploeg met veel rasvoetballers, maar ook een aantal fysiek sterke spelers. Veel oud-profs ook en dus een sterrenensemble. Heel Staphorst wist dat wel, maar ook die ploeg heeft spelers in de gelderen die hun sporen bij onder meer Veendam en Emmen verdienden. Een heel ervaren ploeg ook met een groot aantal dertigers. Ook in de achterhoede en dat was nu net de linie waar gisteravond de problemen aan Staphorster zijde lagen; daar waar ze in de eerste tien minuten domineerden en de boel organisatorisch goed voor elkaar leken te hebben daar kwam Pelikaan S zich erna nadrukkelijk melden. Er werd goed gestoord, druk gezet en een aantal vlot lopende combinaties zouden voor de 1-0 moeten zorgen. Die kwam er ook. Binnen vijf minuten werd twee keer gescoord: eerst door Jeroen Haan die na 25 minuten alleen op doelman Tom Holleboom af ging en hem passeerde. Een paar minuten later de 2-0. Sergio van Dijk kopte de bal door op Haan die de voorsprong van de Oostwolders verdubbelde. Even later miste Mark Veldmate van de gasten een strafschop.

2-0 bleek ook de ruststand, maar die had ook verdubbeld kunnen zijn: Van Dijk schoot rakelings naast en over en toucheerde ook nog eens de paal. Verder was er nog een dot van een kans voor Jelle Wagenaar en was Haan ook nog eens dicht bij succes en via de rechterkant was er volop gevaar van Majidd Allaui. Hij speelde een puike pot. Het gold ook voor Fahim Bellghroub. Hij was de maker van de 3-0 na een krap uur spelen. Het was echt genieten geblazen voor de supporters van de thuisploeg, want ‘de laatste zestien’ was aanstaande. De goal die Allaui tien minuten later maakte deed Staphorst overigens niet opgeven, maar gevaarlijk werd de ploeg eigenlijk nooit. En dus won Pelikaan S en dat is een zeer knappe prestatie. Staphorst won de noordelijke districtsbeker namelijk in 2016 en 2017. De laatste keer dat een Groningse ploeg de beker won was in 1999. Appingedam won toen. Die ploeg won vaker en is samen met Neptunia en Be Quick 1887 een van de drie Groningse ploegen die de beker aan het eind van het seizoen omhoog mocht houden. Pelikaan S kan dat straks ook doen. Het zou wat zijn: promotie en de beker winnen. Zover is het nog niet, maar het zou voor die club én Wim Bulten wel heel mooi zijn. En voor wie van mooi voetbal wil genieten zou eigenlijk eens op een zaterdag naar het Groningse Oostwold moeten rijden. Gemeente Westerkwartier overigens.



Pelikaan S-Staphorst 4-0
Scoreverloop: 25. Haan 1-0, 30. Haan 2-0. 55. Bellghroub 3-0, 65. Allaui 4-0.
Scheidsrechter: Groenewegen.
Toeschouwers: 300.

Pelikaan S: Harmsma; Kailie, Zimmerman, Van Dalen en Wagenaar; Allaui, Tankink, Bellghroub, en Hoxhaj; Haan en Van Dijk.
Staphorst: Holleboom; Gerlofs, Koster, Lemmens en Crediet; Van ‘t Ende, Veldmate en De Jonge; Ter Avest, Brakke en Mark Schra.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...