donderdag 15 augustus 2019

Juliana’31 geeft De Treffers goed tegenpartij en buigt pas laat het hoofd

Gisteravond stond er op Sportpark Zuid in het voetbalgek dorp Groesbeek een prachtige derby op het programma: De Treffers tegen Juliana’31. Een wedstrijd op niveau, want Tweede Divisie tegen Hoofdklasse en dus een leuk affiche. Feest in Groesbeek en dus was het sportpark via een omleiding te bereiken. Toch vonden heel wat mensen het knus en keurig net sportpark van de Groesbeekse formatie die na het matig seizoen in 2018/19 hogere ogen willen gooien. Daarvoor contracteerde de ploeg trainer Jan de Jonge die onder meer hoofdtrainer bij Emmen, Heracles Almelo, SC Heerenveen en De Graafschap was en recentelijk voor FC Twente actief was. Dit seizoen dus in Groesbeek. Hij is er opvolger van Anton Janssen, de man van de laatste penalty van PSV in de finale van de Europacup 1 tegen Benfica. De Jonge heeft veel zin in het avontuur en is druk bezig iedereen te testen zodat hij straks de juiste poppetjes op de juiste plaatsen kan zetten. Tegen Juliana’31 won zijn ploeg ‘gewoon’, maar was 2-1 iets te karig. Gezegd moet dat de formatie uit Malden goed tegengas gaf en ook kansen kreeg.

Van begin af aan was wel duidelijk dat de Tweede Divisionist de betere van de twee was en zeker twee goals had kunnen maken. De gasten waren nog even zoekende en hielden vrij lang stand. Na een kwart wedstrijd viel pas de eerste treffer van De Treffers te noteren: Donovan van Hesse was de maker. Hij speelde aan de rechterkant voorin en schoot hard raak. Absoluut verdiend en een van de spaarzame acties van de buitenspelers die strak werd bewaakt door de uitstekende linksback van Juliana’31. Daarna bleef de thuisploeg de betere van de twee, maar kwamen de gasten wél steeds beter in de wedstrijd. Een doelpunt viel echter niet meer te noteren zodat de ruststand 1-0 was. Samenvattend kan worden gezegd dat de thuisploeg eerder afstand had moeten nemen en de tegenstander erg compact speelde en probeerde een fout van De Treffers af te straffen.

Dat gebeurde pas na rust. Hierin werd aan de kant van de rood-witten uit Groesbeek veelvuldig gewisseld. De lijn was er een beetje uit, maar de ploeg bleef voetballen. De aanval zoeken en dat op gedoseerde wijze, want ze moesten waakzaam blijven voor een aanval van de bezoekers. Die gingen iets hogerop spelen zodat er meer gevaar kon komen. Dat deden ze heel bekwaam en de 1-1 had kunnen vallen. Aan de andere kant ook de 2-0. Er kwam echter een standaardsituatie aan te pas. Nog zeven minuten op de klok, De Treffers zou de wedstrijd wel even uitspelen, maar kwam op de koffie en zag de 1-1 vallen nadat slecht werd uitverdedigd. Jop van Lith besloot de bal er dan maar van dichtbij in te schieten. Eigenlijk loon naar werken, want knokken is wat de club uit Malden deed. De ploeg degradeerde twee keer op rij en promoveerde vorig seizoen weer naar de hoofdklasse. Daarin moet de club zich kunnen handhaven, want heel wat versterkingen die afkomstig zijn van het naastgelegen JVC Cuijk en een aardige ploeg om te zien.

Trainer Jan de Jonge van De Treffers zag gelukkig voor zijn ploeg dat het nog 2-1 werd. Twee minuten voor tijd was de jonge Lowie van Zundert er als de kippen bij om een lange bal van achteruit met succes tot doelpunt te promoveren. Een echte spitsengoal van de pure centrumspits Van Zundert als in een kleine kans, een schot en een goal en precies op de goede plek staand. En nog op een belangrijk moment scorend ook. Of hij straks de vaste spits wordt? Als Van Zundert elke week twee minuten voor tijd de winnende binnenschiet dan kan dat niet anders. Hoe dan ook was het een leuk en goed oefenpotje in Groesbeek tussen twee buren en dus best wat publiek die de wedstrijd helemaal zagen verregend, maar gewoon lekker droog konden staan of zitten.

De Treffers-Juliana’31 2-1
Scoreverloop: 23. Van Hesse 1-0, 83. Van Lith 1-1, 88. Van Zundert 2-1.
Toeschouwers: 200.

Basisopstelling De Treffers: Centen; Puntman, Van den Berg, Franssen en Pluk; Van Hoof, Dekkers en Melis, Van Hesse, Khalouta en Van Essen.