woensdag 22 mei 2019

SC Blau-Weiss 94 Papenburg te lief voor Ostfriesen, maar blijft in Landesliga

Wie halverwege het seizoen zou zeggen dat SC Blau-Weiss 94 Papenburg tot en met het eind van het seizoen zou moeten knokken voor lijfsbehoud zou voor gek worden verklaard. Best wel logisch, want de formatie stond keurig bij de beste ploegen geklasseerd en had volop kans mee te doen om de bovenste plaatsen en promotie naar de Oberliga. Ruim tien wedstrijden later en met de teruggekeerde trainer Thomas Priet aan het roer werden te veel wedstrijden verloren en was het echt billenknijpen. Gisteravond kwam alles goed: promovendus SV Grün-Weiss Firrel werd met 1-0 verslagen en daardoor blijven de Papenburgers Landesligist.

Het kón heel anders aflopen, want in de voorlaatste minuut zorgden de gasten voor de gelijkmaker nadat Marek Janssen SC Blau-Weiss 94 Papenburg vlak voor rust aan de leiding had gebracht. De treffer van Manuel Suda ging echter – helaas voor de bezoekers – niet door, omdat de aanvaller van SV Grün-Weiss Firrel in buitenspelpositie stond. Het was ook niet verdiend geweest al kregen de Ostfriesen tot aan de thee twee behoorlijke kansen. Ook hier was Suda weer bij betrokken en ook Björn Ocken. Heel best was het zichtbaar niet wat beide ploegen de eerste twintig minuten van de wedstrijd – waarin heel veel op het spel stond – zien. Zowel de Papenburgers als de Firrelers wachtten, wachtten en wachtten nog maar eens. De keeper van de gasten, Florian Hartmann, had alle tijd van de wereld als hij weer eens een doeltrap mocht nemen en de opbouw verliep buitengewoon traag. Dat beeld is wel vaker in het Duitse amateurvoetbal te zien. De bezoekers probeerden op deze manier de Papenburgers te storen en te irriteren in de hoop dat hun sterk middenveld niet aan het voetballen toe kwamen daardoor de behendige spitsen niet in stelling konden worden gebracht. Na ruim een kwartier gebeurde dat wél en werd SC Blau-Weiss 94 Papenburg, dat eerder deze week in het kader van het 25-jarig bestaan van de club, nog tegen Werder Bremen oefende.

Het thuispubliek vond dat hun ploeg er tot aan de rust vier had moeten maken. Dat was ietwat overdreven al waren de blauwhemden beter dan de ploeg uit Ostfriesland. Een nietig dorp, Firrel. Nog geen duizend inwoners en op hoog amateurniveau acterend. Vorig seizoen werd ploeg van trainer/speler Bernd Grotlüschen kampioen in de Bezirksliga in Ostfriesland en werd historie geschreven. Zijn broer, Reinhard, speelt in de spits en Ralf is verdediger. Ralf is een blok beton, maar is een pure verdediger en zorgde ervoor dat de organisatie bij de Firrelers prima in orde was en het bij die ene tegentreffer tot aan de thee bleef. Ralf baalde als een stekker, want een cruciale tegentreffer van Marek Janssen, de topscorer van SC Blau-Weiss 94 Papenburg. Samen met Thorbe Lange die hem knap bediende, is hij een gevaar voor elke tegenstander. Dat bleek ook tegen SV Grün-Weiss Firrel dat een paar keer aan een tegentreffer ontsnapte.

Ook na rust toen de formatie van Thomas Priet de toon bleef aangeven. Zonder heel best te spelen, maar weinig weggevend en met een goed voetballend middenveld. Daar werd de slag vaak gewonnen en daar hadden Priet en de zijnen de inleiding tot de 2-0 en 3-0 moeten maken. Die goals kwamen niet en daarmee deed Blau-Weiss zich te kort. En eigenlijk was het dus wachten op de gelijkmaker. De gasten konden niet beter en hoopten op de gelukkige 1-1. Die werd helaas voor hen – terecht – afgekeurd. Tot overmaat van ramp voor de ploeg van Grotlüschen kreeg zijn rechtsback Gökay Baybay in blessuretijd een rode kaart, omdat hij de doorgebroken Marek Janssen onderuit haalde. Daaruit volgde niets. Het zegt veel over de wedstrijd waarin de thuisploeg beter was dan de bezoekers, maar er te weinig uithaalden al betekende de povere 1-0 ook drie punten en het klassenbehoud. Grün-Weiss Firrel staat op de hoogste degradatieplaats en moet in de resterende twee wedstrijden proberen nog minimaal één plaats te stijgen.

SC Blau-Weiss 94 Papenburg-SV Grün-Weiss Firrel 1-0
Scoreverloop: 44. Janssen 1-0.
Rode kaart: 90. Batbay (SV Grün-Weiss Firrel)
Scheidsrechter: Mevrouw Klim.
Toeschouwers: 400.

SC Blau-Weiss 94 Papenburg: Lass; Akkermann, Wemken, Schnettberg en Cordes (87. Pruin); Eissing, Nakelski, Papen en Bruns (67. Sellere); Janssen en Lange (76. Brands).
SV Grün-Weiss Firrel: Hartmann; Batbay, Schouwer, Ralf Grotlüschen en Vietor; Schmidt, Tülke en Härtel (64. Epkes); Ocken (85. Wilken) en Suda; Reinhard Grotlüschen.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...