vrijdag 5 juli 2019

René Akkermann kan Concordia Ihrhove kampioen maken

Concordia Ihrhove is een begrip in het Noord-Duitse amateurvoetbal. De ploeg uit het dorp Ihrhove dat krap aan 3500 inwoners telt, speelde een slordige vijftien jaar geleden nog in het walhalla van het amateurvoetbal, namelijk de Oberliga. Een keurige middenmoter in die jaren en met grote regelmaat een groot aantal toeschouwers. Die tijd is mijlen ver weg. Om het verschil te noemen: zes klassen ver! Debet daaraan is de stappen terug die de club twee jaar geleden moest maken: geld op, de boel niet voor elkaar en dus van de Bezirksliga teruggezet naar de Ostfrieslandklasse B. De Concordianen kunnen daar maar niet uit geraken nadat de ploeg vorig seizoen wél een subtopklassering neerzette. Dit seizoen moet het gebeuren: promotie naar de Ostfrieslandklasse A en zo rap mogelijk door naar weer een redelijk niveau, want dat is de daarop volgende Ostfrieslandklasse. De weg naar hogere oorden is ver en dus moest er worden ingegrepen: een speler van formaat werd van harte welkom geheten, namelijk René Akkermann. Hij speelde vier seizoenen in de Landesliga en deed dat bij Blau Weiss Papenburg, even verderop. Akkermann speelde al in Ihrhove, is een man van de streek en op de nog jonge leeftijd van 25 toch al een man met de nodige ervaring. Het was te zien in het oefenduel dat de club afgelopen dinsdagavond aan de boorden van de Eems tegen BSV Bingum speelde. In Bingum stond het na een helft spelen 1-0 en een uur later 1-5.

Het kwam allemaal door Akkermann die zelf geen woord wil hebben, maar heel goed weet dat hij de man was die ploeg aan het voetballen kreeg. Tot aan de spreekwoordelijke thee, die niet werd genuttigd, want de spelers bleven op het veld, liep het voor geen meter. Noch bij de gasten, noch bij de gastheren die wél met een voorsprong gingen pauzeren. Absoluut verdiend, want BSV Bingum dat zich ternauwernood in de Ostfrieslandklasse handhaafde, kreeg de betere kansen en had er ook drie kunnen maken. De goal in de twintigste minuut van Stefan Schumann was dan ook te pover als naar de krachtsverhoudingen tot aan de rust werd gekeken. Deed Concordia Ihrhove dan helemaal niets? Niet veel, hoewel ze het wel probeerden, maar het team dat in de eerste helft speelde was duidelijk van Ostfrieslandklasse B-niveau. In tegenstelling tot het team dat na de rust kwam opdraven.

Met Akkermann duidelijk meer mans zo bleek. Het dertig koppen tellend publiek kon ineens genieten, want er stond een echte vedette op het veld. De zeer begaafde Akkermann liet als een vedette op het veld, eiste alle ballen op, stuurde zijn ploeg, coachte en als hij vijf tellen stil was dan was het veel. Een genot om te zien hoeveel drive deze speler heeft en hoe graag hij deze ploeg hogerop wil helpen. Een echte liefhebber en winnaar, want hoewel de middenvelder aangaf dat dit een aardige overwinning was, zei hij ook dat de weg omhoog nog ver is. “We moeten als vereniging iets opbouwen. Een echt doel hebben we niet. We hebben een erg jong team en iedereen moet nog veel leren. Daar help ik zelf erg graag aan mij hoewel ik nog maar 25 ben.”

Het liep als een tierelier bij de bezoekers die de 1-0 achterstand al snel wegpoetsten. De in de spits spelende nieuweling Jan-Helge Hinderiks scoorde de 1-1 aan het begin van de tweede helft. In de 57ste minuut, vier minuten later was het 1-2 door Jannes Haak. Daarna duurde het even tot de wedstrijd werd beslist. Akkerman zelf maakte een klein kwartier voor het einde van de wedstrijd de 1-3, Tammo Oldigs in de slotfase de 1-4 en Akkerman schoot het kwintet treffers in de slotminuut vol.

BSV Bingum-Concordia Ihrhove 1-5
Scoreverloop: 20. Schumann 1-0, 53. Jan-Helge Hinderks 1-1, 57. Haak 1-2, 77. René Akkermann 1-3, 86. Oldigs 1-4, 90. René Akkermann 1-5.
Scheidsrechter: Jungeblut.
Toeschouwers: 30.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...