maandag 11 februari 2019

KPN Marathon Cup in Enschede in teken van tegenslag rijdsters Team Speelman-Haak


Het begon allemaal zo mooi voor de rijdsters van Team Speelman-Haak tijdens de KPN Marathon Cup in Enschede. IJsbaan Twente was het decor voor de twaalfde wedstrijd in dit klassement en meteen was Vera Otten attent. De Groningse reed prima mee van voren en net op het moment dat ze mee kon gaan met een kopgroep van een aantal rijdsters stapte ze in een scheur waardoor ze op achterstand kwam en moest ze na 22 ronden de strijd staken. Het staken van de strijd gold drie ronden eerder voor Janinka van Weperen. Ook Loes Adegeest moest voortijdig het strijdtoneel verlaten. De Enschedese die dus een thuiswedstrijd reed had zich het koersverloop wel iets anders voorgesteld. Dat gold uiteraard voor alle drie rijdsters die de finish niet bereikten en dus sprak ploegleider Gerben de Ruiter na afloop van de koers klare taal: “Het was niet de meest gelukkige wedstrijd voor ons.”


Hij vond het wél een mooie koers en daarmee zullen velen het eens zijn. Zonder de deelname van Irene Schouten, die al zoveel marathons won, was het een heel andere koers. Volop spanning en van begin af aan was het al raak wat ontsnappingen betreft. Met vluchtpogingen van Merel Bosma, Chantal Hendriks en onder meer Lisa van der Geest was het smullen geblazen wat de aanvalslusten van de rijdsters betreft. De dames van mkbasics.nl maakten er samen met de andere vluchtsters een mooie koers van en het publiek kon dus volop genieten. Dat deed Janet Beers van Team Speelman-Haak ook. Zij reed aardig van voren en finishte uiteindelijk op een verdienstelijke negentiende plaats en voegde twee punten aan haar klassement toe. De achttienjarige Noord-Hollandse liet zich wederom zien en probeerde de jump naar voren nog te maken. Ze reed net als tijdens de vorige marathon prima en eindigde dus wederom bij de beste twintig. In totaal reed ze tijdens vier van de twaalf wedstrijden om de KPN Marathon Cup in de punten. In het klassement weet zij zich als 31ste geklasseerd en is daarmee de hoogst geklasseerde rijdster van Team Speelman-Haak.

Uiteindelijk werd de marathon in Enschede gewonnen door Merel Bosma die het eindelijk lukte een wedstrijd te winnen. Het was zeker niet gestolen. De Friezin reed hard weg en met hulp van twee ploeggenotes die zich lieten zakken kon ze de wedstrijd naar haar hand zetten. Manon Kamminga werd tweede en blijft leidster in het klassement. Imke Vormeer eindigde als derde en staat voor Bosma tweede in de strijd om de KPN Marathon Cup.

Er volgen nog twee wedstrijden om de KPN Marathon Cup: komende zaterdag in Dronten en op 2 maart in Leeuwarden als de finale wordt gereden. (Door Gerry Grave)

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...