dinsdag 1 oktober 2019

TV Bunde: zuinig, voorzichtig en koploper

Al jaren is TV Bunde een heel aardige ploeg in de Bezirksliga in Ostfriesland. Twee keer haalde de ploeg zelfde de Landesliga, maar dat niveau was veel te hoog gegrepen en dus degradeerden de grensdorpbewoners weer naar de Bezirksliga. Op dat niveau is de ploeg vaak een prima ploeg. Afgelopen seizoen ging het ook goed al leek de seizoensafsluiting nergens op en werd het seizoen als zesde afgesloten. Het begin van de huidige competitie was zelfs desastreus: een heel punt uit drie wedstrijden, maar daarna kwam de Schwung erin: Eike-Tjark Schmidt liet regelmatig een mooie show zien, scoorde aan de lopende band en zorgde er mede voor dat zijn ploeg zeven keer op rij won en ‘gewoon’ koploper is. Afgelopen vrijdagavond speelde TV Bunde op eigen veld tegen TuS Middels, een pure middenmoter met een paar handige voetballers, maar niet veel meer dan dat. De thuisploeg won in een wedstrijd die niet echt spectaculair was, maar wél zakelijk, degelijk en eentje ontstaan uit zuinigheid. Bovendien werden enkele sterkhouders aan de kant gehouden. Voorzichtigheid troef dus.

Echt heel veel kansen ontstonden er tijdens de wedstrijd niet. Daarvoor speelden beide ploegen te behoudend en daarvoor was er ook veel te veel strijd op het middenveld waardoor heel veel ballen de voorwaartsen niet bereikten. Tot aan de thee was het voor de gasten een kwestie van ‘die ene sterke man’ uitschakelen. Eigenlijk zoals voor veel tegenstanders van TV Bunde geldt. Ze denken vaak ‘TV Bunde ie Eike-Tjark Schmidt’ en ze hebben op zicht een punt, want wat als hij niet speelt. Dan is er geen killer in de ploeg die het verschil kan maken en Schmidt is nu net de man die dat kan. Hij kan naar elke ploeg in de Oberliga en zelfs hoger, maar blijft zijn club trouw. Een held in Bunde deze man, maar scoren deed hij tegen TuS Middels niet. De ploeg van de Pools-Duitse trainer Jerzy Klukowski verdedigde goed, gaf Schmidt geen ruimte en zette er blij vlagen een mannetje extra op en de rugdekking was prima en dus moest TV Bunde iets anders proberen. Dát viel niet mee en dus konden de bezoekers vaak pareren zonder gevaarlijk te worden.

In de tweede helft was het spelbeeld feitelijk identiek aan de eerste helft: TV Bunde zocht Schmidt om maar zo rap mogelijk aan te sluiten en TuS Middels waakte en dus sleurden de opkomende middenvelders van de gastheren en trokken ze gaten in zodat Schmidt toch wat ruimte kreeg. Heel af en toe kreeg hij die, maar kwam de enige goal van de wedstrijd van een van die opkomende mensen: Silas Queder. Hij schoot een bal vanuit de kluts achter doelman Timo Kuhlmann van de bezoekers. Het was niet het enige wapenfeit, want na zijn treffer probeerde TuS Middels het meer en meer en dus werd een van de gespaarde spelers, de zeer goede back, Wladislaw Bertram binnen de lijnen gebracht. Hij moest ervoor zorgen dat de ploeg van Klukowski niet ging scoren en dat deed hij goed. Het bleef bij 1-0. Volgens aanhangers van TuS Middels was dat zo omdat TV Bunde koploper is. Dat soort ploegen wint volgens hen immers altijd wedstrijden die eigenlijk in een gelijkspel zouden moeten eindigen. Feit is dat TV Bunde op basis van zuinigheid en voorzichtigheid het nihile verschil kon maken. En dat is een kwaliteit.

TV Bunde-TuS Middels 1-0 
Scoreverloop: 55. Queder 1-0.
Scheidsrechter: Atli.
Toeschouwers: 150.

TV Bunde: Groenewold; Dirksen, Girod, Diepen (89. Riethmann) en Bleeker; Keno Siemens (46. Van-Leßen), Tom Siemens, Wendland (72. Bertram) en Queder; Wirtjes; Schmidt.
TuS Middels: Kuhlmann; Martens (76. Deyerling), Ojobaro, Fass en Delphonse; Doumbia (46. Kiasuva), Düselder (83. Wirz), Hedirovi en Barghorn; Hollmann en Rasim.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...