donderdag 31 mei 2018

Grün-Weiß Firrel wint in Bunde en pakt titel in Bezirksliga 1

Negen punten voor, een wedstrijd te goed en een doelsaldo dat vele malen beter is dan dat van TV Bunde. Nee, het kon niet meer fout voor Grün-Weiß Firrel, de ploeg die er dit seizoen lustig op los schoot en in 24 wedstrijden maar negentien treffers tegen kreeg. Toch probeerde TV Bunde er gisteravond een stokje voor te steken en het verschil tot zes punten terug te brengen. Dan nog; de gasten zouden de drie laatste wedstrijden van het seizoen moeten verliezen en daar ging nu net niemand vanuit, maar de grensdorpers wilden koste wat kost winnen en begonnen ook goed aan de wedstrijd, maar moesten uiteindelijk met 1-2 het hoofd buigen.

Duel tussen Eike-Tjark Schmidt
(rood) en Ralf Grotlüschen (geel)
Heel TV Bunde sprak na afloop woorden als ‘nicht verdient’ en ‘wir waren klar besser’, maar het zij voor hen zo. Wie goed oplette zag wel dat de koploper als een kampioen speelde: geduldig, niet alleen omdat ze niet hoefden, maar meer omdat ze precies wisten wat ze konden en wanneer toe te slaan. Toch kwamen de bezoekers, uiteraard ook uit Ost-Friesland (Bezirksliga I is de klasse voor ploegen uit die Landkreis) nog voor de Ostfriesische Tee in de problemen. Heel even maar, want net op het moment dat de thuisploeg na een dik kwartier een 2-1 voorsprong kon bereiken miste notabene Eike-Tjark Schmidt, de doelpuntenmachine van TV Bunde, een strafschop nadat Keno Schmidt door doelman René Carstens in het strafschopgebied werd gevloerd. Huizenhoog schoot de spits over en dus bleef het bij 1-1, de stand die door twee keer Schmidt werd gerealiseerd: na acht minuten door Alex van de gasten en vijf minuten later door Eike-Tjark van TV Bunde.

De spits die zich al zo vaak onsterfelijk maakte, zakte nu door het ijs. Na de misser kwam hij ook nog maar weinig in het stuk voor. Daarvoor was zijn directe bewaker, de ervaren Ralf Grotlüschen te goed. Hij zorgde ervoor dat Schmidt weinig kon uitrichten en speelde een ijzersterke wedstrijd. Dat gold ook voor de andere twee Grotlüschens, Bernd en Reinhard: trainer/speler Bernd is een genot om naar te kijken. Technisch erg begaafd en hij laat anderen beter voetballen. Geen wonder, want hij speelde al bij SV Meppen en bij Kickers Emden in de Regionalliga, het vierde niveau in Duitsland en speelde ooit een testwedstrijd voor Heracles Almelo. Een kwartier na de gemiste strafschop van Eike-Tjark Schmidt juichte Bernd Grotlüschen. Hij had er een reden voor, want zag René Otto een prachtig genomen vrije trap achter Bunde-goalie Marcel Kayser doen belanden. Daarna drongen de gastheren aan om de gelijkmaker te maken en was die eigenlijk tot aan de rust ook wel verdiend geweest.

Ook achteraf, want de lijstaanvoerder geloofde het na rust wel, speelde een laag tempo en bouwde ook erg rustig op. Alles onder het mom ‘laat Bunde maar komen’ en dat deden ze ook. Weinig kansen werden er overigens gecreëerd. Daarvoor stond het allemaal als een huis bij de gasten uit Firrel. Mooi om te zien hoe je vanuit een goede organisatie kunt spelen en dat gecombineerd met veel voetballend vermogen. Natuurlijk, een bij elkaar gekocht team om maar de Landesliga, toch een soort Walhalla in het Duitse amateurvoetbal, te halen. Na jaren lukte het en de drie Grotlüschens hebben er geen beperkte rol in. Sterker: Bernd is zelfs trainer en leidt het stel en leidde ze naar de titel. Na rust werd immers niet meer gescoord al was TV Bunde er een paar keer erg dicht bij.

Het gat is inmiddels opgelopen tot twaalf punten en dus is ‘GW Firrel’ kampioen. Ze wisten het een paar dagen van tevoren al, want de spelers hadden onder het shirt een t-shirt aan met daarop de melding dat ze kampioen van de Bezirksliga I zijn geworden. Daarna barstte het feestje los: een fles Rotkäppchen lag op het veld, de technische staf inclusief enkele spelers werden met bier overladen en sprongen een gat in de lucht, want er was maar één ploeg die de titel dit seizoen verdient en dat is Grün-Weiß Firrel.