vrijdag 10 mei 2019

VfB Germania Wiesmoor lijkt klaar voor wederom promotie

Het kan eigenlijk niet op met VfB Germania Wiesmoor. De Ostfriesen werden vorig jaar kampioen in de Ostfriesland-Klasse A en draaien dit seizoen moeiteloos mee in de Ostfrieslandliga. Wat heet: de ploeg staat bovenaan en kan dus maar zo terugkeren naar het niveau waarop ze enkele jaren geleden nog acteerde, namelijk de Bezirksliga. Dan moet de ploeg eerst nog afrekenen met FC Norden dat ook meedoet om het kampioenschap. VfB Germania Wiesmoor deed gisteravond in ieder geval goede zaken door aan de boorden van de rivier de Eems met 2-1 van SV Ems-Jemgum te winnen.

Op die krappe overwinning valt niet gek veel af te dingen. Eigenlijk helemaal niets en met de 1-2 kregen de gasten eigenlijk te weinig. Tot aan de Ostfriesische Tee was het immers één ploeg die de klok sloeg en dat waren de gasten. De ploeg beschikt over erg veel voetbal en technisch vermogen. Het leek wel Ajax en het mag een wonder heten dat er halverwege de wedstrijd 1-1 op het denkbeeldige scorebord stond. Heer en meester waren ze, maar tot aan het strafschopgebied ging het goed en omdat er te onzorgvuldig werd gespeeld en ook te gehaast bleef het tot de rust bij maar één treffer van de bezoekers. Hij kwam van de voet van topscorer Niklas Homes. Hij manoeuvreerde zich keurig door de defensie van de thuisploeg die keurig middenmoter is. De max voor deze ploeg - al doet de stadionspreker anders vermoeden – is ook de middenmoot van deze mooie klasse met louter ploeg uit Ostfriesland. Feit is dat de ploeg een heel aardige defensie heeft, maar niet was opgewassen tegen het voetballende van de bezoekers. Toch kwamen de gastheren acht minuten voor de thee op gelijke hoogte nadat de defensie van VfB Germania Wiesmoor de bal veel te nonchalant inleverde. Björn Nannenga wist er wel raad mee.

Het leek dat de formatie uit Wiesmoor daarna het spoor even bijster was. Vooral de fase aan het begin van de tweede helft toen SV Ems-Jemgum meer druk zette en op zijn Tottenhams probeerde het de gasten lastig te maken. Vier behoorlijke kansen waren het deel van de thuisploeg. Geen ervan werd tot doelpunt gepromoveerd en dus bleef de gelijke stand staan. Heel lang en eigenlijk te lang, want na het sterke eerste kwartier van de Jemgumers stond het slot van de wedstrijd in het teken van wachten op de winnende goal van VfB Germania Wiesmoor. Het publiek moest lang wachten. Tot negen minuten voor tijd. Mike Deckers werd toen matchwinner door de bal er knap in te frommelen.

De Nederlandse speler Stefan Lourens is normaliter basisspeler, maar is geblesseerd en viel op het laatst in. Hij had indirect een aandeel in de wedstrijd. “Ja, het was zeker een verdiende overwinning. Ik heb maar twee minuten gespeeld. Ik had een hamstringblessure en die is nu weer erger geworden. In die twee minuten scoorden wij wél de winnende treffer”, sprak de speler die al tien jaar in Duitsland woont en zich erg thuisvoelt bij de club. Zin in een avontuur in de Bezirksliga heeft hij zeker. Drie punten voorsprong op FC Norden is wat staat, maar dat team heeft nog drie wedstrijden te goed. Normaal gesproken promoveren de eerste drie ploegen, maar het kan ook zijn dat de eerste twee promoveren en de nummer drie beslissingswedstrijden speelt. VfB Wiesmoor heeft zeven punten voorsprong op de nummer drie, SV Wallinghausen. Er zijn nog drie wedstrijden te spelen en de kans is dus levensgroot dat Lourens en de zijnen komend seizoen weer Bezirksligist zijn.

SV Ems-Jemgum - VfB Germania Wiesmoor 1-2
Scoreverloop: 27. Homes 0-1, 37. Nannenga 1-1, 81. Mike Decker 1-2.
Scheidsrechter: Christmann.
Toeschouwers: 125.

SV Ems-Jemgum: Diddens; Penning, Lübbers, Kaper en Bekker; Boekhoff, Boomgaarden (83. Korporal), Nannenga en Nagel; Giertz en Nitters.
VfB Germania Wiesmoor: Loogers; Gerdes, Mike Decker, Saathoff en Schoon; Schott en Schulz (63. Manes); Homes, Patrick Decker en Eschen (79. Lourens); Tema.