woensdag 8 mei 2019

VEV’67 stunt ook tegen Winsum en schrijft historie: finale Noordelijke districtsbeker bereikt

Gisteravond schreef het Leekster VEV’67 geschiedenis door de finale van de Noordelijke districtsbeker te bereiken. Op het eigen sportpark maakte de ploeg korte metten met Winsum dat een klasse hoger speelt. Voor vijfhonderdvijftig toeschouwers won de zaterdag tweedeklasser na strafschoppen. Raymond Bolt werd de gevierde man.


‘We gaan Europa in, we gaan Europa in’, klonk het na afloop in de beregezellige bestuurskamer van de club die het de laatste weken voor de wind gaat. Grappend bedoeld uiteraard en ook wel wat toepasselijk, want een deur verder was in de kantine ook iets om van te genieten. De Leekster liefhebber van Liverpool wreef zich nog eens een keer in de handen om van het kwartet Engelse goals tegen Barcelona te genieten. Ze zagen het al helemaal zitten: VEV’67-FC Liverpool. Moet de club uit Leek wél eerst de Europa League winnen. Langs de lijn hadden ze het er ook al over: Eintracht Frankfurt, een leuke Spaanse club of een Engelse subtopper, maar waar moesten ze dan spelen? Vast in de Euroborg. Dat het stadion van de Groninger FC niet meer zo heet. Dát maakte niet uit. Als ze de finale van de Noordelijke districtsbeker maar zouden bereiken.

Dat lukte en het blijft dus geweldig gaan: van een lage middenmootpositie in de tweede klasse, naar een toppositie die over enkele weken tot een ticket voor de nacompetitie moet leiden en het bekersprookje dat maar niet ophoudt. Frivool spel is wat de Leeksters gisteravond tegen de Winsumer eersteklasser lieten zien en de ploeg was tot aan de thee ook beter dan de gasten die alle moeite hadden met de behendige aanvallers van de geelhemden. Het mag echt een wonder heten dat het tot aan de thee niet 1-0 of 2-0 voor de thuisploeg stond die overigens geen moment last van spanning leek te hebben. Voor de Winsumers, die zonder sterkhouder Marcel Pannekoek speelde, was dat duidelijk wél het geval; de ploeg kwam maar niet in het ritme, leek angstig en maakte veel te veel fouten en verschafte zich veel te weinig kansen. Het bleek ook lastig onder de druk van VEV’67 uit te komen. Na een krap half uur lukte dat pas en ging het min of meer gelijk op. Vlak voor rust scoorden de gasten zelfs door verdediger Heinze Andringa die koppend scoorde. Verdiend of onverdiend, het stond 0-1 en de gastheren scoorden niet en dat is nu net wat moet. Zeker op moment suprême.

Na rust kwam het wel goed. Zo was niet alleen het devies, zo leek het ook. Achterin stond het beter dan in de eerste helft en was daar vooral scherpte te zien. Vooral nadat een 2-1 voorsprong bereikt. Eerst na een uur spelen toen een voorzet vanaf de rechterkant topscorer Rense Dijk bereikte. Hij scoorde en zag zijn ploeggenoot Arjan Veenstra drie minuten later doeltreffen. Heel andere wereld en een absoluut verdiende stand. VEV’67 wilde dit natuurlijk volhouden en speelde vervolgens erg compact, roeide alles in de achterhoede weg en probeerde af en toe een speldenprik uit te delen. De ploeg had zowaar nog twee keer kunnen scoren, maar zag vooral Winsumers die richting het Leekster doel togen. Vooral ex-prof Rogier Krohne was een paar keer gevaarlijk. Twee keer had de man de geelhemden pijn kunnen doen. Het lukte hem niet. Ook niet nadat Wouter Bloem de 2-2 acht minuten voor tijd maakte. ‘Maak je onsterfelijk Krohne’, riep een handjevol Winsum-aanhangers. Hij bezorgde hij hen geen mooie avond en het leek dus op 2-2 af te stevenen en dus volgden strafschoppen.

Een echt bekersfeertje was al een half uur merkbaar en tijdens de strafschoppenserie helemaal. Het ging er echt om weg. VEV’67 begon niet best. Rogier Krohne benutte de eerste Winsumer penalty, Rense Dijk miste daarna voor de Leeksters. Daarna gingen twee spelers van Winsum in de fout: eerst Gerbrand de Boer die via de lat overschoot en daarna Wouter Bloem. Op dat moment stond het 3-3 na strafschoppen en kon Raymond Bolt zich onsterfelijk maken. Dat deed hij door zijn club naar de finale te schieten. Daarin is Flevo Boys op 8 juni de tegenstander. 



VEV’67-Winsum 2-2. VEV’67 wns. 4-3
Scoreverloop: 43. Andringa 0-1, 60. Dijk 1-1, 63. Veenstra 2-1, 82. Bloem 2-2.
Rode kaart: 86. Frank Schuring (VEV’67/2x geel).
Scheidsrechter: Pals.
Toeschouwers: 550.

VEV’67: Wellinghoff; Wolthuis, Tjoelker, Rick Schuring, Broeders; Bolt, Kevin de Vries, Veenstra (78. Soeten) en Frank Schuring; Visser (88. Arjan de Vries) en Dijk
VV Winsum: Meijer; Van Dijk, Andringa, Zwakenberg (90. Nzita Fatima) en Bello; Kauw, Streppel en Hoff; Krohne, Bloem en Haaksema (75. Bootsma).

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...