woensdag 28 november 2018

‘Oud Be Quick’ klopt ‘Nieuw Be Quick’: Groen Geel echte reuzendoder

WVV verslaan, Be Quick 1887 verslaan, het is het begin van een prachtig rijtje grote ploegen dat door zaterdag derdeklasser Groen Geel uit de districtsbeker Noord is gestoten. En al mocht dat succes in de volgende ronde een einde krijgen dan is er geen man overboord in Groningen. Sterker: Groen Geels bekertoernooi is nu al geslaagd. Geen wonder, want een zondag eerste klasser en een zondag hoofdklasser uitschakelen is een prestatie van formaat. Enkele weken geleden kreeg Groen Geel al het predikaat ‘reuzendoder’ opgespeld en na de overwinning op Be Quick 1887 van gisteravond kan er gerust ‘cupfighter’ aan worden toegevoegd. 1-1 stond het na reguliere speeltijd, maar na een lange serie strafschoppen wonnen de Stadjers.

Rik Spekken werd uiteindelijk de gevierde man, want hij schoot de laatste strafschop erin nadat er een hoop penalty’s waren benut, maar bijna evenveel werden gemist. Ze waren de koning te rijk, zongen en sprongen wat en wisten niet waar ze het moesten zoeken. Wederom een wereldprestatie van het team met weliswaar veel ervaren spelers die enkele jaren geleden nog op hoog niveau speelden. ‘Oud Be Quick’ kan het team wel worden genoemd, want zo ongeveer de helft van de selectiespelers heeft een verleden bij de Good Old die gisteravond bar weinig had in te brengen. Kansen kreeg de ploeg maar mondjesmaat, een verdienste van de thuisploeg die zeer gegroepeerd speelde en tegen ‘Nieuw Be Quick’ ook de meeste kansen kreeg. Het was dan ook enigszins opvallend te noemen dat de gasten na een helft voetballen leidden. Djarni Liedelmeijer schoot vijf minuten voor de thee vanaf de stip raak. Doelman Indy Roode van de gastheren schold de scheidsrechter de huid vol, want vond dat de overtreding die Johan Molenaar op Mats van der Weel maakte niet binnen, maar buiten zijn strafschopgebied plaatsvond. Hoe dan ook schoot Liedelmeijer raak en was een gelijke stand halfweg koers op zijn plaats geweest.

Die stand kwam overigens gauw na rust. Er waren nog geen twee minuten gespeeld en oud-Be Quick 1887-speler Koen Olde Monnikhof schoot een vrije trap binnen. Daarna was het Groen Geel dat de toon aangaf. Er waren kansen genoeg. Vooral voor Olde Monnikhof die er nóg wel twee had kunnen maken en aanspeelpunt en de meest ervaren man van allemaal, Jelle Teitsma, was ook dicht bij succes en zo waren er meer. Teitsma zweepte zijn ploeg een aantal keren op, want wilde zó graag een ontmoeting met ACV. Voorafgaand aan de wedstrijd sprak hij: ,,Dat zou wat zijn zeg: Groen Geel-ACV.” En hij kreeg gelijk. Dat liet het wedstrijdbeeld al zien: Groen Geel had de 2-1 op de slof, maar hij kwam maar niet en omdat de bezoekers nauwelijks gevaarlijk werden moesten strafschoppen de doorslag geven. Zenuwen waren er over en weer en dus duurde die serie vrij lang en was Groen Geel-verdediger Rik Spekken de man die als eerste kon juichen. Teitsma was niet minder blij en heeft alvast in zijn agenda geschreven ‘voetballen tegen ACV ergens tussen 18 en 23 december in de tussenronde van de beker’. Inderdaad, zijn oude club. Teitsma speelde er twee seizoenen. Als zijn ploeg erin slaagt de hoogvlieger in de zaterdag hoofdklasse uit te schakelen dan is Groen Geel nu al de sportploeg van het jaar in de provincie Groningen.

Groen Geel-Be Quick 1887 1-1 (Groen Geel wns. (7-6))
Scoreverloop: 40. Liedelmeijer 0-1 (strafschop), 47. Olde Monnikhof 1-1.