maandag 17 januari 2022

TuS Lingen buigt hoofd voor 'Turo D'Izlo'

Eindelijk weer naar het Duitse amateurvoetbal. Heerlijk gewoon. Er zaten inmiddels enkele weken tussen, maar ze beginnen daar op tijd met oefenpotjes. Vanmiddag bezocht ik het oefenduel in het Emsland Stadion in Lingen tussen TuS Lingen, de grootmacht van weleer die in de Oberliga speelde, en FC Turo D’Izlo Gronau, een vreemdelingenlegioen dat nog niet zo heel lang bestaat. De eindstand? 1-4.

In Lingen wordt al enkele jaren niet meer op hoog amateurniveau gespeeld. De club ging eind 2016 failliet en begon opnieuw, maar weet maar niet uit de lagere amateurklassen te komen. Met min of meer 'eigen jongens' is dat lastig en tegen het nieuwe FC Turo D’Izlo Gronau dacht de ploeg er na een helft spelen nog wel iets van te kunnen maken. Getuige de stand (1-0) zou dat nog wel tot de mogelijkheden kunnen behoren, maar de voetballende gasten deden het na rust goed, combineerden prima en kwamen op 1-2, 1-3 en uiteindelijk 1-4. Achterin leek het bij TuS Lingen zo lek als een zeef en was de conditie ook niet al te best.
Voor rust scoorde een van de betere spelers van de thuisploeg de 1-0: Nils Höting, een man met een gave techniek, klein van stuk en handig in de kleine ruimte. Na rust ging het dus finaal mis voor Höting en de zijnen. Na twee minuten in de tweede helft werd het al 1-1 door Paul Kural. Acht minuten later kwam zijn ploeg door Davut Deger op voorsprong. TuS Lingen kon niet veel meer uitrichten en na driekwart wedstrijd stond het 1-3 door Haydo Julius Turan. David Yalcin schoot in het slot het kwartet Gronauer treffers vol.

Er zitten wel een paar leuke spelers bij de geel-roden, maar ze zitten kennelijk nog in een proces. Het is te speels, er is dus een gebrek aan conditie en er is geen killer in de ploeg. Onbegrijpelijk dat er zoveel schoten uit de 'tweede lijn' kwamen daar waar voor de spreekwoordelijke thee meer mogelijk was. Bovendien had 'TuS' erg veel hinder van de uitstekende ervaren trainer/speler Michael Karagöl van de bezoekers uit Gronau. Hij had werkelijk elke bal in de achterhoede, regisseerde, organiseerde en stuurde. Deze man heeft op hoger niveau gespeeld en kan op 35-jarige leeftijd op dit niveau nog met gemak mee en was zelfs de beste man van het veld. Een andere Michael, Rensing, komt uit Lingen en speelde er ook. Later keepte hij voor Bayern München. Of hij er was te kijken? De kans is klein, want er waren ongeveer twintig toeschouwers.
Leuk even in Lingen te zijn geweest. Daar zitten meerdere verenigingen en het is een mooie stad aan de Ems. TuS Lingen speelt ook aan de boorden van deze rivier. Soms zie je een groot schip langsvaren en lopen er mensen langs het kunstgrasveld dat er overigens picobello uitziet. Opvallend was een speler van de gasten die met een trainingsjack van FC Twente richting kleedkamers liep. Mogelijk is dit de Simon Cziommer van F.C. Turo D’Izlo Gronau, Duitser in Nederlandse dienst destijds bij de club uit Enschede. Hoe dan ook was het leuk weer eens op de Duitse velden te zijn. Er zullen nog vele keren volgen.

TuS Lingen-FC Turo D’Izlo Gronau 1-4
17. Höting 1-0, 47. Kural 1-1, 55. Deger 1-2, 66. Turan 1-3, 83. Yalcin 1-4.
Toeschouwers: 20.
Scheidsrechter: Ginten.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...