dinsdag 2 april 2019

Winsum schrijft geschiedenis door thuiswinst op BCV in noordelijke districtsbeker

Het kan dit seizoen niet op met zaterdag eersteklasser Winsum. De ploeg doet het fantastisch in de competitie en ook in de noordelijke districtsbeker gaat het van harte. Derde in de competitie en nog volop kans op promotie naar de hoofdklasse en de halve finales in het bekertoernooi is wat voor de Winsumers geldt. Een prestatie van formaat van de spelers van de ervaren trainer Bert Vos die dit seizoen aan het roer staat bij de Hogelandsters. Gisteravond schreef de ploeg geschiedenis door zich door het bereiken van de halve finales in de noordelijke districtsbeker ook voor het ‘grote KNVB-bekertoernooi’ te plaatsen. BCV werd op eigen veld met 3-1 verslagen en dat heeft heel Winsum geweten.

De in grote getale meegereisde supporters van de Friese koploper in de zaterdag tweede klasse zagen de bui al hangen toen het al na tien minuten 2-0 stond. Toen nog droog wat betreft het weer, maar twee kansen werden heel bekwaam tot doelpunten gepromoveerd. In de derde minuut scoorde Reinder Haaksema namens de thuisploeg de belangrijke vroege goal. Aangever was ex-prof Rogier Krohne die licht geblesseerd was, maar goud waard was voor de groen-witten. Tim Hoff was zeven minuten later trefzeker toen hij een verdedigingsfout van de Bergumers afstrafte. Een helderziende blik of niet wat het Friese publiek betreft, feit is dat het vlak voor rust licht begon te regenen en de bui dus echt in de lucht hing en vlak voor rust waarheid werd toen Thomas Kauw zijn tegenstander te kijk zette en hard raakschoot. 3-0 dus en einde oefening. Zoveel was wel duidelijk: BCV was er nauwelijks aan te pas gekomen. Vooral als gevolg van het compacte verdedigingsblok van de gastheren die na de vroege goals anticipeerden en goed vanuit de organisatie bleven spelen. BCV was niet bij machte echt gevaarlijk te worden.

Dat was na rust ook zo. Winsum was ook toen de betere ploeg, kreeg wat kansen, maar scoorde niet meer. De ploeg hoefde niet zo nodig en voelde wel aan dat de bezoekers niet beter konden al bleven ze strijden. Pas in de slotfase kregen ze loon naar werken, wan het moet gezegd dat BCV een treffer verdiende. Die kwam door een strafschop tot stand: York Sikkenk was de maker net op het moment dat een handjevol Winsum-supporters die bij de ingang van de kantine voor de harde wind en de regen wegkropen 'Geen tegentreffer' zeiden. Het zou zo mooi zijn. Ze hadden het net gezegd en Sikkenk scoorde. Heel erg was het niet en dat lieten ze ook wel blijken. De supporters verlieten de entree van de kantine om een plekje aan de bar te zoeken en enkele drankjes volgden voor hen. Ze waren in hun nopjes en dat mochten ze zijn. Hun ploeg schreef geschiedenis en bekert in de halve finale tegen de winnaar van VEV’67-LAC Frisia, het duel dat vanavond in Leek wordt gespeeld.

Winsum-BCV 3-1
Scoreverloop: 3. Haaksema 1-0, 10. Hoff 2-0, 40. Kauw 3-0, 86. Sikkenk 3-1 (strafschop).
Scheidsrechter: Beijert.
Toeschouwers: 350.

Winsum: Meijer; Andringa, Pannekoek, Zwakenberg en Bello; Kauw (65. Hoekstra), Streppel en Hoff (78. Hoormann); Bloem, Krohne en Haaksema (83. Van Dijk)
BCV: Tolman; Frimpong, Elzinga, Rusticus en Pander (50. Bouius); Feenstra, Sikkenk en Bos (63. Van  der Heijden); Kingma, Van der Laan (55. Jens Kerstholt) en Vlietstra