dinsdag 11 juni 2019

Parkstedelingen eindelijk weer tweedeklasser

Ze moesten er meer dan tien jaar op wachten, maar Veendam 1894 is weer tweedeklasser. De Parkstedelingen speelden een prachtig seizoen in Zondag 3B, maar konden dat net niet bekronen met de titel. Die ging naar Annen dat twee punten meer behaalde. En dus moest het voor de geel-zwarten in de nacompetitie gebeuren. Daarin verliep het voortreffelijk en ook de finale werd nog eens gewonnen: op het veld van Glimmen werd op tweede Pinksterdag met 4-2 van Peize gewonnen. Die ploeg degradeerde daardoor na een lang abonnement op de tweede klasse naar de derde klasse.

Veendam 1894 scoorde dus wederom aan de lopende band met overigens een defensieve speelwijze zoals de ploeg dat het hele seizoen deed. Het is de absolute kracht van het elftal en de speelwijze waar trainer Jouad Boufarra bij zweert. “Uiteraard spelen we ook nu zo. Maar we gaan op de juiste momenten drukzetten en wachten op de fouten en proberen dan toe te slaan”, zei hij voorafgaand aan de wedstrijd. Hij heeft er de spelers voor: ze zijn geduldig, spelen met vier man op een lijn in de verdediging en er is altijd prima rugdekking. En ook heeft hij Marnix Kolder. Bijna 38, maar nog lang niet versleten. De ex-prof van onder meer Veendam schopte er dit seizoen 38 in en was tegen Peize ook erg belangrijk. Zo zorgde hij voor de assist bij de 1-0 door Joost Wolthuis die hij knap vrijspeelde. Buitenspel of niet, hij telde en twee minuten erna kreeg Peize nóg een klap te verwerken toen rechtsback Serhat Yilmaz, die veelvuldig mee opkwam, de 2-0 scoorde.

Het ging Veendam dus voor de wind en bij nóg een goal van Veendamse makelij was Peize toch echt wel derdeklasser. Veendam 1894 was tot en met de 2-0 veruit de beste ploeg. Peize maakte er ook een potje van door veel balverlies te lijden en eigenlijk niets te creëren. Op slag van rust werd het zelfs 3-0 toen verdediger Arend van der Ploeg ‘binnen de zestien’ onder toeziend oog van Marnix Kolder hands maakte. Kolder nam de strafschop zelf en schoot koel raak en het pleit was beslecht.

Toch kwam Peize na rust knap terug. De ploeg ging beter voetballen en ging hoger druk zetten. Na bijna een uur spelen werd het 3-1 door een binnengeschoten strafschop van Joppe van Leeuwen. Heel even kreeg Peize hoop, maar Winston de Jonge scoorde 25 minuten voor tijd de 4-1 nadat hij knap was vrijgespeeld. Ook hier riekte het naar buitenspel, maar scheidsrechter Bijert liet doorspelen. Feit is dat het 4-1 voor de Veendammers stond en die stand op dat moment gewoon terecht was. De voorsprong had ook hoger kunnen zijn. De 4-2 die David Kruizinga in de 85ste minuut maakte was er een die Peize nog een klein kansje gaf terug in de wedstrijd te komen. Bijna werd het daarna nog 4-3, maar daarmee zou de degradant te veel hebben gekregen.

Veendam 1894-Peize 4-2
Scoreverloop: 17. Joost Wolthuis 1-0, 19. Yilmaz 2-0, 45. Kolder 3-0 (strafschop), 58. Van Leeuwen 3-1 (strafschop), 65. De Jonge 4-1, 85. Kruizinga 4-2.
Scheidsrechter: Beijert:
Toeschouwers: 600.


Veendam 1894: De Ruiter, Yilmaz, Jeremy van Dijk, Chesney van Dijk en Wevers; Kuiper, Langeland (60. Berisha), Kolder en Ruben Wolthuis; De Jonge (75. Bijl) en Joost Wolthuis.
Peize: Renkema; Van der Ploeg (46. Westerhof), Joosten, Wobbes en Patrick Kosters; Ronald Kosters, Guchelaar en Kelvin Wekema (61. Helder); Kruizenga, Van Leeuwen en Dion Wekema (46. Darwinkel).

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...