maandag 16 september 2019

Hoogezand kan met gerust hart naar Sneek afreizen

Negen uit drie is een resultaat dat telt in de eerste bekerronde en zeker als je ploegen als Gorecht en Oranje Nassau achter je houdt. Het lukte nieuwbakken zondag eersteklasser Hoogezand. De ploeg won de eerste twee wedstrijden in de poulefase van het bekertoernooi. Veendam 1894 en Oranje Nassau werden eerst verslagen en afgelopen zaterdag moest Gorecht eraan geloven. 6-0 werd het maar liefst op sportpark De Kalkwijck in Hoogezand en dus bekeren de Hoogzandsters terecht door.

Menigeen heeft het er al over: ‘Hoogezand kan wel eens mee gaan doen’ en ‘Dat is echt een goede ploeg’. En dus is er veel ontzag. Ook door Gorecht, want de formatie uit Haren die naar de tweede klasse in het zaterdagvoetbal degradeerde probeerde vooral niet te veel ruimte weg te geven en slaagde daarin tot de thee heel aardig. Na negentien minuten spelen kon doelman Wilbert Bouwkamp van Gorecht echter niet voorkomen dat de thuisploeg aan de leiding kwam. Een verwoestend schot vanaf ‘randje zestien’ werd door een van de Hoogezandster talenten, Peter van Son, stijf in het doel geschoten. Daarna drong Hoogezand nog een beetje aan, maar waren de betere kansen toch echt voor Gorecht, de ploeg die zich meer en meer liet gelden. Drie inzetten gingen maar net over of naast het doel van de uitstekende keeper Teun Hoekstra. Achterin stond het bij de gasten vrij aardig en werd de ijzersterke spits, Heine Uuldriks, erg lastig gemaakt. Rutger Koning heerste als een vorst en dus probeerde Uuldriks het via de aansluitende spelers onder hem. Ook zij konden niet echt gevaarlijk worden.

Hoe anders was dat na rust. Binnen vijf minuten stelden Uuldriks en de zijnen de overwinning veilig. Drie goals op rij en drie persoonlijke fouten van Gorecht op rij. Absoluut ook een kwaliteit van Hoogezand dat in de omschakeling dodelijk is met Uuldriks en heel rappe spelers om hem heen. In de 52ste minuut verdubbelde Uuldriks de voorsprong waarna Peter van Son zijn tweede van de dag twee minuten later scoorde. Drie minuten daarna werd het leed voor de bezoekers nóg erger: Justin Slor schoot het kwartet treffers van Hoogezandse makelij vol. Stuk voor stuk goals die totaal niet nodig leken, maar een optelsom van kwaliteit en op dat moment een foutenfestival was. Hoe dan ook was Gorecht geknakt. Mentaal echter niet, want de ploeg van trainer Robbie Wentink gaf geen moment op en dat siert de formatie. Ze kwamen er dan wel niet meer aan te pas, gestreden werd er wél, maar de achterhoede van Hoogezand was veel te sterk. Sebastiaan Wollinga was daar na rust bij gekomen en er was voor Gorecht geen doorkomen meer aan. Bovendien een prima opbouw van achteruit en meer power.

In de slotfase scoorde Hoogezand nog één keer nadat Jorrit Jansen van Gorecht de bal achttien minuten voor tijd in eigen doel schoot. In de 84ste minuut was Arnold Slagter de man die het halve dozijn treffers volschoot. Zaterdagavond speelt Hoogezand de eerste competitiewedstrijd. Dan is SWZ Boso Sneek in Friesland tegenstander. Die ploeg is een van de titelkandidaten, maar Hoogezand hoeft – als het zó gemakkelijk scoort – niet bang te zijn om naar Sneek af te reizen.

Hoogezand-Gorecht 6-0
Scoreverloop: 19. Van Son 1-0, 52. Uuldriks 2-0, 54. Van Son 3-0, 57. Slor 4-0, 72. Jansen 5-0 (e.d.), 84. Slagter 6-0.
Scheidsrechter: Boekholt.
Toeschouwers: 150.

Hoogezand: Teun Hoekstra; Vos (61. Sambre), Hamming, Bodewes (46. Wollinga) en Saglam; Slagter, Thoma en Bloeming; Van Son (61. Dumbuya) en Slor; Uuldriks.
Gorecht: Bouwkamp; Oosterhuis (63. Sjoerd Hoekstra), Koning, Hekman en Jansen; Boersma, Beek en Hazewinkel; Verbeek (46. Nooi), Van Zwam en Janzen (46. Niewold).