vrijdag 19 juli 2019

SV Langen maatje te groot voor SVBO

De Duitse Bezirksligaclub SV Langen speelde gisteravond op eigen veld tegen de Emmer zondag eersteklasser SVBO. Het was in het kader van de Sportwoche van de club, een week zoals veel Duitse amateurclubs die in juli organiseren. Van alles is er te doen: van een toernooi doordeweeks tot een grote verloting en van een tafeltennistoernooi tot Frühschoppen. Ook spelen de veteranen en de dames. Allen voor de winst, maar de hoofdmoot was plezier maken en genieten van bijna een week lang Sportwoche. Veel bier en braadworst erbij en het leek in Niederlangen, vijftien kilometer over de grens bij Ter Apel, bijna een veredelde kermis of veredeld feestterrein. Dit is amateurvoetbal in Duitsland. De Emmer zondag eersteklasser SVBO oefende al vaker tegen Duitse amateurploegen. Zo werd ook tegen Blau-Weiss Dörpen gespeeld, de club waar de Nederlander Arie Oosterveld enkele jaren verzorger was. Hij is nu clubloos, maar was gisteravond voor één avond even weer verzorger. Hij hielp SVBO, maar ook de gastheren van SV Langen. Hij zorgde er mede voor dat de Nederlandse ploeg naar het Emsland kwam. Een kleine moeite, maar een prachtig gebaar richting de ploeg die wordt getraind door Marc Hegeman. Hij was er weliswaar niet bij net als veel basisspelers. SV Langen is al een tijdje in training en dat was te zien. De ploeg was conditioneel veel verder en dit gecombineerd met meer kwaliteit binnen de lijnen leverde een duidelijk en verdiende 5-1 overwinning op.

Bij rust had er al een verschil van vier goals op het scorebord kunnen staan, maar SV Langen was veel te gehaast en slordig in balbezit. Kansen genoeg, maar ballen hoog over, ver naast en geen concentratie. Het zorgde ervoor dat het lang 0-0 bleef. Tot er een overtreding op Steffen Czolbe werd gemaakt. Michael Cordes schoot de daaropvolgende strafschop raak en met die stand werd gerust. Dat hadden er dus meer mogen en moeten zijn, maar dat zou na rust dan maar goed moeten komen. Zo geloofden velen aan de kant van de thuisploeg weliswaar. Ze zagen wel dat ze dit duel niet hoefden verliezen, maar vrij vlot aan het begin van de tweede helft scoorde Quentin Brands ineens de 1-1. Trainer Johnny Mensen kreeg het ineens op zijn heupen en zei dat ‘er nog maar drie bij moeten’. Hij kreeg gelijk, echter vielen de goals aan de andere kant. Dat was absoluut verdiend, al had SVBO er meer uit kunnen halen. Na de 2-1 door Bernd Heyers scoorde Steffen Czolbe de 3-1. Daarna werd het 3-2 op een moment dat de thuisploeg steeds beter werd. Eddy Silvania was de maker van een loepzuiver doelpunt, maar de scheidsrechter oordeelde dat Silvania in buitenspelpositie stond. De kreet ‘hij niet’ ging niet in de rondte, maar wel ‘kein Abseits’. Ja, de spelers van SVBO deden hun best om in zo goed mogelijk Duits hun onvrede duidelijk te maken.

Daarna werd het duel ook steeds harder en moest verzorger Arie Oosterveld veelvuldig aan de bak. Oosterveld is de zeventig gepasseerd, maar kan geen dag zonder voetbal en doet dit maar al te graag. Het liefst sluit hij gewoon weer bij een club aan. Het is zijn grote passie en op zijn Aries vraagt hij de spelers even hoe het gaat: gewoon in zijn Gronings. “Goit het weer?” en “Wil’t mienjong” en als er dan iets niet goed is dan lapt hij ze weer op en kunnen ze er weer tegen. Mooi om te zien. Dat waren ook de twee laatste goals van de thuisploeg. Gerd Raming-Freesen is een van de vier broertjes Raming-Freesen die voor het eerste van SV Langen speelt. Hij en Stefan deden mee, terwijl Markus en goaltjesdief Martin niet meededen. Er dan toch vijf maken is knap, maar SVBO miste ook genoeg spelers. “Het was al een hele opgave vijftien man op papier te krijgen”, zeiden de supporters die met een touringcar van Emmen naar het Duitse gingen. En een lol dat ze hadden, ook na de 5-1 die volgens hen niet nodig was. Ooit verloren ze ook met 5-1 van Blau-Weiss Dörpen. Toen werden maar 79 minuten gespeeld en grapte een SVBO-supporter “had de scheids maar door laten spelen, dan was het 5-5 geworden”, terwijl hij nog een slokje bier nam. Ja, het was genieten. Ze werden overigens op hun wenken bediend door het bestuur van SV Langen. Ze hoefden niet naar de tap te lopen voor een glaasjes bier. Nee, ze konden blijven zitten om te genieten van dit mooie avondje dat hen werd aangeboden. Niks afgesproken werk overigens als in ‘wij jullie bedienen en het naar de zin maken en wij een dikke overwinning nadat het vrij lang spannend blijft’, maar gewoon vol ervoor gaan. SV Langen hield het langer vol en is een echte Duitse club die op het laatst even twee tandjes bijzet en de tegenstander slacht.

SV Langen-SVBO 5-1  
Scoreverloop: 37. Cordes 1-0 (strafschop), 55. Brands 1-1, 61. Heyers 2-1, 66. Czolbe 3-1, 78. Gerd Raming-Freesen 4-1, 80. Gerd Raming-Freesen 5-1.
Scheidsrechter: Schulte.
Toeschouwers: 300.

Basis SV Langen: Meester; Fischer, Bojer, Tobias Ameln en Von Drehle; Lehmann, Stefan Raming-Freesen, Czolbe en Schubert; Cordes.
Basis SVBO: Walda; Hoogeboom, Stam, René Wolbers en Poker; Agun, Katuin, Silvania en Gerdes; Bas Wolbers en Brands.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...