woensdag 29 juli 2020

Fortunezen houden lang stand tegen Landesligist


Het was gisteravond een heel klein beetje David tegen Goliath, want het verschil in klassen tussen VfL Fortuna Veenhusen en TuRa 07 Westrhauderfehn bedraagt maar liefst drie en dat liegt er niet om. Het ‘grote’ TuRa, net als Vfl Fortuna Veenhusen ook uit Ostriesland, zou dit varkentje wel even wassen, maar zo gemakkelijk ging het niet. Er werd weliswaar gewonnen, maar daarmee was alles gezegd: 0-2.

Pas laat in de eerste helft brak Mathis Buscher de ban door vanuit een voorzet vanaf rechts van dichtbij binnen te tikken. De periode ervoor kwamen de spelers van TuRa nauwelijks door de sterke muur van de thuisploeg dat in de Ostfrieslandklasse A uitkomt. Dat is de klasse waarin het tweede van TuRa vorig seizoen als beste ploeg acteerde en de ranglijst aanvoerde. ‘Fortuna’ was in die klasse slechts figurant, maar weerde zich tegen de gasten van gisteravond maar al te kranig. Prima rugdekking, goed storen, kort erop en maar ballen wegrossen. Geen kans gehad, maar ook maar weinig tegen en dat zegt wel iets. Een paar schoten ver over of naast het doel van Tim Pottberg, meer was het niet. Nee, de gastheren wilden zich wel even aan het publiek, dat op door mensen van de club neergezette bankjes zat, zien. Ze deden het prima en kregen ook alle lof.

De enkele supporter van Tura 07 Westrhauderfehn die waren meegekomen ergerden zich juist. Een van hen sprak aan het einde van de wedstrijd de woorden dat dit nog niet ‘het gele van het ei was’. Ook dat zegt wel veel: niet tevreden over de verrichtingen van zijn ploeg die weliswaar liet zien heel gemakkelijk te kunnen voetballen, maar er werd veel te gehaast gespeeld en er was ook veel balverlies en een lichte vorm van arrogantie. En dat moet je tegen een ploeg die boven Leer vandaan komt niet doen. Dat zijn de echte Ostfriesen, de mensen van de Duitse Tee met Schnaps erdoor. Dat zei althans de man bij de entree die ervoor zorgde dat men de ‘coronalijsten’ naar waarheid invulde. “Ook de tijd waarop u hier bent geweest”, sprak hij in het mooie Ostfries dat heel veel weg heeft van het Gronings. Hij kwam er ook wel en net als een Duitser Scheveningen niet kan uitspreken kon de man ook alleen maar ‘Winsjootn’ zeggen en sprak hij met lof over ‘de Hollanders’. Zelf speelde hij ook voetbal, maar dat is een halve eeuw geleden. Nu geniet hij van ‘zijn VfL Fortuna’ dat zijn wedstrijdjes gewoon lekker in de Ostfrieslandklasse A blijft spelen. Lekker tegen TV Bunde 2, Gross-Midlum, Warsingsfehn, Kickers Leer en TuS Hinte. Met bierflesjes langs de lijn, de geur van braadworst en het geraas van de auto’s achter het overigens keurig net onderhouden sportpark. Diezelfde ‘entreeman’ zag Frank Waden een dik kwartier voor tijd nog de 0-2 maken, maar dat deerde niemand bij de Fortunezen die het echt goed deden, ook al kregen ze maar twee kansjes. Het is als LEO uit Loon tegen het grote ACV. 0-2 is dan niet gek. 

VfL Fortuna Veenhusen-TuRa 07 Westrhauderfehn 0-2
Scoreverloop: 37. Buscher 0-1, 73. Waden 0-2.
Toeschouwers: 75.
Scheidsrechter: Seidlitz.

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...