dinsdag 5 maart 2019

Drenthina kan zich op periodetitel richten na uitschakeling in bekertoernooi

Het ging Drenthina de laatste weken behoorlijk voor de wind met een goede serie in de competitie, de achtste finales van de noordelijke districtsbeker gehaald en ook nog eens een positie in de middenmoot van de zaterdag tweede klasse weten te bekleden. Gisteravond konden de Emmenaren zich voor de kwartfinale van het bekertoernooi plaatsen. Op het veld van stadgenoot SVBO speelde de ploeg een matige eerste helft tegen VEV’67, maar kwam de formatie van Peter Timmer na rust uitstekend uit de startblokken en zat er uiteindelijk meer in dan de 2-1 nederlaag en dus de knock-out in de beker.

De winst van de Leeksters is niet onverdiend. Dat moet ook gezegd, want de formatie speelde een puike eerste helft met een handvol dotten van kansen. Ze kwamen ook nog eens aan de leiding. Arjan Veenstra was de maker. Hij verlengde een voorzet van Raymond Bolt knap. Het was de inleiding tot de kansenparade die erop volgde. Bolt was zelf dichtbij succes; hij kopte de bal net naast en Rense Dijk raakte de paal, schoot een keer naast en ook Robin Elderman was een keer dicht bij succes en dan was er dei gevaarlijke Arjan Veenstra weer. Met elkaar hadden ze er zeker vijf kunnen maken en was Drenthina de ploeg die geen enkele grip kreeg op het solide middenveld van de gasten waar Raymond Bolt de absolute vedette is. Hij speelde jarenlang op hoger niveau bij Be Quick 1887 en was bij menig aanval betrokken. Drenthina-trainer Peter Timmer wilde Niek ‘op Bolt zetten’, maar Haan kreeg zichtbaar een andere rol en Bolt had te vaak de kans de aanvallers te bereiken en deed dat met succes. Timmers ploeg kreeg een behoorlijke kans ook te scoren toen Joel Zweerink net buiten het strafschopgebied werd gevloerd. Mark Lubberts schoot de daaropvolgende vrije trap echter over.

Na rust ging het stukken beter met Drenthina. De ploeg kwam als een komeet uit de startblokken en kreeg meteen twee beste kansen de gelijkmaker te maken. Kees Plaatje stond in de basis nadat hij de afgelopen weken nauwelijks speelde. Hij liet zich gelden en had na rust een paar keer kunnen scoren. Drenthina zette meer druk, ging ‘hogerop’ spelen en zorgde ervoor dat de bezoekers en Bolt niet konden bereiken en dus ook de aanvallers nauwelijks in het stuk voor kwamen. Een hoog tempo ook aan Drentse kant en mogelijkheden te over om de gelijkmaker te maken. In de 55ste minuut was daar de 1-1. Een voorzet van Mark Lubberts, die de laatste weken goed op dreef is, werd door aanvoerder en een van de betere mensen aan Drenthina-kant, Max Alders tegen de touwen gewerkt. Daarna zakte het niveau van de wedstrijd danig en was het spel heel rommelig om te zien. Er volgden nog wél enkele grote kansen voor de thuisploeg, maar het zat de groen-witten niet mee. Zeven minuten voor tijd beslisten de Leeksters de wedstrijd; Jacob Tjoelker gaf de bal voor op verdediger Wessel van der Galiën die al koppende doeltrof.

En dus leken de druiven wel erg zuur te worden voor de Emmenaren. Kees Plaatje had zich onsterfelijk kunnen maken door in de dying seconds de verdiende 2-2 te maken, maar het lukt net niet. Drenthina vocht voor elke meter, maar moest het hoofd buigen en kan zich volledig op de competitie en vooral de tweede periodetitel richten.

Drenthina-VEV’67 1-2
Scoreverloop: 6. Veenstra 0-1, 55. Alders 1-1, 83. Van der Galiën 1-2.
Scheidsrechter: Alberts.
Toeschouwers: 100.

Drenthina: Berends; Alders, Hoolsema (46. Bakker), Fokkens en Geleijnse; Haan, Zweerink en Lubberts; Plaatje, Kemperink en Arling (79. Dekens).
VEV’67: Wellinghof; Wolthuis, Van der Galiën (88. Soeten), Tjoelker en Broeders; Elderman, Bolt, Schuring en Kevin de Vries; Veenstra (77. Arjan de Vries) en Dijk.