vrijdag 28 september 2018

Het leek wel of TuS Weener het kampioenschap binnensleepte

Toen de klok op het fraaie sportpark van TuS Weener gisteravond op tien voor tien stond klonk er een lawaai van jewelste. Het leek wel of de Bezirksligist net kampioen was geworden. Voorbijrijdende automobilisten moesten haast wel hebben gedacht van ‘wat is dit’? Ze hadden er ook alle reden toe, want er jubelstemming van de spelers, technische staf en supporters van TuS Weener was er een die niet mals was. Toch werd het ‘gewoon’ 1-1 in de thuiswedstrijd tegen subtopper Frisia Loga. Daarmee schoot TuS Weener eigenlijk niets op, maar de treffer die Steffen Busemann in blessuretijd maakte bleek dus niet zomaar een doelpunt.

Busemann ramde de bal van een meter of twintig keihard tegen de touwen. Doelman Malte Behrens van de gasten keek toe en had geen antwoord. Dat had niemand op een supporter van Frisia Loga na. De woorden van de man konden het best worden vertaald als ware de goal van Busemann een zondagsschot. Niets was minder waar, want het was een fraaie treffer en een voor het team van trainer/speler Bernhard Lübbers erg belangrijke, want wat hadden ze geknokt en wat was het goed voor het moraal. Er werden in de competitie nog niet heel veel punten gehaald. Het gelijkspel tegen Frisia Loga meegerekend leverde de ploeg vijf punten op en TuS Weener wil niets liever dan zo rap mogelijk bij de middenmoot aansluiten. De gaten zijn nog klein en dus is er nog voldoende mogelijk en dat hebben ze dus geweten in het Ostfriese. 

Er waren er overigens genoeg die het punt niet verdiend vonden, maar zij kwamen vooral uit Leer, de stad waar Frisia Loga vandaan komt. Het complex van de bezoekers ligt amper tien kilometer verwijderd van dat van TuS Weener en dus ging het er ook om weg. Zonder heel goed voetbal overigens, maar de spanning was om te snijden. De bezoekers toonden zich tijdens de wedstrijd de betere over de twee, maar tot veel kansen kwam de ploeg niet. Het gold ook voor de formatie uit Weener.

Na rust ging dat aanvankelijk niet veel beter, maar dat kwam ook omdat de gastheren een iets andere tactiek hanteerden: vol erin vliegen en de tegenstander het voetballen onmogelijk maken. Ze slaagden erin en dus ging het spel wel over en weer. Later ontstonden er meer en meer mogelijkheden voor de ploeg uit Leer en bracht trainer Wilko Modder een uitstekende wissel: Mesut Sürer. Een kwartier voor tijd kwam hij in de ploeg: een ware balkunstenaar met mooie acties in huis. Hij zorgde zes minuten voor tijd voor de verdiende 0-1 en even later had zijn ploeg zelfs de wedstrijd kunnen beslissen. Daarna liep het dus anders. Eerst schoot Frisa Loga-speler Florian Koning de bal bijna in eigen doel en in de tweede minuut van de blessuretijd volgde het loeiharde schot van Steffen Busemann dus: een gouden schot dat TuS Weener van de laatste plaats afhielp.

En de supporters van de gasten? Ze ergerden zich groen en geel. De tegenover het veld liggende sportkroeg ‘Abseits’ zullen ze vast niet hebben bezocht. Ze gingen linea recta naar Leer. Weg van alle ellende, want ze dachten de winst al lang en breed binnen te hebben. Dat liep dus iets anders. Heel TuS Weener mocht het laat maken en dat is ook gebeurd.




TuS Weener-Frisia Loga 1-1
Scoreverloop: 84. Sürer 0-1, 90. Steffen Busemann 1-1.
Scheidsrechter: Sassen.
Toeschouwers: 200.

TuS Weener: Wissmann; Engberts (90. Fokken), Zwart, Kessens en Olthoff; Lange (57. Hoppen), Post, Pruin en Steffen Busemann; Niklas Busemann en Malchus.
Frisia Loga: Behrens; Hilers, Dieke, Timpe en Koning; Freudenberg, Huxsohl en Petras (75. Sürer); Zeneli, Bugiel (59. Schoon) en Diekmann (46. Swieter).

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...