donderdag 14 maart 2019

Hoogeveense bekerderby in voordeel van Hoogeveen beslist

Heel vaak worden er geen wedstrijden tussen HZVV en Hoogeveen gespeeld. Logisch, want de een speelt op zaterdag in competitieverband en de ander op zondag. Beide wél teams die op hoog niveau acteren en dat al jarenlang. HZVV staat op het punt de titel in de zaterdag eerste klasse te pakken en Hoogeveen is zeker geen figurant in de zondag hoofdklasse. Gisteravond stond er op het veld van HZVV weer eens een versie van HZVV-Hoogeveen op het programma. De kranten stonden er vol van, social media schreven er volop over en de supporters van beide teams konden niet wachten tot het duel zou beginnen. De wedstrijd was niet goed, maar er gebeurde van alles. Na negentig minuten en een beetje voetballen stond het 1-1. Daarna volgden strafschoppen waarin ‘De Blauwen’, Hoogeveen dus, zich de beste toonden.

Het leek er heel lang op dat Hoogeveen de wedstrijd in de reguliere speeltijd wel zou winnen. Daniël Manning had zijn ploeg na een voorzet van Saber Hendriks zeven minuten voor het ingaan van de rust op voorsprong gezet en het duurde tot drie minuten voor het einde van de wedstrijd dat de gelijkmaker op het scorebord kwam. Tot die gelijkmaker gebeurde er veel: HZVV toonde zich de betere van de twee hoewel Hoogeveen vanaf de eerste minuut van de wedstrijd aanviel. HZVV beperkte zich tot het spelen vanuit een goede organisatie en kwam er af en toe gevaarlijk uit. Dusdanig dat die ploeg ook de meeste kansen kreeg en voor de 0-1 door Manning al had kunnen scoren.

Dat gebeurde niet en hoewel het vuurwerk dat kort voor de aftrap werd afgestoken niet tijdens de wedstrijd was te zien ging het in de tweede helft crescendo met de thuisploeg. Nog steeds rommelig spel aan beide kanten en het publiek dat voelde dat HZVV er tóch een zou maken. Ze hadden er wel twee kunnen maken, want Yoran Popovic was een aantal keren erg gevaarlijk en vanaf de rechterkant was het uitkijken geblazen als de behendige Kelly Fernando João kwam opzetten. De verdedigers van Hoogeveen moesten vol aan de bak en kregen nauwelijks de kans hun spitsen te bereiken. Af en toe lukte dat en pas op het laatst hadden de gasten tegen kunnen scoren. Een speler van hen scoorde ook, maar deed dat in eigen doel. Andy Kreeft had bijna alles in de achterhoede, maar werkte een voorzet van Kelly Fernando João in eigen doel. Nick Borgman had het nakijken en de speaker van HZVV had ineens de avond van zijn leven door te roepen dat HZVV op gelijke hoogte kwam door een doelpunt van Andy Kreeft.

Kreeft stond erbij en keek ernaar en zag de bui al hangen. Een bui viel niet uit de lucht. Zoveel geluk hadden de vijftienhonderd bezoekers wel, maar de bui betekende zoveel als het nemen van strafschoppen. Hoogeveen schoot ze allen raak en HZVV miste er twee. Hoogeveen-goalie Borgman was de held van de avond en werd dan ook bedankt. Een grapjas meldde nog dat hij geen clean sheet had, maar hij had er logischerwijs lak aan. Zijn ploeg is door en bekert in de kwartfinale tegen Flevo Boys 1.

HZVV-Hoogeveen 1-1. Hoogeveen wns.
Scoreverloop: 38. Manning 0-1, 87. Kreeft 1-1 (e.d.).
Toeschouwers: 1500.