vrijdag 13 september 2019

Jeugdig Veendam 1894 hoeft zich niet te schamen

Veendam 1894 nam afgelopen donderdagavond afscheid van het bekertoernooi. De ploeg deed dat in Groningen waar met 4-1 van zaterdag eersteklasser Oranje Nassau werd verloren. Dat klinkt erg, dat is het niet, want de Parkstededelingen knokten heel hard en deden dat met een ploeg waarvan meer dan de helft van de eigenlijke basisspelers ontbrak. Boufarra wist het van tevoren: een lastige pot voetbal en met twee nederlagen op rij was de ploeg al uitgeschakeld. Wat siert het de Veendammers en de trainer dan om met een geweldige instelling aan de wedstrijd te beginnen en het de nummer twee van de zaterdag eerste klasse van vorig seizoen bijna een half uur lang erg lastig te maken.

De nieuwbakken zondag tweedeklasser uit Veendam had het in het begin van de wedstrijd erg lastig, maar probeerde desondanks te volharden in een goede organisatie. Dat lukte eerst mondjesmaat, maar gek genoeg ging het na de 1-0 door Rick Wiersma in de twaalfde minuut prima. Er was even geen houden aan, maar daarna zorgde het zeer gegroepeerd en verdedigend spelend Veendam 1894 voor prima tegenstand. De ploeg stoorde goed op het middenveld en achterin werd alles tegengehouden en werd het zelfs na 27 minuten spelen 1-1 door een goal van Marnix Kolder. Daarna bleven de bezoekers aardig stand houden en werd zelfs de rust met een gelijke stand gehaald. Toch wel een lichte verrassing en een opsteker voor de eerstejaars senioren die goed voor de dag kwamen.

Omdat de geel-zwarten alles gaven en Oranje Nassau het tempo na rust gestaag opvoerde kon het niet uitblijven dat de eersteklasser de gelijke stand vrij rap zou omzetten in een voorsprong om die vervolgens niet meer weg te geven. Zo geschiedde. Nog binnen het uur zorgde Fokko Kronemeijer ervoor dat het 2-1 werd en ruim een kwartier voor tijd maakte hij ook nog eens de 3-1. Voor de gasten was het over en uit. Ondanks het feit dat ze goed compact bleven staan en helemaal niet slecht verdedigden werd het later ook nog 4-1 door Zeb Tjie A Nijem. Het was vlak voor tijd en absoluut geen schande voor de Veendammers. Na rust kregen ze geen enkele kans, want het was met tien man verdedigen. Zelfs Marnix Kolder hielp mee om te proberen de schade te beperken. Het was een deel van Boufarra’s opdracht: de schade beperken en hopen op een aantal goede omschakelmomenten om daaruit kansen te creĆ«ren. Voor rust lukte dat enkele keren, maar daarna niet meer en dus waren de spelers gematigd tevreden. Jasper Bijl bijvoorbeeld: “We krijgen toch vier goals tegen. Daarover ben ik niet tevreden, maar we waren ook lang niet compleet en op zich deden we het nog vrij aardig.” Assistent-trainer Marshall Pourier van Oranje Nassau vond dat Veendam 1894 heel aardig tegengas gaf en zijn ploeg het bijna een half uur lang niet goed deed.  

Oranje Nassau kan zich nog plaatsen voor de volgende ronde, maar is afhankelijk van het duel van vandaag tussen Hoogezand en Gorecht.

Oranje Nassau-Veendam 1894 4-1 
Scoreverloop: 12. Wiersma 1-0, 27. Kolder 1-1, 54. Kronemeijer 2-1, 76. Kronemeijer 3-1, 90. Tjie A Nijem 4-1.
Scheidsrechter: Oostwoud.
Toeschouwers: 50. (Foto’s: Bert Postma (Oranje Nassau)


Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...