dinsdag 9 juli 2019

SV Surwold start goed tijdens RWH-Cup: winst op gastheren van Rot-Weiss Heede

Het is in het Duitse Emsland inmiddels een begrip geworden, de RWH-Cup die in de zomerstop op de velden van 1. Kreisklasser Rot-Weiss Heede wordt gespeeld. Vroeger ook met deelname van teams uit de Nederlandse grensstreek, want Wedde een Veelerveen namen wel eens deel en ook andere teams. Een aantrekkelijk toernooi ook, want voorzitter Heinz-Günter van Rot-Weiß Heede meldde dat er over de vier beste ploegen een mooi bedrag wordt verdeeld en dus schreven zich dit jaar ook weer zestien ploegen in, de max voor dit toernooi. Alleen Blau-Weiss Papenburg zegde af. Diens plaats werd ingenomen door SV Langen, de Bezirksligist die goed inkocht om de weg omhoog in te willen slaan.

SV Langen komt vanavond in actie tegen TuS Weener en dus spelen er ook teams uit Ostfriesland mee. Dat was gisteravond nog niet het geval, want op de openingsavond van het toernooi speelden vier teams uit het Emsland, te weten Blau-Weiss Dörpen dat met 5-0 van SV Esterwegen verloor en gastheer Rot-Weiss Heede dat met 3-1 onderuitging tegen SV Surwold.

Rot-Weiss Heede speelde op het hoofdveld en begon een uur later aan zijn wedstrijd dan Blau-Weiss Dörpen en SV Esterwegen. Een bewuste keuze, zo sprak de organisatie. Zo kunnen er daags twee wedstrijden worden gespeeld en kan het publiek in feite bij beide wedstrijden kijken. De velden liggen naast elkaar en scheiden zich door een gezellige ambiance op en naast de knusse tribune waarnaast een bierkraam staat. Ook wordt er onder meer braadworst verkocht en is het toernooi als vanouds het bezoeken waard.
De gastgevers uit Heede hadden in hun wedstrijd tegen het een klasse hoger spelende SV Surwold erg lastig. Tot aan de rust waren de groenhemden een klasse beter, maar vergaten ze met een ruime voorsprong de rust in te gaan. Ze kwamen nog wél op voorsprong door Thorsten Jansen, maar even later maakte Christoph Andrees op fraaie wijze de gelijkmaker. SV Surwold had het aan zichzelf te wijten dat de gelijkmaker werd gescoord, want miste veel te veel kansen, want was veel te slordig in de afwerking.

In de tweede helft ging dat wel anders al was het nog niet goed genoeg wat de Surwolders lieten zien, want te veel balverlies, te matige passing en ook de afwerking kon beter. Ze maakten er nog wél twee. Eerst door Yannic Schipper nadat Zvonimir Zivkovic even eerder een strafschop miste. Ook na rust was het SV Surwold dat voetbalde, lekker combineerde en de doelpunten voor het uitzoeken had en voor de 3-1 vanaf de stip door Thorsten Jansen al lang en breed vaker hadden kunnen scoren. Omdat 3-1 winst ook genoeg is voor de volgende ronde op dinsdag 16 juli tegen SV Esterwegen koesterden de spelers van trainer Jürgen Brelage de overwinning. Brelage was niet tevreden. Zoveel was wel duidelijk, want gaf tijdens de wedstrijd constant aan dat het anders moest. Hij doelde met name op het zinvol en zakelijker voetballen. Dan was een ruimere overwinning mogelijk geweest. Rot-Weiss Heede gaf overigens nooit op een kreeg bij een stand van 1-1 twee dotten van kansen om op voorsprong te komen en bleef maar gaan. Ook bij een 3-1 achterstand. Je weet immers maar nooit.

Rot-Weiss Heede-SV Surwold 1-3
Scoreverloop: 22. Thorsten Jansen 0-1, 30. Andrees 1-1, 62. Schipper 1-2, 73. Thorsten Jansen 1-3 (strafschop).
Scheidsrechter: Kampling.