vrijdag 9 augustus 2019

Het valt niet mee voor BV Cloppenburg: nog puntloos in Landesliga

BV Cloppenburg was enkele jaren geleden een begrip. De club promoveerde naar het allerhoogste amateurniveau van Duitsland en was zelfs even een semiprofteam, want kwam uit in de Regionalliga, een niveau onder de 3. Liga. Enkele Nederlanders speelden er, er werd aardig betaald en het doel de 3. Liga te halen was aanwezig. Het grote betalen is verleden tijd, twee Nederlanders spelen er nog: doelman Diederik Bangma en verdediger Kristian Westerveld. Beiden hebben een verleden bij FC Emmen in de Nederlandse eerste divisie. Na twee degradaties speelt de club nu in de Landesliga. Nog altijd een aardig niveau trouwens. Afgelopen avond speelde de club het uitduel tegen Blau-Weiss Papenburg. Zowel de Papenburgers als de formatie uit Cloppenburg verloren hun openingsduel. BV Cloppenburg verloor ook in Papenburg en staat na twee duels op ‘nul uit twee’ en dat is niet best. 3-1 werd het.

Op die uitslag valt niets af te dingen. Daarvoor was de thuisploeg te sterk al begonnen de gasten beter aan de wedstrijd. Het leek erop dat de ploeg de blauwhemden meteen vast wilden zetten. Op compacte wijze zorgden de bezoekers ervoor dat de gastheren niet aan het voetballen kwamen. Een schot uit het niets na dertien minuten spelen zorgde voor het breken van de ban. Niklas Papen schoot raak en zorgde niet alleen voor de 1-0, hij keerde meteen het tij: zijn ploeg ging voetballen en de gasten moesten proberen tegen te houden. Ze slaagden heel redelijk, maar stichtten daarentegen geen enkel gevaar. De Nederlandse aanvoerder en de dikke dertiger, Kristian Westerveld, probeerde met lange ballen de voorwaartsen te bereiken, maar steeds zat er wel een Papenburger been tussen. Peter Wemken en Niklas Jansen stonden hun mannetje in de defensie. Jansen past zich sowieso gemakkelijk aan dit niveau aan. Vorig seizoen speelde hij nog een treetje lager bij Blau-Weiss Dörpen, de club waar meer Papenburgers actief waren. Het geldt ook voor het trainersduo: hoofdtrainer Thomas Priet en zijn assistent Rainer Sinnigen.

Het doel van de blauwhemden is net als vorig seizoen handhaven en dan het liefst stevig in de middenmoot eindigen. BV Cloppenburg zal hogere eisen hebben gesteld, maar is duidelijk nog zoekende. Zes basisspelers vertrokken en het gevaar moet van de man met de Griekse naam Dionissios Ipsilos komen. Beresterk en de man die na een uur en tien minuten de 1-1 vanaf de stip maakte. Heel lang mochten de heren in het wit niet van de gelijkmaker genieten, want twee minuten na de treffer van Ipsilos werd het 2-1. David Schiller werd tegen de grond gewerkt en de daaropvolgende vrije trap werd meteen binnengeschoten door wederom Niklas Papen, de man die nog twee grote kansen in de tweede helft miste. Hij was een van de besten bij de Emslanders. BV Cloppenburg zat er mentaal heel even door. Zeker bij de 3-1 in de tachtigste minuut. Keno Schmidt was koud in het veld en besliste de wedstrijd na een snelle uitbraak.

Daarna was het nog even aandringen van de bezoekers en ze waren gevaarlijk dicht bij de 3-2, maar zover kwam het niet en dus is er werk aan de winkel voor Wolfgang Steinbach, de trainer van BV Cloppenburg. 64 jaar en een schat aan ervaring als trainer op hoog amateurniveau. Twee decennia geleden was hij ook al trainer bij de withemden. Daarna trainde hij meer clubs op hoog niveau. Het moet hem lukken deze ploeg aan het voetballen te krijgen en minder fouten te maken, want dat is waar de ploeg toch mee te maken had.

Blau-Weiss Papenburg-BV Cloppenburg 3-1 
Scoreverloop: 13. Papen 1-0, 70. Ipsilos 1-1 (strafschop), 72. Papen 2-1, 80. Schmidt 3-1.
Scheidsrechter: Eiben.
Toeschouwers: 250.

Blau-Weiss Papenburg: Christian Eissing; Runde, Wemken en Jansen; Michael Eissing, Nakelski (83. Haken), Knoll (79. Schmidt), Nazari en Papen; Lange en Schiller (86. Alsubeih).
BV Cloppenburg: Godula; Ostendorf, Thoben, Rahenbrock (85. Abramczyk) en Westerveld; Lohe (82. Ampofo), Krasniqi, Plaggenborg en Jacobs; Boungou (60. Mouric) en Ipsilos.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...