woensdag 10 oktober 2018

Promovendus GW Firrel blijft kampioen gelijke spelen

Voor het eerst in de historie van GW (Grün Weiss) Firrel komt de club in de Landesliga uit. Dat is een behoorlijk amateurniveau in Duitsland. Het is te vergelijken met de top van de hoofdklasse in Nederland en enkele ploegen uit de Derde Divisie. Iets meer dan achthonderd (!) inwoners telt het dorp dat tussen Aurich en Leer is gelegen. Ostfriesland dus en inderdaad veel spelers van buitenaf. De club heeft een goede sponsor en is daardoor in de gelegenheid spelers naar het kleine boerendorp te halen. Dat doen ze goed, want na jaren in de top van de Bezirksliga te hebben gespeeld volgde vorig seizoen het kampioenschap en dus speelt GW Firrel dit jaar in de Landesliga. Al vier keer speelde de ploeg gelijk. Met het 2-2 gelijkspel gisteravond op eigen veld tegen SV Hansa Friesoythe werd het kwintet gelijke spelen gerealiseerd.

Dat was misschien wel niet eens het maximaal haalbare tegen de formatie uit Friesoythe; tot twee keer toe kwamen de gastheren op voorsprong op een goed bezocht sportpark. Zeker vierhonderd mensen bezochten de midweekse wedstrijd. Tot twee keer toe kwamen de bezoekers dus ook langszij en blijven zij daardoor aanvoerder van de brede middenmoot. Gemakshalve mag GW Firrel daar ook nog bij worden gerekend. Voorlopig staat de formatie van de nieuwe hoofdtrainer en speler Bernd Grotlüschen op een ‘veilige plaats’: twaalfde immers en als de formatie zich handhaaft dan hebben ze het goed gedaan. Uiteraard kijken ze dan verder, want GW Firrel wil met het seizoen stijgen. Ze doen het op een sportpark dat knus aandoet: huizen rondom het veld, geen tribune, een kleine kantine, een kioskje met snacks en drinken en ook nog een verenigingsgebouwtje. Voorlopig gaat het prima met de club, maar willen ze dolgraag eens winnen.

Het had dus gekund, want na 35 minuten spelen scoorde Tim Schouwer de 1-0. Op dat moment tegen de verhouding in, want de bezoekers lieten het betere van het spel zien en kregen meer kansen. Ze maakten het nog voor de Ostfriesische Tee goed en als er een gebied is waar thee een echte volksdrank is dan is het wel in Ostfriesland. De maker van de 1-1 was Thomas Mennicke. Twee minuten na de goal van Schouwer ramde hij de bal tegen de touwen. Niet meer dan verdiend.

Kort na de aftrap voor de tweede helft leek SV Hansa Friesoythe dan op voorsprong te komen. Robert Plichta schoot steenhard op de lat. GW Firrel-sluitpost René Carstens keek ernaar en had alle geluk van de wereld. Plichta baalde, maar werkte hard door en bleek later nog belangrijk. Eerst was het GW Firrel dat kwam. De ploeg liet zien niet onder te hoeven doen voor de gasten en kregen enkele goede mogelijkheden om te scoren. En dat met een ploeg die nog een aantal vaste krachten mist. Manuel Suda was degene die na driekwart wedstrijd scoorde. Vanaf de linkerkant stoomde hij op en maakte hij de 2-1. Maar, helaas voor de thuisploeg was het wederom SV Hansa Friesoythe dat meteen tegen scoorde. Wederom twee minuten na een GW Firrel-doelpunt. Deze keer was Plichta wél succesvol en leidde hij een erg spannende slotfase in waarin het er echt om weg ging. Gescoord werd niet meer en met de 2-2 kregen beide ploegen eigenlijk wel waar ze nog het meest recht op hadden, namelijk een punt.


GW Firrel-SV Hansa Friesoythe 2-2
Scoreverloop: 35. Schouwer 1-0, 37. Mennicke 1-1, 65. Suda 2-1, 67. Plichta 2-2.
Scheidsrechter: Wendlandt (Gandekersee).
Toeschouwers: 400.

GW Firrel: Carstens; Batbay, Schouwer, Lücht en Santos da Luz; Lasse Härtel, Krüsmann en Schmidt; Harms (81. Ocken), Reinhard Grotlüschen en Suda.
SV Hansa Friesoythe: Panzlaff; Diekmann, Thomes en Thoben; Mennicke en Siderkiewicz; Syuleyman (71. Pfeiffer), Moussa (89. Hoffmann) en Gudiel Garcia (77. Smith Canizalez); Jädtke en Plichta.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...