woensdag 13 november 2019

NEC Delfzijl knikkert PKC’83 uit bekertoernooi

Gisteravond stond in Delfzijl een aantrekkelijk bekerduel op het programma: NEC Delfzijl nam het op het eigen sportpark op tegen PKC’83. Het betrof een duel tussen een zaterdag tweedeklasser en een zaterdag eersteklasser. Het verschil in klassen was dus één, het verschil in niveau nihil. Toch voetbalden de Stadjers iets gemakkelijker, maar werden niet heel veel kansen gecreëerd. Eigenlijk gold dat voor beide ploegen. Uiteindelijk werd het 2-2 en volgden strafschoppen. De Delfzijlsters waren daarin het meest bedreven en bekeren daarom verder.

Op het prachtige kunstgras van het al even mooie sportpark duurde het even tot er werd gescoord. De gastheren hadden een prima strategie gekozen om de iets gemakkelijke voetballende bezoekers het zo moeilijk te maken. Ze deden dat op een gegroepeerde wijze, maar bleven steeds scherp staan. Ze moesten ook wel, want er misten maar liefst vier belangrijke basiskrachten: Kris Klasens en Erwin Noordhoff bijvoorbeeld: spelers die al jaren in het eerste spelen, maar prima werden opgevangen. Bestuurslid Antoon Velis toonde zich in de rust tevreden. Hij had gezien hoe PKC’83 weliswaar op voorsprong kwam door een treffer van Giovanni Salvo, even later schoot Elsin Yilmaz die samen met Nino Tualena op dreef was bij de Delfzijlsters, de 1-1 binnen: een schot uit het niets, maar wel een waar over was nagedacht. “Tja, best knap met al die invallers. 1-1 bij rust is een mooie stand”, meldde Velis in de bestuurskamer. Het was er rustig. Eigenlijk identiek aan de manier waarop NEC Delfzijl speelde: heel goed vanuit de organisatie en proberen zo weinig mogelijk weg te geven en de eenzame PKC’83-spits Koen Hateboer het leven zuur te maken. Ze slaagden gestaag, maar na de thee ging het iets anders.

De gasten gingen meer risico nemen en schroefden het tempo wat op en de thuisploeg kwam er daardoor niet meer aan te pas. Hateboer was af en toe levensgevaarlijk: altijd aanspeelbaar, sterk aan de bal, een actie in huis en ook nog een goal. De 1-2 nadat hij knap twee spelers voorbijspeelde. Daarna leek het erop dat er nog wel een treffer van de Stadjers bij zou komen, te meer omdat er ook een extra aanvaller werd ingebracht: Bryan Inge. Hij stichtte af en toe gevaar, maar de goed verdedigende thuisploeg gaf geen krimp en kwam zowaar op 2-2. Quirijn Boelens kopte een vrije trap van Nino Tualena binnen en zorgde er zo voor dat er strafschoppen werden genomen. NEC Delfzijl deed ook dat heel bedreven. Bryan Inge was de man die de laatste penalty miste en omdat de gastheren foutloos waren gaan zij de koker in voor de volgende bekerronde.

NEC Delfzijl-PKC’83 2-2 NEC Delfzijl wns. 
Scoreverloop: 28. Salvo 0-1, 35. Yilmaz 1-1, 62. Hateboer 1-2, 72. Boelens 2-2.
Scheidsrechter: Souhuwat.
Toeschouwers: 50.

NEC Delfzijl: Westerhuis; Boersema, Boelens, Arjan Klasens en Santing (74. Djael Tualena); Hansen (74. Bijmolt), Tualena, Yilmaz en Ennaciri; Zimmerman en Lambeck.
PKC’83: Oueslati; Van Rijszen, Van der Hem (69. Van Veen), Walstra en Noordveld; Marcal Pinheiro, Salvo en Wilpstra (69. Middel); Van Roeden (58. Inge) en Vroom; Hateboer.



Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...