zaterdag 8 februari 2020

Mamio walst over Middelstum heen

Gistermiddag was het echt even David tegen Goliath op het stad-Groninger sportpark De Parrel. De koploper in de zaterdag vierde klasse C, Mamio, nam het op tegen laagvlieger Middelstum. Al binnen een kwartier stond het 2-0 voor de Stadjers en na een helft voetballen was de wedstrijd al lang en breed beslist. Uiteindelijk werd het 6-1 voor de voor velen aanstaande kampioen.

Mamio heeft op zich best een ‘oude’ ploeg met dikke dertigers, maar wel een team met veel rasvoetballers: Earl Perre en Angelo Florencia bijvoorbeeld. Beide heren waren constant een plaag voor de defensie van de bezoekers die dus al heel rap het nakijken hadden. Amper een kwartier was er gespeeld toen eerst Maurice Paijama en later Earl Perre de 1-0 en 2-0 hadden gemaakt. Tot dat moment konden de gasten nog aardig mee, maar daarna was het snel gebeurd. “We missen een leider en ervaring”, zo oordeelde elftalleider Bart Poortinga van de Middelstumers. Hij relativeerde en zei eveneens dat zijn spelers te veel ontzag voor de thuisploeg hadden. “We moesten veel compacter spelen en hen harder aanpakken, maar dat kwam er niet van.” Sterker: Mamio tikte Middelstum soms van het kastje naar de muur en vergat de trekker vaker over te halen en vervolgens te scoren. Tot aan de thee werd dan nog wel twee keer gescoord, maar dat was slechts een magere weerspiegeling van het tentoongestelde. Angelo Florencia scoorde de derde en na hem schoot Perre het kwartet treffers vol.

Daarmee was elftalleider en clubman Bennie Berghuis van Mamio uiteraard zeer tevreden. Hij verklaarde de goede prestaties van zijn team door te stellen dat er meer evenwicht is. Hij heeft zeker een punt. “Twee Duitsers erbij en nog een Spanjaard. Zo ben ik met deze club bezig, de club waar ik al een jaar of tien leider ben. Dat doe ik erg graag en ik ben ook bezig met het regelen van goede spelers voor het eerste. De Duitsers zorgen vooral voor veel evenwicht en dat is belangrijk.” Op het middenveld zorgden zij ervoor dat de bezoekers er maar niet doorkwamen en af en toe strooiden ze nog met een mooie pass ook om de creatieve voorwaartsen in stelling te brengen. Het duo Florencia-Perre was een genot om te zien. Altijd een garantie voor goals en spektakel. Het mag overigens een wonder worden genoemd dat Mamio er in totaal maar zes inschoot, want ‘dubbele cijfers’ hadden eigenlijk gemoeten. Earl Perre en invaller Luciano zorgden na rust voor de Mamio-treffers. Xander Anema redde daarvoor nog de eer voor Middelstum.

“Ik denk dat we het heel moeilijk om erin te blijven. Het gat is al aardig groot”, concludeerde Poortinga. Trainer Frank Konneman kon zich wel in die woorden vinden. En Mamio? Dat team moet volgens Poortinga de titel gaan pakken. Bennie Berghuis heeft er ook alle vertrouwen in en heeft wel zin in weer een jaar in de derde klasse. Het is Mamio eigen: het Volendam van de stad Groningen met dan weer derde en dan weer vierde klasse. Ze vinden het allemaal best leuk eigenlijk. Voetballen doen ze er voor hun plezier en bij Mamio spelen nog ‘echte voetballers’. Voetballers die echt kunnen voetballen en het op straat leerden. Dat is in alles terug te zien: het plezier vooral. Bij Middelstum is het bikkelen en knokken, maar daarvan liet de ploeg tegen de titelkandidaat te weinig zien. Het valt en staat met de jeugdige leeftijd van het team en dus een gebrek aan ervaring. Gelukkig voor Konneman en Poortinga zijn er nog een groot aantal wedstrijden te spelen.

Mamio-Middelstum 6-1
Scoreverloop: 13. Paijama 1-0, 15. Perre 2-0, 39. Florencia 3-0, 42. Perre 4-0, 73. Anema 4-1, 78. Perre 5-1, 86. Amelo 6-1.
Scheidsrechter: Heikens (Nieuwe Pekela).
Toeschouwers: 75.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...