vrijdag 7 februari 2020

HOC leeft: ook het tweede doet het prima

Voetbal in Exloo en Odoorn leeft enorm. Dat bewijst fusieclub HOC elke week maar weer. De club die ontstond uit Hunso uit Exloo en Oring uit Odoorn begon in de zondag vijfde klasse en werkte zich vrij rap op tot derdeklasser. Notabene een vrij stabiele, want de formatie van trainer en oud-Idols-deelnemer Bas Nibbelke doet het naar behoren en kan maar zo nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse halen al willen ze daar nog niets van weten. Gisteravond in Exloo ook niet. Daar werd het duel tussen het tweede van HOC en Dalen 3 gespeeld, een duel in de reserve derde klasse. Ook daarin is HOC geen figurant, want het tweede is daarin koploper en heeft Sander Zikken. Zijn ploeg won met 6-1 en blijft daardoor souverein koploper.

De naam is genoemd, die van Sander Zikken. Een fenomeen in Exloo en omgeving al blijft hij er bescheiden onder. Het siert de echte mens Sander Zikken die misschien wel ‘de gewoonste spits’ is die er op de velden rondloopt. Zikken is een goaltjesdief, werkt altijd hard, is een teamplayer, maar ook een publieksspeler en nooit te beroerd een praatje te maken. Hij groet tijdens de wedstrijd mensen van de pers, praat ermee als hij het veld heeft verlaten en plaatsmaakt voor andere, jonge spelers en blijft in zijn schoenen staan. Na afloop kun je een biertje met hem drinken, rookt hij zijn peukje en is hij vooral Sander Zikken. 34 wordt ie dit jaar, maar de spits is nog lang niet versleten. Dat bleek wel weer tijdens de wedstrijd tegen Dalen 3. “Die spelen we nu al omdat zij voor zondag maar acht man hebben. Ze vroegen ons of we nu al wilden spelen en wij doen dan niet moeilijk”, sprak de spits nadat hij twintig minuten voor tijd het veld verliet. Scheidsrechter van de dag en clubman André van der Laan floot het duel op heel eerlijke wijze en sprak na afloop de woorden “Zikken was moe of niet?” en “Zikken terecht gewisseld”. Van der Laan weet dondersgoed dat Sander Zikken de man is die dat niet was en werd gespaard. Het geeft de sfeer des te meer aan: Van der Laan is een echte Hunso-man van weleer, was er speler en trainer en doet nog altijd veel voor HOC. En dan nog keeper Martijn Gordt die er een Gerrie Mührentje uit gooide of een Simontje of een Richard Witschgetje. Kenners weten dat hier op een balletje hooghouden wordt gedoeld. Een opperbeste sfeer tussen eigenlijk iedereen. Veel publiek ook, ook tijdens het tweede op een kille donderdagavond en nog veel goals ook. Alles zit de club mee en dan komt er over enige tijd vast ook nog een nieuw onderkomen al wordt daar nog volop over gebakkeleid.

Op de vraag hoelang het ‘Hunso-veld’ er nog is antwoordde voorzitter Harold Enting dat het mooi is dat er nog kan worden gespeeld, maar hij geen idee heeft hoelang er nog kan worden gespeeld. Sander Zikken wist het ook niet, maar weet wel dat hij er prachtmomenten heeft meegemaakt. “Ooit maakte ik hier in één seizoen 47 goals. Ja, ik heb hier zoveel gespeeld.” Zikken woont bijna op het veld, zo mooi vindt hij het om op het historische veld van Hunso te spelen. En scoren kan hij er nog altijd. Hij maakte de eerste van de zes en was bij veel goals betrokken. Halverwege de wedstrijd stond het 3-1. Koen Kinds en Wouter Lanting scoorden ook voor de thuisploeg. Na rust maakte Hans de Poel twee goals en bij een stand van 5-1 sprak Sander Zikken dat het ‘wel 9-0 had moeten zijn’. De kersverse periodekampioen staat bovenaan, scoort erg gemakkelijk en kan volgend seizoen wel eens reserve tweedeklasser worden. Maar wat gebeurt er als trainer Nibbelke Zikken blijft bellen voor HOC 1? Want dat is het geval. Ja, Sander Zikken is nog altijd hot en de zeer goede trainer Nibbelke heeft dat wel al gezien. Maar Zikken zelf wil heel graag lekker in het tweede spelen en heeft nog kinderen die hij ook graag op zondagmiddag wil zien om leuke dingen te ondernemen. Het geeft maar weer aan hoe mens Sander Zikken is. Zulke spelers zijn een genot om naar te kijken en helaas is hij er een van een uitstervend soort.

HOC 2-Dalen 3 6-1
Scoreverloop: 12. Zikken 1-0, 20. Kinds 2-0, 26. Terpstra 2-1, 36. Lanting 3-1, 56. De Poel 4-1, 65. De Poel 5-1, 81. Snippe 6-1.
Scheidsrechter: Van der Laan (Exloo).
Toeschouwers: 35.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...