vrijdag 22 maart 2024

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op tegen België en won met 2-0. Beide goals werden voor rust al gemaakt. Wat een sterk elftal is dat zeg met spelers die op erg hoog niveau spelen. Vedette is de centrumspits Mathys Tel die voor Bayern München speelt en de jongste doelpuntenmaker ooit was in een officiële wedstrijd voor de topclub uit Zuid-Duitsland. Hij ging voor 30 miljoen euro van Stade Rennes naar Bayern. Dat is nogal wat.




Thuram

Een andere speler die me opviel was rechtsback Saël Kumbedi Nseke, een Frans-Congolese speler. Bijzonder goed en geen wonder dat hij bij het grote Olympique Lyon in Frankrijk speelt. Beide jongens moeten nog negentien jaar worden en hebben een heel grote toekomst voor zich. Deze Kumbedi deed me denken aan een van de beste rechtsbacks aller tijden: Lilian Thuram. Als hij zo goed als hij wordt dan heeft Frankrijk goud in handen.


Bijna 'daar is hem'

Ik herkende veel van het nationale team der Fransen: verdedigend sterk, geduldig, veel beweging in het team en een ijzersterk middenveld. Altijd is er een sterke aanval en dat gold nu ook. 2-0 voor en de Belgen na de Drentse thee wat laten komen, maar op het eind nog knap gevaar van onze Zuiderburen. Bijna werd het nog 2-1 toen ze alles op de aanval gooiden. Ik dacht heel even aan wijlen Rik de Saedeleer, een van de beste commentatoren ooit: 'Daar is hem. daar is hem' en 'Viva Belgica'. Knap team ook, maar dat van de Fransen is gewoon wereldklasse. 

Cruciaal

Nederland krijgt er een heel zware kluif aan zaterdagmiddag in Assen. Dat wordt HET duel om plek 1 in de poule die recht geeft op deelname aan het EK. Nederland kent dit team nog van de finale van het EK voor spelers onder zeventien. Het kan dus een heel spannend duel worden.



Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...