zaterdag 23 maart 2019

De ‘Good-Old’ wint ook meest gespeelde derby van Noord-Nederland

Be Quick 1887 en Achilles 1894 zijn het Ajax en Feyenoord in het noordelijk amateurvoetbal en vochten al diverse wedstrijden op hoog niveau uit. Krachtmetingen tussen beide ploegen mogen dan ook met recht klassiekers worden genoemd. Gisteravond stond er weer een op het programma in de zondag hoofdklasse A. De ‘Good-Old’ won op de eigen Esserberg met maar liefst 4-1 van de Assenaren en op die uitslag valt eigenlijk niet zo gek veel af te dingen.

Halverwege de wedstrijd had de formatie uit Haren in plaats van met 1-1 gelijk te staan al moeten leiden. De ploeg kwam weliswaar wel op voorsprong door een fraai afstandsschot van de smaakmaker van de avond, Rico Cordes, maar moest toezien hoe Ids Hannema de gasten op slag van rust langszij schoot. Be Quick 1887 had die tegentreffer niet alleen kunnen, maar ook moeten voorkomen. Daarvoor speelde de ploeg net even beter dan de bezoekers die nauwelijks kansen kregen. De thuisploeg kon naar hartenlust voetballen, maar echt heel veel kansen kregen de bespelers van de Esserberg niet. Er ontbrak net even de finesse en de juiste eindpass om de voorsprong te verdubbelen.

Dan moest het na rust maar gebeuren, zo was het devies. Het gebeurde aanvankelijk niet, maar de Assenaren hielpen Be Quick 1887 wél in het zadel. Matthijs Hensens was de man die het bij Jurjen Kaper moest ontgelden. Hensens zou iets tegen hem hebben gezegd dat niet door de beugel kon en de Achilliaan moest het veld vrij vlot in de tweede helft met een rode kaart verlaten. Hiermee werd de overwinning van de gastheren ingeleid: de Achillianen waren niet bestand tegen het hogere tempo van de club uit Haren. Het was wachten op de 2-1. Net voor de goal die Toufik Faraouni 22 minuten voor tijd maakte riepen supporters van Achilles 1894 nog dat hun club nooit verloren zal gaan en toen Faraouni scoorde riepen ze dat hij niet kan schieten. Dat kon ie wel degelijk; loeihard schoot de middenvelder raak en de gasten moesten nu wel komen, maar hadden het vermogen niet er nog iets van te maken. Sterker: Be Quick 1887 kreeg kansen de wedstrijd te beslissen, maar wachtte hiermee tot de slotfase. Vijf minuten voor tijd maakte clubtopscorer Arnoud Bentum de 3-1 en in blessuretijd schoot Daniël Teune het kwartet treffers namens de Esserbergers vol.

Door dit resultaat is Be Quick van degradatiekandidaat middenmoter geworden en kan de ploeg ineens omhoog kijken. Voor Achilles 1894 wordt het seizoensslot wel erg zwaar met een voorlaatste plaats.

Be Quick 1887-Achilles 4-1
Scoreverloop: 26. Cordes 1-0, 44. Haanstra 1-1, 68. Faraouni 2-1, 85. Bentum 3-1, 90. Teune 4-1.
Rode kaart: 52. Hensens (Achilles 1894).
Scheidsrechter: Kaper.
Toeschouwers: 350.

Be Quick 1887: Smit, Abdul Karim (75. Oosterhuis), Nieboer, Ter Arkel en Boyer; Spijkstra, Faraouni (88. Liewes) en Cats (57. Amatsaleh); Bentum, Teune en Cordes.
Achilles 1894: Otto, Kuipers, Modderman (75. De Vries), Klaassens en Hensens; Haanstra, Migchelsen en Wiersma (60. N’Gouan); Hannema, Mertens (80. Schuur) en Ploeger.