donderdag 20 juni 2019

Westerwolde flikt het: drie keer scheepsrecht en derde klasse bereikt

Ze kregen kans op kans, de spelers van Westerwolde-trainer Lars van Ravenhorst en het is ze gelukt: promotie naar de zondag derde klasse. In het seizoen 1991/92 kwam de ploeg er voor de enige keer uit en komend seizoen dus wederom. Ze hebben het te danken aan een geweldige inzet gecombineerd met een stukje kwaliteit. Het bleek ook gisteravond weer toen de Friese derdeklasser SC Bolsward werd verslagen. Na honderdtwintig minuten voetballen stond het 1-1 en toonden de Oost-Groningers zich na strafschoppen de beste.


 De prestatie van Westerwolde kan met recht een fenomenale prestatie worden genoemd. Je kunt het dan ook plaatsen onder het kopje ‘veerkracht ten top’ of anders wel onder ‘de ploeg die nooit opgeeft’ of ‘en maar gaan’. Tot drie keer toe liet Westerwolde in de nacompetitie zien steeds goed terug te kunnen komen en de wedstrijd naar zijn hand te kunnen zetten. Twee keer lukte het niet, één keer wel. Tegen Sellingen werd dat ‘vergeten’, tegen TLC zat er afgelopen zondag ook meer in en tegen Titan werd een 3-0 achterstand weggepoetst. De Nieuw-Weerdingers dachten dat ze er waren. Het gold gisteren min of meer ook voor een handvol supporters van SC Bolsward. ‘Die kunnen er helemaal niets van’, ‘ons tweede wint nog van dit team’ en ‘die hebben niks in de derde klasse te zoeken’ was wat ze zeiden. De arrogante houding was in het veld ook een klein beetje te zien en die werd later afgestraft. SC Bolsward was absoluut beter tot aan de rust. Velen hadden dat ook wel verwacht, want het was in de voorgaande drie nacompetitiewedstrijden ook zichtbaar. Maar de echte Westerwolde-kenner weet dat dat de Vlagtwedders altijd terugkomen. Alleen de Friezen niet. Zichtbaar dachten ze van ‘wij voetballen toch beter en zij spelen enkel de lange bal en redden het niet en we scoren zo wel’. Het had er ook alle schijn van, want Westerwolde kon louter tegenhouden en de Friezen konden frank en vrij aanvallen en losten een paar keer een schot op het doel van Henk Hebers. Echt heel grote kansen kregen ze dan wel niet, ze waren absoluut beter. Later in de eerste helft ging Westerwolde wat verder van de eigen goal af spelen en ontstond er meer gevaar. Vooral via de pijlsnelle René van der Laan. Westerwolde begon enkele mogelijkheden te krijgen en kwam na ruim een half uur spelen op voorsprong. Mark Geukes was de maker en ze waren aan de kant van de Friezen stomverbaasd. Het handjevol supporters dat bij het Westerwolde-doel stond al helemaal. ‘Een schande dit’, ging het.

Hoe dan ook moesten zij na de rust wel komen en dat deden ze ook. Met een beetje geluk werd het na iets meer dan een uur spelen 1-1 door Özgur Akkas. De fase voor de treffer bleef SC Bolsward niet de mindere van de twee. Na de gelijkmaker was het spel erg zenuwachtig. Van beide kanten was het proberen deze stand vast te houden en proberen toch nog stiekem de winnende te maken. Echt veel gebeurde er niet meer en de winnende goal kon aan beide kanten vallen. Na anderhalf uur voetballen stond het echter gelijk en moest er worden verlengd. Het was inmiddels keihard gaan regenen en de ongeveer honderd aanwezige Westerwolde-supporters die met twee bussen waren gekomen bleven gewoon staan. Aan de zijlijn waren meerdere vlaggen en spandoeken bevestigd zodat men moest weten wie en wat Westerwolde is en dat men er rekening mee moet houden. Zo was het ook echt, want de roodhemden beschikken over een prima conditie en knokten voor elke meter.

Ook de Friezen deden het en omdat beide ploegen elkaar bar weinig toegaven moesten penalty’s uitmaken wie komend seizoen in de zondag derde klasse uitkomt. Westerwolde begon. Jeremy Hekman scoorde. Toen mocht SC Bolsward er twee nemen. Sjoerd Breeuwsma scoorde nog, maar Osman Bozkurt schoot tegen de paal en Westerwolde-doelman Henk Hebers zag het al helemaal zitten. Hij dacht al stiekem aan de derde klasse. Daarna werd hij nóg blijer, want René Peereboom en Rudolf Riks scoorden vervolgens. 3-1 en daarna de gelijkmakende penalty van de Friezen. Sahan Demirbas scoorde en als Westerwolde de volgende penalty zou benutten dan waren ze er. Henk Hebers had dusdanig veel zelfvertrouwen dat hij hem maar nam. Hij stond immers toch het meest dicht bij de bal en dacht kennelijk van ‘dan zijn we er maar meteen’. Helaas voor hem en al die meegereisde Vlagtwedders en Bourtangers miste hij. Maar ze hadden nóg een kans. Rik te Velde nam een aanloop en besliste de wedstrijd en schoot zijn club naar de derde klasse.


SC Bolsward-Westerwolde 1-1 (Westerwolde wns.) 
Scoreverloop: 33. Geukes 0-1, 63. Akkus 1-1.
Scheidsrechter: Knol.
Toeschouwers: 300.

SC Bolsward: Demirci; Bons, Breeuwsma, Jellesma en Van der Werf; Anema, Bozkurt en Lemmers (60. Demirbas); Bou-Asrar, Akkus en Draaisma.
Westerwolde: Hebers; Van der West, Rik te Velde, Rudolf Riks en Boekelo; Postma (102. Peereboom), Geukes, Jarno van der Laan (58. Merijn te Velde) en Frank Riks (83. Huls) Solano (95. Hekman) en René van der Laan.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...