zondag 23 december 2018

Roden wisselt stuivertje met LSC 1890 en gaat als koploper de winterstop in

Voetballen in de zondag eerste klasse is iets dat Roden wel wat lijkt. Ze kloppen al een paar jaar op de deur ervan, maar de sprong is nog niet gemaakt. Dit seizoen zijn de kansen op het kampioenschap niet gering, maar omdat het in de top van het klassement in Zondag 2K erg spannend is kan niemand zeggen wie de titel ook daadwerkelijk gaat pakken. Zeker is dat Roden en de tegenstander van die ploeg gisteren, LSC 1890, twee zeer grote kanshebbers zijn. Op het Roder hoofdveld werd gistermiddag ‘gewoon’ gevoetbald. Het was geen minuut droog, maar het deerde de nieuwe koploper, want dat is Roden na de 2-0 overwinning op de gewezen koploper uit Sneek, niet. 



“Ongelooflijk hè”, sprak Roden-trainer Harry Zwiers voor de wedstrijd. Hij doelde op het doorgaan van de wedstrijd op het hoofdveld. Veel wedstrijden gingen er vanwege de hevige regenval niet door, maar in Roden geven ze er niets om als Pluvius zich nadrukkelijk komt melden. Ze wilden lekker in de Schwung van een goede serie blijven en als het even kon de koppositie pakken. Dat lukte Roden dus en heel veel kon er niet van de driepunter worden gezegd. De gasten uit Sneek begonnen overigens alleraardigst aan het duel dat door slechts weinig mensen werd bezocht. De ploeg liet een aantal aardige aanvallen zien die tot stand kwamen door goed positiespel en dankbaar gebruik maken van het feit dat de Roder verdediging hen te veel ruimte liet. Dat veranderde later toen Zwiers en de zijnen meer druk gingen zetten en ‘korter’ op de man gingen spelen. En dus kwamen de Friezen er niet echt meer aan te pas. Ze voetbalden dan wel iets gemakkelijker dan de Drenten, maar dat mag niet altijd naam hebben. Sterker: als je goed vanuit de organisatie speelt en een topspits hebt in de persoon van Enrico Wardenier dan kun je de bal altijd kwijt en vaak gebeurt er ook wel iets mee. Dat hád Wardenier op slag van rust ook moeten doen toen hij voor open doel moest scoren. Hij raakte echter de lat. Niets voor de man die meer dan honderdvijftig goals maakte in een decennium amateurvoetbal op behoorlijk niveau. En dus bleef het bij 0-0 tot aan de thee.

Daarna verging het Roden stukken beter. Wardenier net zo en hij haalde zijn gram. In de 55ste minuut was de spits er als de kippen bij toen hij de diepte werd ingestuurd. Nummer 6 geeft het shirt van Wardenier aan en dus dacht LSC 1890 vast dat hij een controleur op het middenveld was en lieten ze hem maar lopen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want de lepe spits wist uiteraard raad met de geboden ruimte. 1-0 derhalve en daarna was het een fase waarin Roden een tijdje de betere ploeg bleef. De bezoekers bleven voetballen, maar werden niet echt gevaarlijk. Roden wél en negen minuten voor tijd maakte Rodens topscorer Enrico Wardenier zijn tweede van de dag. Uit een onmogelijke hoek. Hij zou de bal voorgeven op teamgenoot Robin van der Tuin, zo dachten velen, maar doelman Jesse van Sermondt van LSC 1890 had het nakijken en zag de bui al hangen. Net na een fase waarin zijn ploeg steeds dichter bij het doel van Klaas Kleiker van Roden kwam. 

Er volgde nog wel een slotoffensief van Friese makelij, maar ook dat mocht geen naam hebben. Een paar kleine mogelijkheden, maar Kleiker kon een clean sheet bijschrijven en belangrijker nog voor Roden, de koppositie was een feit. En dat hebben ze geweten. In de kantine was het na afloop erg gezellig met muziek en ander vertier. Met Glühwein en andere versnaperingen was het er nog lang goed toeven. Wat moet dat wel niet worden als Roden later dit seizoen de titel pakt? Dat is nog ver weg en dat weet trainer Harry Zwiers van Roden ook. Hij genoot evenwel van het feit dat zijn ploeg winterkampioen is. Al is dat slechts officieus.

Roden-LSC 1890 2-0
Scoreverloop: 55. Enrico Wardenier 1-0, 81. Enrico Wardenier 2-0.
Toeschouwers: 100.
Scheidsrechter: Tanja.

Roden: Kleiker; Idema, Bousema (79. Brouwer), Michel Wardenier en Van Dijk; Van Santen, Guido Bos en Van der Laan (85. Smit); Ter Arkel, Enrico Wardenier en Van der Tuin.
LSC 1890: Van Sermondt; Vallinga (82. Reinsma), Cnossen, De Boer en Van der Zee; Boorsma, Bok en Lars Bos (66. Landstra); Zijda; Daniëls en Da Silva.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...