vrijdag 14 juni 2019

Muntendam wint in Friesland en treft zondag wederom Friese ploeg om zich in derde klasse te handhaven

Het was het afgelopen seizoen een heel lastig seizoen voor zondag derdeklasser Muntendam. Dat was overigens te verklaren: veel blessures aan het begin van het seizoen en een fantastische eindjump waardoor rechtstreekse degradatie werd voorkomen. Buurman ZNC redde het vege lijf net en de Muntendammers net niet; een punt minder dan de Zuidbroeksters werd behaald en dus moesten de zwart-witten in de nacompetitie met Pesse zien af te rekenen. Dat lukte niet, maar er waren nog enkele kansen: gisteravond bijvoorbeeld toen in het Friese Boornbergum met 3-2 van SC Boornbergum’80 werd gewonnen.

Een prolongatie van het derdeklasserschap betekende de krappe, maar verdiende zege echter niet. Daarvoor moeten de mannen van Hilko Oldenburger nóg een horde zien te overwinnen. Komende zondag is dat het geval als op een nader te bepalen terrein met wederom een Friese tegenstander moet worden afgerekend, namelijk SC Bolsward dat ook in de derde klasse uitkwam.

Tegen SC Boornbergum’80 speelde Muntendam niet geweldig, maar ook niet slecht. De ploeg was in ieder geval beter dan de thuisploeg die overigens over zeer veel fysieke kracht bleek te bezitten en het de Muntendammers bij vlagen best lastig maakte. Toch waren de gasten voetballend beter. Vooral op het middenveld werd de slag gewonnen, maar echte kansen ontstonden niet. Sterker: de Friezen kwamen aan de leiding toen Hedde Adam in het strafschopgebied hands maakte. Een strafschop volgde die door de beresterke Henk Kort werd binnengeschoten. Kort was veelvuldig aanspeelpunt bij de thuisploeg en als hij de bal had dan sloten snel twee spelers aan om vervolgens proberen gevaar te stichten. Achterin was Muntendam ook kwetsbaar, maar ook voorin misten ze twee belangrijke krachten: Michael Ploeger en Eddie Schoenmaker: niet alleen een brok ervaring, ook een garantie voor goals.

Over ervaring gesproken: Melvin Hesselink, 36 jaar, bijna twintig jaar in Muntendam 1, ijzersterk en ook hij heeft een neus voor de goal. Hij was de vervanger van Ploeger en maakte acht minuten voor de thee de verdiende 1-1. Een stand van 1-2 was ook niet onverdiend geweest: ten eerste kreeg Muntendam geen strafschop daar waar daar best had gemogen en er was een licht veldoverwicht.

Pas in de tweede helft namen de bezoekers afstand. Het duurde echter even, want aan het begin van de tweede helft lieten de Friezen zijn wederom geen slechte ploeg te hebben. SC Boornbergum’80 eindigde als tweede in de vierde klasse A en wilde wel eens de weg omhoog inslaan. Dat is niet gelukt al zat dat er nog wel een tijdje in. Het was echter de formatie uit Oost-Groningen die de finale haalde. Na driekwart wedstrijd was het Patrick Vasse die van afstand raakschoot. De Friese goalie Maarten Elverdink ergerde zich kapot omdat zijn ploeg A niet ingreep en B de 2-1 had kunnen maken. Tien minuten later was de wedstrijd beslist toen youngster Maikel Hut de lepe Melvin Hesselink bediende en de 1-3 door hem zag maken.

Over en uit normaal gesproken, maar Friezen zouden geen Friezen zijn als ze niet voor de aansluitingstreffer en misschien wel meer zouden gaan. De dikke dertiger, Wietze Stoker, maakte hem. De klok gaf inmiddels negentig minuten aan, maar ze gingen maar door de mannen van trainer Björn Schilder, die zelf ook meespeelde. Het slotoffensief kwam echter te laat.

SC Boornbergum’80-Muntendam 2-3 
Scoreverloop: 24. Kort 1-0 (strafschop), 37. Hesselink 1-1, 67. Vasse 2-1, 77. Hesselink 3-1, 90. Stoker 3-2.

Toeschouwers: 150.
Scheidsrechter: Struijs.

SC Boornbergum’80: Elverdink; Pultrum, Vermaning, Schilder en Heidstra (90. Van Wee); Veenje, Bosma en Adema (73. Wagenaar); Fiene en De Boer (89. Stoker); Kort.
Muntendam: Wijsbeek; De Vries (65. Jarno), Van der Laan, Bijl en Oosting; Adam (85. Rustebiel), Piening en Vasse; Maikel Hut en Imminga; Hesselink (80. Oldenburger).

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...