vrijdag 2 augustus 2019

SV Wymeer-Boen schiet met scherp op openingsdag competitie

De grensdorpbewoners van SV Wymeer-Boen speelden vorig seizoen een topseizoen met een derde plaats in de Ostfrieslandklasse B. In die klasse komt de ploeg al enkele jaren uit en het is ruim vijf jaar geleden dat de ploeg een klasse hoger acteerde. Dat doel heeft de ploeg nu weer voor ogen en dat is niet eens heel onrealistisch, want een paar behendige aanvallers die uit eigen kweek komen. Twee daarvan waren in het duel van gisteravond op eigen veld tegen het tweede van TSV Ostrhauderfehn op dreef: Steffen Tergast en Malte Maas. Beide spelers scoorden twee keer en maakten het de gasten erg lastig. Uiteindelijk werd het maar liefst 7-1 voor de ploeg in het prachtige oranje en zwart.

Een mooier begin van de competitie kon de ploeg die vlak over de grens bij Bellingwolde speelt zich niet wensen. 7-1 telt en het was dan ook meer dan verdiend. De bezoekers kwamen er eigenlijk geen moment aan te pas en keken al vrij rap tegen een 4-0 achterstand aan. Na een kwartier was Dennis Klock er als de kippen bij om te scoren. Acht minuten later kopte Steffen Tergast raak na een mooie trekbal vanaf de linkerkant. Na ruim een half uur was het de beurt aan Malte Maas en twee minuten later was Tergast weer dichtbij succes. Kennelijk hadden ze gezien dat clubman Heinz Smeenge richting de zijlijn was gelopen. Hij incasseerde het entreegeld bij het veertig koppen tellend publiek. Velen hadden vast een seizoenkaart, want hij liep vrij snel door en net op het moment dat hij iedereen had gehad schoten Maas en Tergast de 3-0 en 4-0 binnen. “Dat zijn heel jonge jongens. Spelers uit de A’s”, sprak hij in prachtig Plattduutsch, het mooie Reiderlander accent dat heel veel op het Oldambts lijkt dat in Bellingwolde en omstreken wordt gesproken. Prima jeugd zo te zien en de kracht van dit team: een goede aanval die door een aardig goed voetballend middenveld wordt bediend. Af en toe werd dat overgeslagen om voor de variant ‘de lange bal’ te kiezen. Ook in Duitsland vinden ze dat niet altijd fijn, maar zegt het veel over de kwaliteiten van die jonge spelers voorin.

Op slag van rust deed de formatie uit Ostrhauderfehn iets terug. Viktor Obermann werd licht geraakt en ploeggenoot Tilmann Schulz scoorde vervolgens vanaf de stip. Het was eigenlijk het enige wapenfeit van de bezoekers die veel te pover speelden, maar ook niet beter konden met veel te weinig stootkracht voorin en een middenveld dat te vaak werd overlopen. Doel van dit team zal handhaving zijn en dat is vrij logisch. De ploeg speelde jarenlang op een niveau lager en deze jongens zijn niet goed genoeg voor de Ostfrieslandklasse waarin het eerste van ‘Eiche Ostrhauderfehn’, want zo kennen velen de club, speelt.

Hoe dan ook was een nederlaag allang in te calculeren. Net als voor de thee duurde het na rust een klein kwartier tot de eerste treffer van de desbetreffende speelhelft viel te noteren: overtreding ‘binnen de zestien’ op Marvin Maas van de gastheren en strafschop benut door Henning Dreyer, de sterke verdediger. Vier minuten later schoot Malte Maas en middenvelder Nico Kronberg twee minuten daarna. Op de denkbeeldige klok stonden nog 25 minuten. Daarin zou de thuisploeg er nog drie kunnen maken, maar in Duitsland geeft een ploeg die dik achter staat nooit op en wilden de gasten niet met dubbele cijfers terug naar huis. Dat gebeurde ook niet al had dat gemakkelijk gekund. Een tweede treffer van Schulz had ook nog gekund. Zijn inzet ging rakelings voorlangs, maar eigenlijk was dat al te veel van het goede geweest al sierde het de ploeg dat er nooit werd opgegeven.

SV Wymeer-Boen – TSV Ostrhauderfehn 2 7-1 
Scoreverloop: 15. Klock 1-0, 23. Tergast 2-0, 32. Malte Maas 3-0, 34. Tergast 4-0, 43. Schulz 4-1 (strafschop), 59. Dreyer 5-1 (strafschop), 63. Malte Maas 6-1, 65. Kronenberg 7-1.
Scheidsrechter: Bontjer.
Toeschouwers: 40.

SV Wymeer-Boen: Lüppens; Schulte (75. Koop), Yzer, Dreyer en Frieling; Marvin Maas (66. Bakker), Smid, Kronberg en Klock; Tergast (41. Sap) en Malte Maas.
TSV Ostrhauderfehn 2: Tepe; Fehr, Steenhoff, Gerdes (60. Korn) en Krumminga (66. Krampe); Schulz, Schmidt, Noormann en Koopmann (41. Hillmer); Hazenbiller en Obermann.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...