zondag 16 december 2018

Cijntje en Kolder maken wederom het verschil bij Veendam 1894

Veendam 1894 klopt nadrukkelijk op de deur van de tweede klasse. Met een beetje geluk gaat die ergens in mei of juni wel open. De ploeg staat in ieder geval weer bovenaan met een punt voorsprong op Annen. Wél speelden de Drenten een wedstrijd minder. Het mag de pret echter niet drukken; de geel-zwarten scoren er lustig op los en willen dolgraag de titel pakken. Afgelopen zondag was het weer pet met veel sneeuw en ‘dus geen voetbal’. Zo dachten velen. Het ging tóch door in de Parkstad. Niet in het stadion waarin BV Veendam geweldige tijden meemaakte, maar op het kunstgrasveld van de nieuwe koploper in Zondag 3B. De Veendammers versloegen HSC met 4-1.

Marnix Kolder: niet te stoppen

Net zoals wel vaker dit seizoen waren twee spelers erg belangrijk voor Veendam 1894: Angelo Cijntje en Marnix Kolder. Samen speelden ze zo’n beetje twintig seizoenen met BV Veendam in de eerste divisie. Toen de club noodgedwongen uit het betaalde voetbal moest stappen verloren ze het contact een beetje, maar ze hebben elkaar sinds twee jaar geleden teruggevonden. Respectievelijk 38 en 37 jaar en honderden wedstrijden betaald voetbal achter de rug. Veelal bij BV Veendam dus, maar zowel Cijntje als Kolder speelde ook elders.

Samen spelen weer sinds het seizoen 2016/17. Met succes dus en vooral dit seizoen. Het moet nu gebeuren. Dat weten de ‘dikke dertigers’ zelf ook. Je zou  het ze niet geven trouwens: Cijntje lijkt wel de meest fitte speler van de selectie en liep er in zijn eentje na rust zelfs drie HSC-spelers uit. De voormalige verdediger is tegenwoordig aanvaller en is samen met Kolder een gevaar voor elke tegenstander. De meeste goals zijn voor Kolder (negentien na het treffen met de Sappemeersters) en ook al negen voor Cijntje die de score opende. Pas laat in de eerste helft overigens. Zijn ploeg had al lang en breed de leiding moeten nemen, maar kon het gaatje maar niet vinden. De hard werkende HSC’ers speelden zeker niet slecht, maar waren niet van plan het spel te maken en gokten op ‘de lange bal’. “Die haalden wij er steeds goed uit”, zei Veendam 1894-trainer Jouad Boufarra. “Ik vond ons voor rust overigens beter spelen dan na rust, maar daarin sleepten Cijntje en Kolder ons erdoor en wonnen we geflatteerd, maar zeker verdiend.”

De wonderschone treffer van Angelo Cijntje was er een die een tien met een griffel verdiende; hij lobte de bal keurig over de doelman van ‘De Kraaien’. Het bleek de ruststand zo’n tien minuten voor de thee. In de tweede helft zou Veendam 1894 het dan maar moeten doen. Rap de voorsprong verdubbelen en uitlopen naar 3-0 of meer. Dat gebeurde niet. Sterker: Marten Lieberom scoorde op even fenomenale wijze als Cijntje door de bal met een ‘hakje’ achter Veendam 1894-doelman Indy de Ruijter te werken. Daarna volgden nog drie treffers die het aanzien waard bleken en het publiek iets minder koud kon laten worden. Ze kwamen allen van de voet van Marnix Kolder. Zijn eerste was een vrije trap, vijf minuten na de 1-1 en in een fase waarin de Veendammers er net even door zaten en de HSC’ers het betere van het spel hadden. Daarna gebruikte Kolder zijn lichaam erg goed en kwam hij goed voor zijn man. Het leverde de 3-1 op in de 68ste minuut. Vijf minuten later werd de eindstand door hem op 4-1 bepaald door verwoestend uit te halen. Er stond geen maat op Kolder en ook al niet op Cijntje die zijn tegenstanders in ieder geval letterlijk geen koude middag bezorgde; ze moesten er tegen rennen om hem bij te houden. En als dat al was gelukt dan was daar die dekselse Kolder. Lastig te verdedigen zo bleek.

Veendam 1894-HSC 4-1
Scoreverloop: 35. Cijntje 1-0, 53. Lieberom 1-1, 61. Kolder 2-1, 68. Kolder 3-1, 73. Kolder 4-1.
Scheidsrechter: Huizer.