vrijdag 7 februari 2020

Sterk Sellingen kent geen problemen met Duitsers

Nederlandse amateurclubs spelen niet zo gek vaak tegen Duitse verenigingen. Hoewel de afstand tussen Nederlandse en Duitse clubs soms nog kleiner is dan de afstand tot de sportparken van competitiegenoten blijft het er vaak bij. Een ‘not done’ of ‘zo ging het nooit’ is wat wel eens geldt en in de hoofden van menig voetballer, bestuurslid en trainer opkomt. Tóch gebeurt het af en toe wel eens dat er een internationaal duel op de rol staat. Dat was afgelopen dinsdag in grensdorp Sellingen ook zo toen VfL Rütenbrock er op bezoek kwam. Geen kinderachtige ploeg, want de koploper in de 1. Kreisklasse Mitte, te vergelijken met het niveau waarop Sellingen acteert, namelijk de zondag derde klasse D. Het verschil tussen beiden ploegen was in Nederlands voordeel: 3-0.

Op zich is dat een vrij knappe prestatie van de geel-zwarte brigade van scheidend trainer Boelo Dekker, maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat de gasten niet geheel compleet waren en er is nóg een verschil: de Duitsers zitten nog in de winterstop en zijn nog niet helemaal fit. Sellingen was dat wél en speelde ijzersterk. Extra gewapend ook tegen de Duitsers zoals de Duitsers het vaak tegen ‘Oranje’ waren en ons regelmatig klopten. Als een ware eenheid maakte Sellingen een klein gehaktje van die andere grensdorpbewoners, want Rütenbrock ligt vlak over de grens bij Ter Apel op een kilometer of vijftien van Sellingen. Een derby dus ook nog. De thuisploeg overleefde een sterke beginfase van de gasten, maar kwamen daarna op voorsprong. Net op het moment dat de bezoekers op voorsprong hadden kunnen komen wist Rik Bos de 1-0 te maken. Er waren op dat moment twintig minuten gespeeld en Bos’ goal was een fraaie en het breekpunt in de wedstrijd.

De Duitsers waren verre van dit, zo bleek meer en meer. Voor rust viel het nog wel mee, maar in de tweede helft kreeg dat steeds meer gestalte en dus kon Sellingen het spel maken. Dat deed de ploeg sowieso met een prima organisatie met veel beweging, snelheid en creativiteit voorin en een Ben Bos die overal stond: dan weer op het middenveld, dan voorin en als hij naar achteren moest dan was hij ook. Het is Sellingen onder het bewind van Dekker ten voeten uit: knokken, een goede organisatie en nog kunnen voetballen ook. Menigeen vraagt zich dan ook af waarom de oefenmeester na dit seizoen bij de club vertrekt. De prestaties zijn goed, maar de wegen gaan zich ondanks de middenmootklassering van de Sellingers scheiden. De reden ligt hem in het feit dat hij niet de beschikking over de juiste papieren heeft om de ploeg nóg een jaar te trainen.

Het voetbal van zijn ploeg na rust was gewoon ook weer prima om te zien. Doelman Marnick Klamer had vrijwel niets te doen en keek toe hoe Corné Prins aan het begin van de tweede helft de voorsprong verdubbelde. Rik Bos maakte even later de derde en het duel was beslist. Daarna kregen de Duitsers nog een spaarzame kans, maar veel meer dan dat niet en Sellingen had er ook nog wel een goal bij kunnen maken. Een mooie opsteker voor de ploeg die nog wel eens voor een stuntje kan gaan zorgen in de competitie. Dan moet de smalle selectie overeind blijven en alles meezitten.

Sellingen-VfL Rütenbrock 3-0
Scoreverloop: 20. Rik Bos 1-0, 53. Prins 2-0, 59. Rik Bos 3-0.
Scheidsrechter: Harald Kroes.
Toeschouwers: 40.

Basis Sellingen: Klamer; Vos, Boersma, Drenth en De Roo; Koolhof, Buining, Ben Bos, Haverkamp en De Vrieze; Rik Bos.
Basis VfL Rütenbrock: Schnettberg; Hendrik Stevens, Becker en Esders; Schwenne, Nils Kollmer, Heyne, Hermes, Rüschen en Müller; Michael Stevens.


Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...