zaterdag 19 augustus 2017

Eendrachtig Kickers Emden strijdend naar eerste overwinning van het seizoen

Het was gistermiddag voor Kickers Emden erop of eronder, want het eerste competitieduel van dit seizoen dat de ploeg een week eerder in de Landesliga speelde ging verloren. Natuurlijk is duidelijk dat Kickers heeft moeten inleveren en het niet zo gemakkelijk zal gaan zoals de afgelopen jaren. Kickers Emden, een grote amateurclub uit Oost-Friesland dat ooit zoveel plannen had, zelfs 3. Liga speelde en verder wilde, moest pas op de plaats maken en zakte af naar de Landesliga. Hoewel er flink is ingeleverd is het doel toch om stevig in de middenmoot te eindigen en het liefst hoger. Het was dan ook broodnodig dat er van TuS BW Lohne werd gewonnen. De 4-2 was uiteindelijk nog verdiend ook.



Kickers Emden viert de 1-1
Emden (Duitsland)         Het begin van de wedstrijd verraadde wel wat de Oost-Friezen wilden, namelijk meteen een dosis druk zetten op de achterhoede van de gasten uit Lohne, want er ontstonden nogal wat kansen. Vooral voor Sebastian Bloem, Marek Hinrichs en Manuel Suda. Het had na tien minuten spelen dan ook maar zo 2-0 kunnen staan tegen een zeker geen kinderachtige ploeg, want de bezoekers hadden vorig seizoen de titel in de Landesliga voor het grijpen. Het ging op de valreep mis en de Oberliga werd dus niet bereikt. Met compact spel waarin weinig risico’s werden genomen probeerde de gasten het de thuisploeg het doorkomen daarna onmogelijk te maken. Daar was wél eerst een treffer voor nodig. Hij kwam na een kwartier spelen van de voet van Julius Liegmann: een knappe goal trouwens. Daarna was er voor de gastheren geen doorkomen aan. TuS BW Lohne bleef volharden in zijn spel en dus kon de formatie uit Emden nooit echt opbouwen en deed de ploeg maar iets.

Uit het niets kwam tien minuten voor rust dan de gelijkmaker. Op dat moment niet verdiend en niet onverdiend. Lohne werd ook niet echt gevaarlijk en Kickers Emden probeerde nog te voetballen, maar bereikte er weinig mee. De gelijkmaker werd door Sebastian Bloem gemaakt. Hij werkte een vrij bal achter doelman Kai Winkler van de bezoekers. Vijf minuten later zag de wereld er voor de blauwhemden uit Emden er een stuk rooskleuriger uit toen Manuel Suda binnenschoot. Hierbij moet gezegd dat de doelman van Lohne de inzet best had kunnen keren. Hoe dan ook stond het 2-1 en de thee zou voor Kickers wel een stuk lekkerder smaken dan bij 0-1 of 1-1. Tee aus Ostfriesland is zo’n beetje cultuurerfgoed al dronken de meeste mensen een flesje bier. Ze waren blij met de voorsprong van de club die in verval raakte, maar met een stadion om U tegen te zeggen ten minste in de Regionalliga mee kan. Op dit moment deert niemand het spelen op dat niveau, het gaat hen erom een volwaardig team om de been te kunnen brengen dat over enige tijd weer mee kan doen om de titel in de Landesliga. Daarna zien ze dan wel verder.



Winnen van TuS BW Lohne was overigens ook welkom, maar de 2-2 vrij rap na de aftrap voor de tweede helft door Frank Placke was voor de Kickers een aderlating. De omroeper maakte steeds een lolletje door bij een voorsprong van de Emdner te zeggen dat de tegenstander geen goal had gemaakt. ‘Lohne Null’ ging het dan met heel lage en sombere stem; een beetje melig allemaal. Het siert wel de sfeer bij Kickers Emden. Toen Julius Wagener twintig minuten voor tijd de 3-2 binnenschoof keerde het tij, want de blauwhemden geloofden toen meer en meer in de winst en de Lohners knakten mentaal. De 4-2 in de dying seconds van de goed spelende Marek Hinrichs was eigenlijk nog verdiend ook. Goed werk geleverd dus door Kickers Emden en net als TuS BW Lohne op ‘3 uit 3’. De overwinning werd trouwens als kampioenschap gevierd; een heuse verlossing leek het wel toen de spelers het publiek hartelijk dankten voor hun steun. Te zien was een echte eenheid. Kickers Emden zou dus ook best Eintracht Emden kunnen heten.


Kickers Emden-TuS BW Lohne 4-2
Scoreverloop: 15. Liegmann 0-1, 35. Bloem 1-1, 40. Suda 2-1, 52. Placke 2-2, 71. Wagener 3-2, 90. Hinrichs 4-2.
Toeschouwers: 300.
Scheidsrechter: Janna Poppen (Leer).

Kickers Emden: John; Keller, Dassel, Diekmann en Menzel; Visser, Goosmann, Wagener (76. Menken) en Bloem (58. Wulff); Suda (87. Steinheuser) en Hinrichs.
TuS BW Lohne; Winkler; Broering, Bramscher (80. Olberding), Hegerfeld en Liegmann; Westerhoff, Beermann, Beer en Placke; Yilmaz (67. Schmedes) en Wernke.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...