dinsdag 15 oktober 2019

SV Dalum voor rust, SV Teglingen na rust: het blijft spannend in de 1. Kreisklasse Emsland Mitte

Heel veel punten heeft de kampioen van de 1. Kreisklasse Emsland Mitte over een half jaar niet nodig. Zó spannend is het in die klasse met teams uit de regio groot-Meppen. Het niveau is dan ook heel behoorlijk en nooit is zeker wie een wedstrijd wint; al ben je tot aan het rustsignaal nóg zo goed, zegt niets, want de ploeg die te verslaan lijkt kan in de tweede helft zomaar langszij komen en zelfs winnen. Het is in het Duitse Emsland geen uitzondering meer. Zo was het afgelopen vrijdagavond ook toen SV Dalum op het prachtige eigen complex tegen SV Teglingen opnam. Uiteraard een derby, maar veel publiek was er niet: 55 in totaal. Ze zagen dat het uiteindelijk 1-2 werd.

Heel nodig was dat niet en heel onverdiend ook weer niet. Het zegt veel over de wedstrijden in deze leuke klasse met heel veel strijd en vaak verrassingen. Een van die verrassingen is Nikola Kocev, gastspeler aan de kans van SV Dalum dat op de tweede plaats stond. Achter zijn naam staat een rode vlag met daarin een stralende zon. Het verraadt dat hij uit Macedonië komt of althans die nationaliteit heeft. Niets is minder waar en spelers uit dat land hebben vaak iets extra’s. In Groningen weten ze er alles van. Daar speelde immers ooit een ‘rookmagiër’: Milko Djurovski. Hij kon voetballen, rookte erop los, had maling aan alles en ging gewoon zijn eigen gang en deed waar hij goed in was, namelijk het scoren van doelpunten. Zijn landgenoot Nikola Kocev kan ook voetballen en heeft ook iets extra’s: na achttien minuten spelen reageerde hij attent op een leep balletje vanuit het middenveld. Het bereikte de Macedoniër die a la Djurovski de bal over doelman Jörg Determann van SV Teglingen wipte. Een fraaie goal en de dik verdiende voorsprong van de ploeg die weliswaar voorzichtig speelde, maar echt een paar klasbakken in huis heeft. Levin Schneider bijvoorbeeld: een prima verbindingsspeler die bij vlagen samen met Kocev voor gevaar zorgde. Een half uur lang duurde het en de voorsprong had op zijn minst verdubbeld moeten zijn.

Zover kwam het niet, hoewel de Dalumers de pauze met de nihile voorsprong haalden. In de tweede helft ging het echter fout voor de gastheren. Ook nog eens aan het begin van die speelhelft. Drie minuten waren gespeeld toen Markus Auclair van SV Dalim Teglinger Michael Henning onderuithaalde. Velen dachten ‘net buiten de zestien’, velen ook niet en omdat leidsman Ralf Korfage moest beslissen besloot hij een strafschop aan SV Teglingen te geven. Thomas Egbers schoot raak. Drie minuten later was het zelfs 1-2. SV Dalum was zich kennelijk kapot geschrokken en moest toen toezien dat de spits van SV Teglingen, Michael Schulte, goed positie koos en zijn ploeg aan de leiding bracht. En zo was de wereld ineens omgekeerd voor Kocev en de zijnen. Kocev werd de rest van de wedstrijd strak bewaakt, Schneider ook en op een paar plaagstoten en een heel grote kans na werd de thuisploeg nog weinig gevaarlijk. Het gold ook voor de bezoekers die net als SV Dalum heel veel strijd leverde. Dat moest ook wel: veel wind, een matig veld en dus loodzware omstandigheden. Bijna werd het in de slotfase nog 2-2 en dat was niet onverdiend geweest. Doelman Phillip Trautman ging mee naar voren en zag Kocev de bal over de lijn koppen. De doelman holde daarna woest naar zijn doelmond terug, omdat de treffer niet werd toegekend. En dus bleef zijn ploeg met lege handen en wipte SV Teglingen over SV Dalum heen; beide ploeg staan in punten weliswaar gelijk, maar Kocev en co speelden een wedstrijd meer.

SV Dalum-SV Teglingen 1-2
Scoreverloop: 18. Kocev 1-0, 48. Egbers 1-1 (strafschop), 52. Schulte 1-2.