zondag 30 augustus 2020

Prachtige derby tussen twee strijdende buren eindigt onbeslist

Het was een prachtig avondje Oosterstreek. Echt ouderwets bekervoetbal in de gemeente Weststellingwerf met Oosterstreek tegen Zandhuizen. Jeroen Dekker tegen Jonno van Dijk, twee echte voetbaldieren en twee mannen die met hun ploegen voor ware strijd kunnen zorgen. Dat was gisteravond wel te zien. Het ging er echt om weg en dat het 1-1 werd is dan ook wel te verklaren, hoewel Oosterstreek voor rust de betere was, maar verzaakte afstand te nemen. Dat is ook voetbal in ‘Stellingwarf’ daar waar goed verdedigen een vak is en de liefhebber daarvan kon genieten.

Het was een echte derby tussen twee ploegen waarvan beide sportparken op nog geen drie kilometer van elkaar liggen. Het leek wel nacompetitie met een lange wachtrij, maar de reden daarvoor wat het coronavirus. Oosterstreek had bij de ingang een tafel neergezet met formulieren waarop mensen hun namen en telefoonnummers moesten schrijven zodat men wist wie er was en hoe iedereen te bereiken. Het duurde even tot iedereen aan de beurt was geweest en dus misten heel wat mensen de aftrap. Maar in de wachtrij was het gezellig, hield iedereen zich aan de regels en konden ze alvast een graantje van het harde duel meepikken. Daar was de sfeer nog vredig, maar binnen de lijnen verre van. Al was dat na de wedstrijd wel anders; de strijders van de avond dronken gezamenlijk een biertje en zo hoort dat ook.

Oosterstreek had het prima voor elkaar en was ook de betere van de twee en had het voor rust moeten afmaken. De formatie van Dekker kwam weliswaar op voorsprong, maar daarna werd het rap weer gelijk. Peter van Baardewijk opende de score voor de thuisploeg. Heel Zandhuizen dacht aan ‘buut’nspel’, maar heel Oosterstreek dacht anders. Zelfs de grensrechter van Zandhuizen gaf de gastheren gelijk en dus een ‘terechte’ voorsprong. Even later werd die te niet gedaan nadat de bezoekers een penalty benutten. Wilco Boers was de maker nadat er in het strafschopgebied hands werd gemaakt door Oosterstreek. Oosterstreek vond het een cadeautje en Zandhuizen gerechtigheid. Hoe dan ook was de wedstrijd nu echt begonnen en gunden ze elkaar helemaal niets meer en werd er tot het randje gepeeld. Zo hoort het ook natuurlijk en dit betaamt een echte derby. 

In de rust was het avondje Oosterstreek ook erg gezellig en hoorde je vanaf het gezellige terras met partytenten de oerkreten van beide teams. Ze wilden elkaar wel opvreten, want er moest worden gewonnen. Beide ploegen wilden dat, maar het zat er niet in. In het tweede bedrijf gebeurde er heel veel: vooral knokken, lange halen naar voren, treiteren, de keeper van Oosterstreek die een goal tegen kreeg, omdat hij nog tegen het doelnet stond de boel te organiseren voordat een vrije trap werd genomen en de bal na het fluitsignaal tegen de touwen ging en de goal desondanks niet werd toegekend. De scheidsrechter gaf te veel cadeautjes, zo oordeelden de spelers in het veld, maar de man probeerde gewoon een felle derby in goede banen te leiden en deed dat naar behoren. Hoe dan ook genoot ook deze man van een avondje Oosterstreek. Net als het publiek dat na afloop nog even bleef. Mooie muziek van Peter Koelewijn en Drukwerk en gezelligheid ten top. En de 1-1 ach die had wel anders gekund, maar omdat het zó gezellig was deerde het eigenlijk niemand meer, hoewel Zandhuizen er nog het meest blij mee was.

Oosterstreek-Zandhuizen 1-1 
Scoreverloop: 12. Van Baardewijk 0-1, 16. Boers 1-1 (strafschop).
Scheidsrechter: Vree Egberts.

Oosterstreek: Christian van der Zande; Richard van der Zande, Joustra, Jeroen Dolsta en Pladdet; Bron, Grit (80. Wouter Dolstra) en Velberg; Van Baardewijk, Buitenhuis (85. Verhoeven) en Van der Logt (70. Elling).
Zandhuizen: Krol; De Jong (90. Westerhof), Flobbe, Van der Laan en Smit (60. Van der Veen); Van der Kreeke, Boers en René de Nekker; Oenema (60. Bosma), Marcel de Nekker en Bloemhof.






Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...