zaterdag 22 februari 2020

Effectief Bellingwolde maatje te groot voor Heiligerlee

Afgelopen dinsdagavond stond er op het tweede veld van Bellingwolde een oefenwedstrijd op het programma. Bellingwolde was die avond gastheer voor het duel tegen streekgenoot Heiligerlee. Westerwolde tegen Oldambt en dus best nog wat toeschouwers. De parkeerplaats van het knusse sportpark stond zo goed als vol en het publiek kreeg nog waar voor zijn bezoek ook: zeven goals waarvan vijf voor de thuisploeg en twee voor de Kloosterholtjers.

Op die uitslag valt eigenlijk niets af te dingen, want de gastheren waren de betere van de twee. Geen schande, want de roodhemden spelen in de derde klasse en Heiligerlee is vierdeklasser. Bellingwolde knokt heel hard voor lijfsbehoud en Heiligerlee doet nog altijd mee voor een hoge klassering en kans op promotie naar de derde klasse. Bellingwolde toonde zich vooral effectief: een gevolg van de nieuwe speelwijze van de formatie die sinds kort door Edwin Drenth wordt getraind. De inwoner van Valthermond verdiende in het verleden zijn sporen als veel scorende aanvaller. Dat deed hij op behoorlijk niveau bij onder meer Nieuw-Buinen en Valthermond. Drenths ploeg speelde goed vanuit de organisatie en hield het heft steeds in handen: achterin steeds genoeg spelers om een eventueel gevaar van de gasten af te stoppen en voorin genoeg kwaliteit om een goal te maken. Geen risico’s nemen en op de juiste momenten toeslaan was een goed middel om Heiligerlee te kloppen. Dat bleek wel. Trainer Jules Blaauw van de bezoekers moest met een gehavend team spelen: geen topscorer Gert Reininga bijvoorbeeld. Blaauw wilde vooral testen en zette aanvaller Dylan van der Heiden in de achterhoede. “Achteraf bleek dat zij gewoon beter waren. Ik wilde testen, maar er waren te veel wijzigingen op belangrijke plekken en dan krijg je onderling gezeur wat het spel niet ten goede komt”, sprak de oefenmeester die de thuisploeg voor rust op een 2-0 voorsprong zag komen. Kevin Rosevink en Alwin Prusen scoorden voor Bellingwolde.

In de tweede helft zag het publiek ineens een heel ander Heiligerlee dat vol gas gaf nadat de gastheren enkele wissels hadden toegepast en even niet bij de les waren. Bas Snoek maakte vrij vlot de aansluitingstreffer door van afstand raak te schieten. Amper vijf minuten later stond het zowaar 2-2 toen Dylan van der Heiden vanaf de stip raakschoot. En dus kon het weer alle kanten op. Heiligerlee bleef nog even meedoen, maar zakte daarna door het ijs. De ploeg maakte een aantal kapitale persoonlijke fouten en ging dus de bietenbrug op. Mike Wind, Koen van der Laan en Alwin Prusen zorgden voor de resterende Bellingwolder goals. “We misten Melvin Ubels, maar vijf keer scoren is prima. Het vertrouwen moet terugkomen. Dan kan Bellingwolde zich handhaven”, zei Edwin Drenth na afloop. Hij was redelijk tevreden over de verrichtingen van zijn ploeg. “We maakten aardig wat fouten, maar zonder het maken van fouten kun je niet leren”, zei Jules Blaauw.

Bellingwolde-Heiligerlee 5-2
Scoreverloop: 5. Rosevink 1-0, 35. Prusen 2-0, 48. Snoek 2-1, 53. Van der Heiden 2-2 (strafschop), 63. Wind 3-2, 82. Van der Laan 4-2, 87. Prusen 5-2.
Toeschouwers: 50.

Basis Bellingwolde: Klungel; Oost, De Jong, Tanis en Mulder; Korte, Bas Ubels, Van der Veen en Rosevink; Ras en Prusen.
Basis Heiligerlee: Scholtens; Draaijer, Van der Heiden, Huizing en Drent; Snoek, Koning en Hoogstraten; Arjan Reininga; Weering en Boer.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...