vrijdag 23 augustus 2019

Grün-Weiss Firrel kan het ook niet met elf tegen negen

Vorig seizoen debuteerde Grün-Weiss Firrel in de Landesliga Weser-Ems en deed dat verdienstelijk. De ploeg handhaafde zich op dat niveau en trok dit seizoen weer wat goede spelers aan om wederom voor handhaving te gaan. Tot nu toe loopt het nog voor geen meter, want uit de eerste drie wedstrijden werd maar één punt gehaald. Ze wijten het aan de blessuregolf die er heerst, maar de betere spelers draven toch elke keer weer op als wordt de sterke verdediger Ralf Grotlüschen nog altijd gemist. Tegen BV Cloppenburg was dat gisteravond ook te zien. De man die alles neerzet en een man kan uitschakelen had vast zijn bedenkingen hoe zijn ploeg op eigen veld tegen de degradant uit de Oberliga verdedigde. De gasten wonnen met 3-0 en speelden meer dan een helft met een speler minder en moesten uiteindelijk nog ruim een half uur met negen spelers het karwei klaren. Het lukte. Met spelers minder was BV Cloppenburg nog beter ook.

Het is echt onbegrijpelijk dat Grün-Weiss Firrel het net maar niet kan vinden met een fantastische aanval: Manuel Suda, Reinhard Grotlüschen en ook Daniel Horn is geen kinderachtige speler. Kort erachter speelt trainer/speler Bernd Grotlüschen en dan heb je ook nog de dreiging van rechts van Eike Tulke en de aanvoer vanaf het middenveld van Alex Schmidt. Niets lukte, hoewel de thuisploeg helemaal niet slecht voetbalde. Het verdedigend werk zat niet goed, de passing was slecht en er waren veel te veel gaten te zien. En dat is nu net wat BV Cloppenburg-trainer Wolfgang Steinbach graag ziet. Hij zag zijn ploeg de eerste twee competitiewedstrijden verliezen, maar won vorige week van titelkandidaat Blau-Weiss Lohne en won dus wederom en dus gaat men nog wel wat van deze ploeg horen. Steinbach, ex-prof, DDR-international en winnaar van de Europacup 2 met 1. FC Magdeburg in 1974, kent de klappen van de zweep en was in de betere jaren van de Cloppenburgers al trainer bij de ploeg. Voor de 64-jarige een mooie uitdaging de ploeg terug te brengen naar de Oberliga. Met spelers van het kaliber Derrick Ampofo, Loth-Benny Boungou, de Nederlander Kristian Westerveld en onder meer spits Dionissios Ipsilos, die toch echt een Duitser is, is er altijd gevaar bij de ploeg. Zoals een echte DDR’er betaamt staat er een solide verdediging, wordt er nauwelijks ruimte weggegeven en en wordt er erg fysiek gespeeld. Het was dé manier om de beweeglijke aanvallers van Grün-Weiss te stuiten. Voor de vrije trap die Derrick Ampofo in de elfde minuut raakschoot was de eerste van de acht Cloppenburger kaarten al gevallen. Tien minuten voor rust was er een zeer grote scoringsmogelijkheid voor de gastheren: Manuel Suda ging alleen op de Tsjechische topkeeper Lukas Godula af. Voor Michael Lohe zaak aan de noodrem te trekken en hem te vloeren. Hij kreeg direct rood en de vrije trap belandde in de muur.

Loth-Benny Boungou verdubbelde de voorsprong na rust. Op een cruciaal moment gebeurde het net nadat er door een ploeggenoot van hem weer een beuk was uitgedeeld. Grün-Weiss Firrel schrok, moest bijkomen en ergerde zich en in de tegenstoot was het meteen raak. Drie minuten later moest er wederom een speler van BV Cloppenburg af. Jan Philipp Plaggenborg kreeg zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en met iets meer dan een half uur te spelen zou het nog leuk kunnen worden voor Grün-Weiss Firrel, maar niets was minder waar. De bezoekers hielden stand en deden er alles aan om de formatie uit Firrel te treiteren en loerden op de counter. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze erg sterk bleven verdedigen, de mannen van Steinhaus. En de irritatie bij Grün-Weiss Firrel nam meer en meer toe. Ze bleven ondanks dat rustig en kregen nauwelijks kaarten. Maar echt gevaarlijk werden ze niet. Dat werd BV Cloppenburg bij vlagen wél en Ampofo besliste de wedstrijd vijf minuten voor tijd nadat keeper Carsten van Grün-Weiss Firrel blunderde.

Voor Grün-Weiss Firrel wordt het serieus zaak punten te pakken al geloven enkele fans er al niet meer in. Velen gingen voortijdig naar huis en na afloop spraken enkele mensen de woorden ‘hoe moeten we überhaupt nog punten pakken’? Ze hebben een punt, want er staat een aanval om u tegen te zeggen, maar achterin wordt een mannetjesputter gemist. Wellicht zal de ploeg het zaakje wat compacter moeten houden en meer en meer op de snelheid van de aanvallers moeten gokken zonder dat er in de omschakeling te veel gaten vallen. Hoe dan ook is er werk aan de winkel.

Grün-Weiss Firrel – BV Cloppenburg 0-3 
Scoreverloop: 11. Ampofo 0-1, 54. Boungou 0-2, 85. Ampofo 0-3.
Rode kaart: 35. Lohe (BV Cloppenburg), 57. Plaggenborg (BV Cloppenburg/2x geel)
Scheidsrechter: Gantschnig.
Toeschouwers: 350.

Grün-Weiss Firrel: Carstens; Batbay, Lücht, Schouwer en Ocken; Tulke, Bernd Grotlüschen en Schmidt; Horn; Reinhard Grotlüschen en Suda.
BV Cloppenburg: Godula; Ostendorf, Thoben, Krasniqi en Plaggenborg; Westerveld, Jakobs en Lohe; Ampofo en Boungou; Ipsilos.


Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...