donderdag 15 oktober 2020

FC LEO had er zin in tegen Lycurgus

 Afgelopen dinsdagavond werden in heel het land voorlopig de laatste amateurvoetbalwedstrijden gespeeld. De persconferentie van minister-president Mark Rutte met betrekking tot het coronavirus was er de aanleiding voor. Iedereen wist het eigenlijk wel al, maar dinsdagavond om even na zevenen in de avond gaf de bevestiging: geen amateurvoetbalwedstrijden meer vanaf woensdagavond 14 oktober om tien uur. En dus kon er op dinsdagavond nog worden gevoetbald. In Leens deden ze dat. FC LEO won met gemak van mede-laagvlieger Lycurgus met 4-0.

Heel veel zin had het bestuur van de Leensters er niet in. Ze vonden het niet zo nodig om de eerder afgelaste wedstrijd tegen de Stadjers op een kille dinsdagavond in oktober te spelen. En dan ook nog eens zonder publiek. Het moest maar, zo dachten ze en dus ging het duel om acht uur van start. Een handvol bestuursleden, een fotograaf, enkele journalisten en ballen zoekende wisselspelers waren aanwezig. Jasper Wiersum had er wél zin in. De spits scoorde vier keer en had echt de avond van zijn leven. Hij kreeg er wél wat hulp bij: Bo Tukker, de ijzersterke speler van de thuisploeg, bediende hem vroeg in de wedstrijd twee keer op maat. Twee puntgave, goed geplaatste voorzetten belandden perfect voor de voeten van Wiersum die net als Tukker een verleden bij de buren van Kloosterburen heeft. Wiersums voeten spraken en lieten het doelnet twee keer trillen en binnen acht minuten stond het 2-0.

De wedstrijd die via onder meer Twitter was te volgen werd nog voor het rustsignaal beslist. Wiersum maakte ook de derde Leenster treffer. Er was een half uur gespeeld en heel Lycurgus baalde als een stekker, want hoe kon het toch zo zijn dat de hekkensluiter dit flikte? Heel simpel: door goed compact te spelen, er goed kort op te zitten, de aanvallers heel diep te zetten en hen bij een fout van de tegenstander heel snel in stelling te brengen. Een lange bal hier en een lange bal daar, het deerde FC LEO niet en een gezonde dosis power en knap verdedigen ook niet. Lycurgus stond erbij en keek ernaar en had feitelijk niets in te brengen.

In de tweede helft nam de irritatie bij de gasten toe. De grensrechter van de Stadjers ergerde zich groen en geel aan het spel van de thuisploeg en verbaasde zich er vooral over. Het gold ook voor mensen van andere verenigingen uit de buurt die niet verwachtten dat FC LEO zó goed was en zó comfortabel leidde. Want zij waren echt beter dan de Leensters, zo werd geoordeeld. Lycurgus was dat niet. Sterker: FC LEO was een maat te groot en de 4-0 door Wiersum gaf de verhoudingen binnen de lijnen prima weer. Een intikkertje na knullig verdedigen bij de Stadjers leidde de goal in en daarmee eigenlijk het einde van het voetbal in 2020. Want daar gaat menigeen toch wel vanuit: einde voetbal in dit kalender jaar.

Grensrechter en oud-speler van FC LEO, Gertjan van der Ploeg, zag ook een sterk spelend FC LEO. “De weken hiervoor was het een drama, maar nu was het erg goed. We hebben de laatste jaren veel ingeleverd. Het is nu zoeken naar de juiste formatie. Jammer dat het nu even afgelopen is, maar met dit team gaan wij er zeker in blijven mocht de competitie worden hervat.” 

FC LEO-Lycurgus 4-0
Scoreverloop: 6. Wiersum 1-0, 8. Wiersum 2-0, 30. Wiersum 3-0, 67. Wiersum 4-0.
Scheidsrechter: Westerloo.

 

Franse vedettes maatje te groot voor de Belgen

Afgelopen woensdagavond begon het EK-kwalificatietoernooi voor landen met spelers jonger dan negentien jaar. In Assen nam Frankrijk het op t...