zondag 26 juli 2020

Grün-Weiß Firrel verrast Regionalligist

Grün-Weiß Firrel speelde gistermiddag een puike partij op het veld van SuS Timmel in Ostfriesland. Timmel, een dorp op een kilometer of vijftien van Firrel heeft de beschikking over een prima accommodatie waar de tribune overigens nog in aanbouw is. Tegenstander was de kersverse Regionallist FC Oberneuland uit de regio Bremen. Die ploeg speelt twee klassen hoger dan het wat ooit het kleine Grün-Weiß Firrel was, maar in Ostfriesland is dit na Kickers Emden de hoogst spelende vereniging. FC Oberneuland kwam op de koffie in Ostfriesland, daar waar thee – zelfs voor het bier – volksdrank nummer één is. 3-0 werd het en dat is een puike prestatie van de club uit het kleine dorp.

Sinds twee seizoenen komt Grün-Weiß Firrel in de Landesliga uit, een niveau te vergelijken met de Derde Divisie in Nederland. In die twee seizoenen wist de ploeg het vege lijf te redden, maar hield het niet over. Voor een dorp van ruim achthonderd inwoner geen gekke prestatie natuurlijk, maar de goede hoofdsponsor maakt het mogelijk dat er heel wat goede spelers kunnen worden gehaald. Uiteraard veel jongens uit de regio, zoals de gebroeders Grotlüschen, maar ook ex-Kickers Emden-speler Manuel Suda en maar liefst vier Nederlanders: de drie broertjes Goguadze die ooit van zich deden spreken bij Germania Leer: Nikki, David en Giorgi zijn de broers en kwamen naar Ostfriesland. Ook Aleksandar Radenkovic, van Servische komaf en vorig seizoen nog actief in de zondag tweede klasse L, bij Drachten.

Alle vier speelden, waarvan David Goguadze na rust inviel. Broer Nikki stal al gauw de show en FC Oberneuland-trainer Kristian Arambasic had het gevaar al gauw gezien en gaf hem het level ‘de beste van Firrel’. Na een half uur moest hij eraf nadat Aleksandar Radenkovic op zijn voorgeven een juweel van een goal maakte. Het was ook het breekpunt in de wedstrijd, want die klap kwamen de gasten nooit te boven. FC Oberneuland viel sowieso tegen. Het was ook de verdienste van Grün-Weiß Firrel dat erg compact en gegroepeerd speelde met toch wel een as die al een tijdje staat. Er was geen doorkomen aan. De bezoekers kregen twee kansen en daarmee was het wel zo’n beetje gezegd. De thuisploeg, want dat was Grün-Weiß Firrel, kreeg er meer. Giorgio Goguadze bijvoorbeeld. Hij had de voorsprong kunnen verdubbelen en baalde als een stekker dat dat niet lukte. De paal vernam zijn voet al trappend, maar dat is Giorgi Goguadze ten voeten uit: altijd strijdend en altijd willen winnend en balend als het even niet lukt.

Na rust ging hij eraf en kwam broer David binnen de lijnen. Hij werkte ook hard net als al die andere spelers van Grün-Weiß Firrel. Zo moet de ploeg ook spelen en zijn ze het ook gewend. Wie Dieter Eilts nog kent weet wat hier wordt bedoeld. Eilts, ook een Ostfriese, en een man van het harde werken. Hij werd ooit Europees kampioen en zou van dit team hebben genoten als hij erbij was. Er kwamen overigens best nog veel mensen langs. Ondanks het coronavirus dat nog niet voorbij is. Mondkapjes waren tot aan het veld verplicht en als men iets te eten of drinken wilde bestellen dan moest dat ook. Er stonden veel bankjes langs de lijn en dus was het er goed toeven en was er steeds voldoende afstand tussen de mensen. Afstand tussen beide ploegen kwam er ook. Dat gebeurde in de tweede helft toen Manuel Suda er twee maakte: eerst een penalty en later van grote afstand toen de doelman van de gasten veel te ver voor zijn goal stond. 3-0 is een weelde. Giorgi Goguadze was er zó van onder de indruk dat hij in een mooi seizoen gelooft. “Ik denk dat we voor promotie moeten gaan. We hebben kwaliteit genoeg.” 

Grün-Weiß Firrel-FC Oberneuland 3-0
Scoreverloop: 15. Radenkovic 1-0, 62. Suda 2-0 (strafschop), 67. Suda 3-0.


Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...