zaterdag 16 november 2019

Ostfriesen zijn Papenburgers in eigen huis de baas

Germania Leer tegen Blau-Weiß Papenburg is een echte derby in de Landesliga. De sportparken van beide verenigingen liggen ongeveer 25 kilometer uit elkaar en dus zou er heel veel volk naar Hoheellern-Stadion moeten komen. Niets was minder waar. Ruim driehonderd mensen namen de moeite en dus bleef het linkerdeel van de tribune zo goed als leeg. Op ongeveer twintig mensen na: oer-supporters van de volksclub Germania Leer wiens sportpark a la Go Ahead Eagles middenin een woonwijk is gelegen. Oergezellig kan het zijn, maar werd het echter niet. Of het moest al voor de thuisploeg zijn. 4-1 werd het tegen degradatiekandidaat Blau-Weiß Papenburg.

Ze waren de koning te rijk, het ongeveer twintig koppen tellend groepje echte Germania Leer-fans. Toen het 3-1 stond en het er lang en breed naar uitzag dat het ook 4-1 zou worden zongen ze de longen uit hun lijf en lieten ze blijken hoe zeer ze de Emslanders een entree in de Bezirksliga gunnen. Dat ze ‘lekker tegen SV Meppen 2 gaan spelen’, wat andere nog onschuldige kreten, maar ook een paar die vrij grof waren. Voor een supporter van Blau-Weiß Papenburg reden dat tegen zijn metgezel te zeggen en vervolgens op een andere plek te gaan kijken, daar waar Papenburgers stonden, maar als het publiek niet kan horen wat de Germania Leer-fans zingen dan zingen ze ‘we sing a little louder’. Met mooie Duitse toeval zoals H.P. Baxxter dat ook heeft. Ook een Leeraner, de man achter de raveband Scooter. Nog net geen Hyper Hyper toen Lukas-Eltjo Koets twee keer scoorde, Lukas Siemers de 1-0 maakte en de jonge Nederlandse verdediger Alagie Foday Jabbie, die van de jeugd van PEC Zwolle kwam, de wedstrijd met een juweel van een vrije trap besliste. Geen Scooterliedjes dus, maar wel ‘I feel good’ en dat voelde heel Germania Leer zich na de gemakkelijke overwinning.

De gasten uit Papenburg kwamen er tot aan de rust niet aan te pas en leken met een 2-0 achterstand aan de Ostfriese Bünting-Tee te gaan. Lukas Siemers zorgde al vroeg voor de 1-0 door heel eenvoudig de Blau-Weiß Papenburg-verdediging aan de kant te zetten. Daarna hadden de geelhemden er nog wel een paar kunnen maken en werd vijf minuten voor rust de 2-0 gemaakt. Lukas-Eltjo Koets was de maker ervan. Koets is de Zidane van Germania Leer en was gisteravond heel belangrijk. Op slag van rust kregen de bezoekers een strafschop. Het was de eerste kans van de wedstrijd. Zolfaqar Nazari benutte hem en zo kwamen de Emslanders terug in de wedstrijd.

In de tweede helft kwam de sterke spits Thorben Lange bij de Papenburgers in de ploeg. Hij zou ervoor moeten zorgen dat zijn ploeg een aanspeelpunt kreeg en dat spelers konden aansluiten om zo iets uit te richten. Af en toe lukte dat, maar al gauw bleek dat de verdediging van de Leeraners te sterk bleek. Eigenlijk kwam die linie geen moment in de problemen en na de 3-1 van Jabbie was de wedstrijd gelopen. Echt een juweel van een vrije trap. Heel veel karaats goud en de beslissing. Toen Koets de 4-1 maakte nadat Germania Leer heel snel omschakelde was het kwartet Leeraner goals een feit.

Germania Leer staat nu vierde en dat is echt heel knap. Blau-Weiß Papenburg had kunnen aansluiten bij de middenmoot, maar blijft in de gevarenzone.

Germania Leer – Blau-Weiß Papenburg 4-1
Scoreverloop: 6. Lukas Siemers 1-0, 40. Koets 2-0, 45. Nazari 2-1 (strafschop), 60. Jabbie 3-1, 87. Koets 4-1.
Scheidsrechter: Nie-Hoegen.
Toeschouwers: 313.

Germania Leer: Bergmann; Pruin, Jabbie, Bamezon en Malchus (76. Hockmann); Jauken, Steffen Busemann (90. Werner), Koets en Sillah; Lukas Siemers (83. Niklas Busemann) en Kassmann.
Blau-Weiß Papenburg: Schendzielorz; Runde, Wemken, Jansen en Fuchs; Nazari, Nakelski, Knoll (61. Alsubaih) en Sellere (69. Gecer); Papen en Eissing (46. Lange).