vrijdag 3 mei 2019

SV Hansa Friesoythe te goed om te degraderen

Gisteravond stond er een derby in de Landesliga Weser-Ems op het programma. Op het veld van middenmoter SV Hansa Friesoythe stond het duel tussen SV Hansa Friesoythe en subtopper Blau Weiss Papenburg op het programma. Laatstgenoemd team kwakkelt de laatste weken wat. Eigenlijk kan worden gesteld dat het niet naar wens verloopt, want na de pikstart van de ploeg leken de blauwhemden mee te doen voor de titel. Die wens is allang verleden tijd en omdat de Landesliga bijzonder sterk is staan veel ploegen dicht bij elkaar geklasseerd en is de formatie van trainer Thomas Priet die overkwam van Blau-Weiss Dörpen nog niet eens veilig. Het moet echter raar lopen wil de ploeg het zover laten komen dat degradatie volgt. Daarvoor is het gat toch te groot. Dat geldt niet voor SV Hansa Friesoythe dat een redelijk seizoen draait en eigenlijk het abonnement op een plek aan de onderkant van de middenmoot weer heeft verlengd. Ze tekenen er elk jaar voor, want een verblijf in de Landesliga is dan gewaarborgd. Na de 3-1 overwinning op Blau Weiss Papenburg heeft de ploeg een belangrijke overwinning in de knip, maar moeten de groen-witten van de nog vier te spelen wedstrijden er eigenlijk nog twee winnen.

 Op de 3-1 overwinning van de thuisploeg valt niet zo gek veel af te dingen, hoewel Blau Weiss Papenburg iets gemakkelijker voetbalde, maar het eigenlijk tot ‘aan de zestien’ heel aardig deed, maar daarna eigenlijk alles fout deed wat fout kon gaan. Het kwam ook wel door het zeer solide verdedigingsblok van de ploeg uit de Landkreis Cloppenburg die de Emslanders constant de voet dwarszetten. In de omschakeling waren de gastheren dodelijk. Ze spelen dat spelletje graag: lekker de tegenstander laten komen en wachten op de fout en net op dat ene moment ingrijpen. Dat gebeurde ook vlak voor rust toen verdediger Nicolas Hofman er als de kippen bij was. Er werd een corner genomen en al koppend bracht hij SV Hansa Friesoythe aan de leiding. Niet eens onverdiend, want vier grote kansen bleven ervoor al onbenut: Maycoll Canizales kreeg een grote kans, ook André Thoben en Thomas Mennicke miste zelfs twee keer. Het aantal kansen dat de bezoekers kreeg was lager al had clubtopscorer Marek Janssen, de man die na dit seizoen vertrekt, zijn ploeg al vroeg op voorsprong had moeten zetten.

Het was niet de avond van Janssen. De spits scoorde niet, want werd buitengewoon goed bewaakt. Dat deed Luca Sellere wél. Vrij vlot in de tweede helft net voor het vrij hard ging regenen. Het weerhield de thuisploeg er echter niet van de wedstrijd naar zich toe te trekken. In een wedstrijd die qua voetbal niet geweldig was, maar qua strijdlust en inzet echt een was om van te genieten, toonden de gastgevers zich zeer bekwaam in het leveren van veel strijd. Constant moedigden ze elkaar aan en spraken ze in goed Duits dat er gewerkt moest blijven en dat gebeurde ook. Geen moment verzaken en ‘kort erop’. De spitsen van de Papenburgers hebben het geweten. Fair spel, maar stevige duels en compact staande Friesoythers zorgden ervoor dat ze niet gek veel weggaven. In de omschakeling was het steeds de ploeg in het groen en wit die scoorde. Tot twee keer toe: eerst geboren Papenburger Gerrit Thomes die zijn sporen verdiende op hoog amateurniveau in Duitsland en in de slotminuut het fenomeen Robert Plichta die ook bij menig gerenommeerd amateurclub goed presteerde en dit seizoen net als Marek Janssen vaak scoort. Plichta staat nu op 17 en Janssen op 11. Belangrijker voor Plichta en de zijnen: ze deden goede zaken en als de ploeg steeds deze inzet kan vertonen en de boel achterin dichthoudt dan is het geen probleem om zich te handhaven. Plichta scoort immers altijd.

SV Hansa Friesoythe-Blau Weiss Papenburg 3-1

Scoreverloop: 43. Hofman 1-0, 50. Sellere 1-1, 77. Thomes 2-1, 90. Plichta 3-1.

Scheidsrechter: Mevr. Poppen.
Toeschouwers: 200.

SV Hansa Friesoythe: Hackstette; Smith Canizalez, Hofman, Thoben en Schlangen (78. Jädtke); Mennicke (58. Meyer), Werner, Thomes en Baumeister (88. Diekmann); Siderkiewicz; Plichta.
Blau Weiss Papenburg: Lass; Akkerman (78. Runde), Nakelski, Cordes en Schnettberg; Eissing (73. Ahillen), Brands, Papen en Bruns; Sellere (63. Lange) en Janssen.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...