woensdag 4 september 2019

Bernd Sieve een soort Gerd Müller: TuS Aschendorf er tóch ingetuind

Het was een ideale wedstrijd voor wijlen Herman Kuiphof geweest: TuS Aschendorf tegen SV Eintracht Neulangen, het duel in de 1. Kreisklasse Emsland Nord van gisteravond. De reden? Hij was erbij in 1974 toen Oranje voetballend veel beter dan Duitsland was, maar geen wereldkampioen werd. Duitsland was de beste. Een dergelijke wedstrijd was gisteravond in Aschendorf ook te zien. De inhaalwedstrijd bood die ploeg gelegenheid de koppositie terug te pakken en ze dachten het klusje tegen laagvlieger SV Eintracht Neulangen wel even te klaren. Dat kon ook zat, maar een ploeg die te gemakkelijk denkt komt op de koffie. Cruijff en de zijnen kwamen dat ook 45 jaar geleden. Toen was er ene Gerd Müller die Oranje er volgens Kuiphof in liet tuinen, Bernd Sieve deed het tegen de Aschendorfers. Volop kansloos tegen de virtuele koploper, want 1-0 bij rust daar waar het 3-0 moest zijn. Of meer. Sieve was met twee treffers de knakker van de moraal van de thuisploeg van de avond en scoorde twee keer. Uiteindelijk werd het 2-3 en won de formatie uit Niederlangen-Siedlung.

De veertig aanwezigen hadden dit halverwege de wedstrijd eigenlijk niet kunnen geloven, want de thuisploeg was heer en meester en kreeg nogal wat kansen. Verdedigen deden de gasten niet goed. Marc Wösten bijvoorbeeld. De verdediger van de bezoekers speelde de bal zomaar in de voeten van Philipp Hegemann die doelman Simon Grove simpel passeerde. Een half uur stond er op de klok en er was al volop kans geweest ruimer te leiden. Ook het kwartier daarna kon dat, maar scherpte ontbrak bij TuS Aschendorf, de degradant uit de Möbel Wilken Kreisliga.

Dan na rust maar, zo was een logisch devies in de kleedkamer van de gastheren. Tien minuten lang was er ook niks aan de hand en had de score ook weer kunnen worden verdubbeld. Peter Landel, de veel scorende spits van de Aschendorfers, had dat moeten doen, maar trof een steeds beter wordende Grove. En met hem de rest van de ploeg die uit het niets de 1-1 scoorde. 56 minuten stonden op de klok toen het middenveld van TuS Aschendorf werd bestraft voor een grote fout die veelvuldig werd gemaakt: te veel ruimte aan de tegenstander laten zodat er steeds een mannetje meer was bij de bezoekers. Op die manier ontstond eigenlijk de 1-1 en 1-2 door Bernd Sieve die uit vrijwel onmogelijk positie scoorde. Net als Gerd Müller in 1974. De goals vielen binnen drie minuten en de thuisploeg kon zichzelf wel voor de kop slaan.

De ervaren doelman, Andreas Feldhaus, ergerde zich kapot en later nóg meer toen zijn ploeggenoten weer een veldoverwicht hadden, maar er niets mee deden en zichzelf te dom af waren. Ze leken bang voor de overigens steeds sterker wordende achterhoede van SV Eintracht Neulangen. Die schroomde niet er een portie fysiek in te gooien en heel kort te dekken en dus zou het tempo bij TuS Aschendorf omhoog moeten en ze de vleugels zouden moeten gebruiken. In plaats van dat schoten ze maar uit de tweede lijn en bood dat weinig soelaas en vlogen de ballen regelmatig naast of over het doel van Grove die erom lachte en steeds een paar tellen pakte. Dusdanig veel dat er vier minuten blessuretijd bij kwamen. Het deerde hem niet, want een minuut voor tijd scoorde Matthias Mensen de 1-3 nadat er een zee van ruimte was ontstaan en er wederom geen middenveld bij Tus Aschendorf was, want te graag naar voren willend. Dat Landel later de 2-3 nog maakte was om des keizers baard. Landel, die na rust onzichtbaar was, maakte deel uit van de ‘beste’ ploeg net als Cruijff in 1974, Sieve en de zijnen van de beste ploeg net als Duitsland in 1974 en dus is niet TuS Aschendorf de nieuwe koploper, maar Rot-Weiss Heede, de ploeg waar TuS Aschendorf eerder dit seizoen nog met 7-2 van won.

TuS Aschendorf-SV Eintracht Neulangen 2-3
Scoreverloop: 30. Hegemann 1-0, 56. Sieve 1-1, 58. Sieve 1-2, 89. Mensen 1-3, 90. Peter Landel 2-3.