woensdag 3 april 2019

VEV’67 wisselvallig in competitie, halve finalist in noordelijke districtsbeker

Arjan Veenstra was een van de eersten die na afloop van de kwartfinalewedstrijd in de noordelijke districtsbeker tussen het Leekster VEV’67 en het Leeuwarder LAC Frisia 1883 zijn handen in de lucht stak. Daartoe had hij ook alle reden: de invaller bekroonde zijn optreden met een assist en een treffer en schoot zijn ploeg daardoor bij de beste vier in het bekertoernooi. 4-1 werd het in Leek.

Veenstra was zo blij als een kind en liet zien het scoren niet te zijn verleerd. Geen basisplaats echter voor de man die in het verleden furore maakte bij Fc Grootegast en door VEV’67 werd gehaald. Veenstra hielp zijn ploeg op het moment dat ze het nodig hadden. Een doelpunt maken was in de tweede helft van de wedstrijd lastig, zo bleek. Veenstra is een pure goaltjesdief en kiest zijn momenten uit. Zo ook dus tegen de Friezen die het wel probeerden, maar eigenlijk nooit echt tegen de Groninger zaterdag tweedeklasser waren opgewassen. Ze begonnen nog wel aardig, maar de thuisploeg kwam al gauw aan het voetballen toe en verschafte zich kansen de openingstreffer te maken. Die kwam maar niet al had VEV’67 na 39 minuten spelen al lang en breed moeten leiden. Tegen de verhouding in scoorden de bezoekers. De Leeksters speelden iets te veel op de aanval en lieten heel wat ruimte liggen waardoor de Friezen de bal simpel richting een van hun betere spelers, Hidde Pater, konden spelen. Pater bedacht zich niet, legde zijn tegenstander in de luren en haalde na goed zijn lichaam te hebben gebruikt verwoestend uit en passeerde VEV’67-goalie Pim Wellinghoff.

Bij de Leeksters hadden ze goed de p in, want zij waren toch zo goed en zij verdienden toch de voorsprong? Zo kwam het zo’n beetje over en ze hadden ook wel gelijk, maar als je niet goed verdedigt dan kun je tegen een zeperd aanlopen. LAC Frisia 1883 kreeg daarna meteen de deksel op de neus toen de ploeg nog van de onverwachte treffer nagenoot. Te lang, zo bleek, want nog geen minuut later maakte de ervaren, lepe Raymond Bolt de 1-1. Tot overmaat van ramp voor de bezoekers werd het nóg erger: Captain Douwe Wim Terpstra haalde in het strafschopgebied heel licht Jeffrey Visser  onderuit en dus mochten de gastheren vanaf de stip raakschieten. Dat deed topscorer Rense Dijk en ineens was het tij – terecht – gekeerd.

Die klap kwamen de Friezen niet meer te boven. Na rust probeerden ze het wel, maar was er geen doorkomen aan bij VEV’67. De verdediging kreeg versterking van een vijfde man, zodat er altijd een extra speler was en de boel goed kort kon worden gehouden. Ze slaagden met gemak, hoewel LAC Frisia 1883 steeds wel aandrong, maar niet goed genoeg was om een serieuze kans te creëren. De thuisploeg speelde slim, gedoseerd en wisselde goed. Arjan de Vries was in de 85ste minuut de maker van de 3-1 en Arjan Veenstra maakte in de slotminuut de 4-1. Effectief, maar niet minder verdiend en dus is VEV’67 halve finalist in de noordelijke districtsbeker. En passant mag de ploeg in 2019/20 meedoen aan het ‘grote KNVB-bekertoernooi’.

VEV’67-LAC Frisia 1883 4-1
Scoreverloop: 39. Pater 0-1, 40. Bolt 1-1, 44. Dijk 2-1 (strafschop), 85. Arjan de Vries 3-1, 90. Veenstra