donderdag 22 augustus 2019

Groninger Boys Zaterdag naar finale Gruno Van Dorland Toernooi

Afgelopen dinsdag begon in de stad Groningen het Gruno Van Dorland Toernooi op sportpark West-end in de wijk Vinkhuizen. Een van de clubs die er speelt is Gruno. De kersverse zondag tweedeklasser trad gisteravond tegen een vijfdeklasser aan met als inzet de finale van het toernooi die zaterdag a.s,. wordt gespeeld. Die vijfdeklasser is Groninger Boys Zaterdag, de buren van Gruno, want de clubgebouwen liggen nog geen tweehonderd meter van elkaar vandaan. Een prachtig affiche, maar het verschil in klassen zou ervoor moeten zorgen dat Gruno de finale wel zou halen. Zo was de gedachte. Het liep anders, want de Boys wonnen met 2-0.

Daar hadden niet veel mensen op gerekend. Ook Freddy de Grooth niet. De doelpuntenmachine dit op 477 competitiegoals staat en dit jaar voor de vijfhonderd goals gaat zei van tevoren dat het wel een nulletje of drie, vier voor Gruno zou worden. “Het verschil is te groot en het wordt niet gemakkelijk”, sprak het fenomeen de Grooth. Want dat is hij nog altijd. 35 jaar is hij en nog altijd levensgevaarlijk. Dat was hij ook in de eerste helft toen hij na twintig minuten spelen de 0-1 aantekende. Een prachtige voorzet van Gio Slijngaard bereikte de knap vrijgelopen De Grooth die prima binnenkopte. De voorsprong was niet eens onverdiend, hoewel Gruno wel gemakkelijker voetbalde, maar weinig echt grote kansen kreeg. Een verdienste van de roodhemden die het zaakje heel compact hielden en loerden op de counter. Ze combineerden het met heel veel strijd en het voor de voeten lopen van de sterke aanvallers van Gruno: Robert Oosterhof en Timmy van der Molen.

Over doelpuntenmachines gesproken. Daar stond wat gisteren. Oosterhof scoorde meer dan tweehonderd goals en Van der Molen bijna honderdvijftig. Oosterhof kreeg een grote kans, maar kon niet echt gevaarlijk worden. Van der Molen net zo. Het zat hen niet mee. En er werd ook nog eens een doelpunt van Timmy van der Molen afgekeurd. “Buitenspel”, oordeelde de scheidsrechter en de spits was het er niet mee eens. De leidsman had gelijk, maar wat deed Gruno zichzelf te kort. Een prima uitbraak met alle ruimte als gevolg leverde op dat als de ploeg het simpel uitspeelde het terecht 1-1 zou staan, want op dat moment was dat het geval.

Freddy de Grooth was later zo aardig om ook in buitenspelpositie te scoren. Hij deed het er vast niet om en dus baalde ook hij, maar bleef hij positief en zijn ploeg maar coachen, zoals een goede aanvoerder betaamt. Ze hielden het knap vol tot aan de korte rust van nog geen vijf minuten, Groninger Boys. Er werd af en toe flink tijdgerekt, maar heel onlogisch was dat niet. Toen doelman Sil Damsma het wel heel rustig aan deed zei Timmy van der Molen dat het geen Champions League is, maar Damsma dacht er het zijn van en voor Groninger Boys Zaterdag is het bereiken van de finale een prachtresultaat en Gruno verslaan telt. Ook de grensrechter van Gruno ergerde zich en zei tegen de scheidsrechter dat hij er wel iets aan mag doen. Er kwam later wel wat tijd bij dus dat kwam wel goed.

In de tweede helft ging Gruno vol op de aanval spelen en zakte Freddy de Grooth helemaal terug naar de achterste linie. Als een ouderwetse Ausputzer speelde hij amper een paar meter voor de keeper om alles weg te roeien wat de mandekkers niet konden tegenhouden. Hij deed het goed. Dat deed ook Maikel Hoiting. Als een rots in de branding speelde hij heel sterk controlerend op het middenveld. Gruno viel wel aan, maar kreeg maar een paar kansjes er iets van te maken. Groninger Boys Zaterdag kwam zelfs op 0-2 door een prachtige uitbraak via links. Gio Slijngaard stifte de bal keurig over de doelman van Gruno. A la Edward Metgod applaudisseerden zelfs twee spelers van Gruno voor de wonderschone treffer. Daarna liet Gruno zich nog flink gelden en had de 1-2 kunnen vallen, maar de sensatie van de dag hield stand en was na afloop wel erg blij en terecht. Zij spelen zaterdag om half vier de finale tegen Lycurgus.


Gruno-Groninger Boys 0-2 
Scoreverloop: 20. De Grooth 0-1, 55. Slijngaard 0-2.
Toeschouwers: 50.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...